Τα 4 + 1 οφέλη που έχει στην υγεία το κρύο

Δείτε τις χαμηλές θερμοκρασίες με θετικό πρόσημο

Μπορεί η κακοκαιρία “Barbara” να ταλανίζει την χώρα με χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες, όμως υπάρχουν και κάποια οφέλη του κρύου στην υγεία μας.

Όταν κάνει κρύο, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πιο έντονα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα σας και ως εκ τούτου, μπορεί ακόμα και να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες.

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη, περιλαμβάνουν:

Καθαρότερη και καλύτερη σκέψη

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες φαίνεται πως μας βοηθούν να σκεφτόμαστε πιο καθαρά, καθώς σύμφωνα με έρευνα είμαστε λιγότερο διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουμε γνωστικά προβλήματα το καλοκαίρι, σε αντίθεση με τον χειμώνα, επειδή το καλοκαίρι χρησιμοποιείται περισσότερη γλυκόζη που απαιτείται για τις νοητικές διαδικασίες.

Έτσι, αδράξτε την ευκαιρία και ντυθείτε καλά για να απολαύσετε μια σύντομη βόλτα μαζί με τον καφέ σας και προσοχή στον πάγο.

Λιγότερες φλεγμονές

Πιθανότατα γνωρίζετε ότι όταν θέλουμε να μειώσουμε το πρήξιμο και τον πόνο μετά από έναν τραυματισμό, συνήθως εφαρμόζουμε παγοκύστες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό να παρατηρήσετε ότι οι αρθρώσεις σας είναι λιγότερο πρησμένες όταν οι χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν.

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στον κρύο αέρα, που «λειτουργεί» παρόμοια με την παγοκύστη, μειώνοντας τα επίπεδα φλεγμονής σε ολόκληρο το σώμα.

Διαβάστε επίσης  Πώς επηρεάζει την πίεση ο κρύος καιρός;

Ανθεκτικό ανοσοποιητικό

Ναι, μπορεί να έχετε περισσότερα κρυολογήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά στην πραγματικότητα το ανοσοποιητικό σας σύστημα φαίνεται να είναι καλύτερα προετοιμασμένο ώστε να ενεργοποιηθεί πιο άμεσα και να καταπολεμήσει τη μόλυνση πιο αποτελεσματικά.

Έρευνες αναφέρουν ότι το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν εκτίθεται στο κρύο και αυτό ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Καλύτερη επιδερμίδα

Οι μέτρια χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να είναι ωφέλιμες για την υγεία του δέρματος, επειδή περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα. Αυτό κάνει τα αγγεία λιγότερο επιρρεπή σε ερυθρότητα και πρήξιμο, ως αποτέλεσμα της μείωσης της ροής του αίματος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επιπλέον, η επιδερμίδα σας έχει την τάση να παράγει λιγότερα έλαια και σμήγμα τον χειμώνα και ως εκ τούτου μπορεί να έχετε λιγότερα «ξεσπάσματα».

Πιο καλός ύπνος

Η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας πέφτει φυσικά όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες στη ζέστη του καλοκαιριού, αλλά είναι πολύ πιο γρήγορη το χειμώνα.

Επιπλέον, ένα από τα θετικά των μικρότερων ημερών είναι τα πιο σκοτεινά πρωινά, ώστε να μπορείτε φυσικά να κοιμάστε για περισσότερο.

Πηγή: vita.gr