Που οφείλεται η βακτηριακή κολπίτιδα και άλλες παρόμοιες λοιμώξεις

Γιατί αλλάζει η οσμή της ευαίσθητης περιοχής

Ολες οι γυναίκες σε κάποιο στάδιο της ζωής τους θα έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα με την οσμή της ευαίσθητης περιοχής τους, η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορα θέματα.

Οι ερωτικές επαφές, η περίοδος, ακόμα και η εφίδρωση μπορεί να αλλάξουν αυτή τη μυρωδιά προσωρινά. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η δυσοσμία του κόλπου είναι ένα “καμπανάκι” που σας ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Στο κατώτερο γεννητικό σύστημα, στον κόλπο της γυναίκας υπάρχει τεράστια ποικιλία μικροβίων και μυκήτων, που αποτελούν τη φυσιολογική κολπική χλωρίδα και υπό κανονικές συνθήκες συνυπάρχουν σε ισορροπία σε ένα όξινο pH.

Οι οσμές και οι εκκρίσεις είναι σημάδι ότι έχει ανατραπεί αυτή η ισορροπία και μπορεί να υπάρχει λοίμωξη. Η δυσάρεστη, όξινη μυρωδιά μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή άλλης πάθησης, ειδικά αν συνοδεύεται από κνησμό, κάψιμο ή κολπική έκκριση.

Ορισμένες αιτίες είναι οι εξής:

Βακτηριακή κολπίτιδα

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μία πολύ συνηθισμένη αιτία για την άσχημη μυρωδιά στην ευαίσθητη περιοχή. Πρόκειται για μία λοίμωξη (φλεγμονή) στον κόλπο της γυναίκας. Όταν η φυσιολογική χλωρίδα διαταράσσεται, το pH του κόλπου γίνεται αλκαλικό, παρουσιάζεται κνησμός (φαγούρα), τσούξιμο, αυξημένες κολπικές εκκρίσεις (πολλές φορές με κίτρινο χρώμα και κρεμώδη υφή) και υπάρχει έντονη μυρωδιά που θυμίζει “ψαρίλα”.

Η κλινική εξέταση και η καλλιέργεια κολπικού υγρού θα καθορίσει και τη φαρμακευτική αγωγή που θα σας δώσει ο γιατρός σας.

Η κολπική φλεγμονή μπορεί να μεταδοθεί με τη σεξουαλική πράξη, θα χρειαστεί λοιπόν να φροντίσει και ο ερωτικός σας σύντροφος για την αντιμετώπισή της.

Τριχομονάδα (τριχομοναδική κολπίτιδα)

Η τριχομονάδα είναι ένα παράσιτο, που ευθύνεται για το πιο συχνό μη-ιογενές σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα παγκοσμίως. Η τριχομονάδα μεταδίδεται σεξουαλικώς όταν το ζευγάρι δεν χρησιμοποιεί προφυλακτικό ή δεν προσέχει την υγιεινή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Οι εκκρίσεις είναι κιτρινο-πράσινες, υπάρχει έντονη φαγούρα, αίσθηση καψίματος στο αιδοίο, ερυθρότητα στα μικρά χείλη, προβλήματα ούρησης και πόνος στην ερωτική επαφή.

Άλλα νοσήματα που μεταδίδονται με τη σεξουαλική πράξη, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, συνήθως δεν συνοδεύονται από άσχημη μυρωδιά.

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου

Σπανίως, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ή του κόλπου μπορεί επίσης να αλλάξει τη μυρωδιά του κόλπου σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα δύσοσμα κολπικά υγρά είναι συνήθως αιματηρά.

Παρατεταμένη χρήση ταμπόν

Ένα ξεχασμένο ταμπόν μπορεί να προκαλέσει μυρωδιά που θυμίζει σάπιο. Συγκεντρώνεται πλήθος μικροβίων, μπορεί να προκληθεί πόνος και πυρετός και μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση.

Υπάρχουν και πιο απλές εξηγήσεις για την αλλαγή της μυρωδιάς. Μπορεί να αλλάξει λόγω της περιόδου. Το αίμα έχει υψηλότερο pH από του κόλπου και συχνά υπάρχει μία “μεταλλική” μυρωδιά η οποία υποχωρεί όταν τελειώσει η περίοδος. Κάποιες φορές η έντονη εφίδρωση στην περιοχή είναι η αιτία της αλλαγής στη μυρωδιά.

Αφού έχει αποκλειστεί κάποια λοίμωξη, υπάρχουν απλές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθείτε για να μειωθεί η ένταση της μυρωδιάς στης ευαίσθητη περιοχή.

-Διατηρήστε στεγνή την ευαίσθητη περιοχή (αν ασκείστε και ιδρώνετε, αλλάξτε αμέσως ρούχα)

-Αποφύγετε τις συχνές πλύσεις, καθώς το φυσιολογικό pH κρατάει την ισορροπία του κόλπου. Σκέτο νερό ή ένα μη αρωματικό σαπούνι είναι αρκετό και η πλύση πρέπει να γίνεται μόνο εξωτερικά.

-Αλλάξτε καθημερινά εσώρουχο (ακόμα και περισσότερες φορές ημερησίως αν ιδρώσετε), αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα, προτιμήστε τα βαμβακερά εσώρουχα.

-Πλύνετε τα εσώρουχα με απορρυπαντικά χωρίς άρωμα.

-Αποφύγετε την καθημερινή χρήση σερβιέτας.

-Μην φοράτε πολύ στενά ρούχα, καθώς η ευαίσθητη περιοχή χρειάζεται αέρα για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μικροβίων.

-Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες (μειώνεται η ένταση των οσμών σε σύγκριση με μία διατροφή που περιλαμβάνει συσκευασμένα φαγητά με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά).

Πηγή φωτό: iatronet

Πηγή: capital.gr