Σεξ: Η διέγερση μπορεί να γίνει από τον… αέρα αντιληπτή

σεξ

Τι αναφέρει νέα μελέτη

Μία καινούργια αποκάλυψη σχετικά με την σεξουαλικότητα του ανθρώπου θα μας κάνει να ξεχάσουμε αυτά που γνωρίζαμε.

Μάλιστα, η απρόσμενη αποκάλυψη ήρθε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο.

Συγκεκριμένα, μελέτη από το Εργαστήριο Ερευνών για την Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα, ή αλλιώς γνωστό και ως SexLab, στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο στην Πορτογαλία σε συνεργασία με ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Χημείας Max Planck διαπίστωσε ότι η σεξουαλική διέγερση ενός ατόμου είναι αισθητή και με έναν ακόμη… απρόσμενο τρόπο. Η έρευνα έδειξε ότι η σεξουαλική διέγερση ενός ατόμου γίνεται αντιληπτή και… μέσω του αέρα.

Ο Τζόναθαν Γουίλιαμς, ένας χημικός που εξετάζει τον αέρα σε τροπικά δάση και σε μεγάλες πόλεις, αναζητώντας οργανικές ενώσεις, το 2018 αποφάσισε με την ομάδα του και μαζί με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg στο Μάιντς, να δημοσιοποιήσουν μια μελέτη μετρώντας τη συγκέντρωση μίας συγκεκριμένης οργανικής ένωσης, του ισοπρενίου, στον αέρα των κινηματογραφικών αιθουσών. όπως υποστήριξε η μελέτη, η συγκέντρωση αυτής της ουσίας αυξάνεται στον αέρα που αναπνέουν οι άνθρωποι, ειδικά όταν φοβούνται. Ο Γουίλιαμς μιλώντας στην DW δήλωσε γελώντας πως:

«Η μελέτη τράβηξε μεγάλη προσοχή»

Η μελέτη τιμήθηκε με το βραβείο Ig Nobel Χημείας το 2021. Εκείνη η χρονιά σήμανε την εντατικοποίηση της έρευνας του Γουίλιαμς στη χημεία των συναισθημάτων του ανθρώπου, αλλά και τις ουσίες εκκρίνει ο οργανισμός μας στον αέρα.

Η «Χημεία της Σεξουαλικής Διέγερσης» αφορά μία μικρή πιλοτική μελέτη, για την οποία 12 άνδρες και 12 γυναίκες τοποθετήθηκαν μπροστά από μια οθόνη στο SexLab στο Πανεπιστήμιο του Πόρτο. Εκεί, οι άνθρωποι, που πήραν μέρος στην έρευνα, παρακολούθησαν διαφορετικά βίντεο διάρκειας 10 λεπτών με τυχαία σειρά. Αυτά ήταν:

ένα ντοκιμαντέρ για τη φύση,
μια ταινία τρόμου,
έναν αγώνα ποδοσφαίρου και
μια ταινία πορνό

Οι ερευνητές της σεξουαλικότητας μέτρησαν τη διέγερση μέσω των γεννητικών οργάνων, ενώ, οι χημικοί της ατμόσφαιρας ανέλυσαν τον εκπνεόμενο αέρα των υποκειμένων.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν πως τα επίπεδα των κύριων χημικών συστατικών της αναπνοής, όπως η ακετόνη ή η μεθανόλη, δεν αλλοιώθηκαν από την συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων στην έρευνα, ανεξάρτητα από τη συναισθηματική κατάσταση που βρίσκονταν οι συμμετέχοντες από τα αποσπάσματα ταινιών. Σύμφωνα με τον Γουίλιαμς:

«Αν και η σεξουαλική διέγερση είναι πολύ ατομική, βρήκαμε μερικά πολύ ξεκάθαρα χημικά στοιχεία, που αυξάνονται σε συγκέντρωση όταν κάποιος αισθάνεται ευχαρίστηση»

Αυτές οι ουσίες ονομάζονται φαινόλη, κρεσόλη και ινδόλη και είναι προϊόντα διάσπασης του αμινοξέος τρυπτοφάνη, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με τον νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης, που επηρεάζει τη διάθεση, την απόδοση και την ευεξία. O Γουίλιαμς βρήκε την άνοδο της ινδόλης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σημείωσε:

«Σε υψηλές συγκεντρώσεις, αυτή η χημική ένωση είναι εκείνη που προκαλεί και τη δυσάρεστη οσμή των κοπράνων»

Όταν βρίσκεται σε μικρές δόσεις, όπως αυτές που περιέχονται στην ανθρώπινη αναπνοή, αυτή η λεγόμενη ετεροκυκλική ένωση θυμίζει το άρωμα των λουλουδιών και για αυτό τον λόγο συχνά αποτελεί συστατικό των αρωμάτων.

Όπως εξηγεί ο χημικός:

«Στα αρώματα, είναι μάλιστα ένα συστατικό που υποτίθεται ότι δίνει στο άρωμα μια σέξι νότα».

Πηγή: neolaia.gr