Πρώτες βοήθειες: Τι θα κάνεις αν σε τσιμπήσει έντομο, τσούχτρα ή σε δαγκώσει φίδι

πρώτες βοήθειες από τσίμπημα εντόμου

Πώς θα το αντιμετωπίσεις αν βρίσκεσαι σε διακοπές

Το καλοκαίρι, ειδικά στις διακοπές, μπορεί να σου συμβούν πολλά απρόοπτα, γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζεις τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που αντιμετωπίσεις κάτι ανεπιθύμητο.

Λίγο η φύση, λίγο η θάλασσα, δεν είναι απίθανο να σε τσιμπήσει κάποια τσούχτρα, ή κάποιο έντομο, ενώ στις πιο σπάνιες περιπτώσεις να συναντήσεις κάποιο φίδι και για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, πρέπει να γνωρίζεις τις πρώτες βοήθειες.

Οι πρώτες βοήθειες σε ανεπιθύμητα τσιμπήματα

Διάβασε εδώ τι να κάνεις για ένα τσίμπημα εντόμου, αν σε τσιμπήσει τσούχτρα ή αν σε δαγκώσει φίδι ή σκορπιός.

Τσίμπημα εντόμου: Τι να κάνεις

Προσπάθησε να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου, αν και ο πόνος θα είναι έντονος και οξύς. Αφαίρεσε το κεντρί με το ειδικό έμβολο που θα βρεις στα φαρμακεία και βάλε αμέσως επάνω ένα παγάκι μέσα σε μια γάζα, για να μην προχωρήσει το οίδημα. Αν δεν έχεις αυτό τον εξοπλισμό και το κεντρί είναι ορατό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την άκρη της πιστωτικής σου κάρτας για να το απομακρύνεις. Αν έχεις ιστορικό αλλεργίας, πιες ένα αντιισταμινικό και κάνε την ένεση της κορτιζόνης. Διαφορετικά άπλωσε μια αντιισταμινική ή μια κορτιζονούχα αλοιφή. Εάν το τσίμπημα εντόμου είναι κοντά στο πρόσωπο ή στο λαιμό, ζήτησε τη συμβουλή του φαρμακοποιού ή του γιατρού.

Τσίμπημα τσούχτρας: Τι να κάνεις

Συνήθως η τοξική ουσία της τσούχτρας στις ελληνικές θάλασσες είναι ελαφριά, οπότε, εκτός από το κάψιμο, το οίδημα υποχωρεί γρήγορα. Πλύνε καλά την πληγή με γλυκό νερό και άπλωσε σε αυτήν καταπραϋντική κρέμα ή αμμωνία.

Δάγκωμα φιδιού: Τι να κάνεις

Να θυμάσαι ότι στην Ελλάδα τα περισσότερα δεν είναι δηλητηριώδη, αλλά αυτό δεν αποτελεί και σίγουρη εγγύηση. Δέσε την πληγή λίγο πιο ψηλά για να μην προχωρήσει το δηλητήριο και πήγαινε γρήγορα στο Κέντρο Υγείας ή σε νοσοκομείο. Εκεί θα σου κάνουν αιματολογικές και άλλες εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν το φίδι είχε τελικά δηλητήριο και αν χρειάζεται αντιοφικός ορός. Αν προλάβεις θα ήταν χρήσιμο να τραβήξεις μια φωτογραφία το φίδι για να βοηθήσεις τους ειδικούς με τη θεραπεία.

Πηγή: shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.