Θάλασσα και πισίνα: Τι πρέπει να προσέχετε πριν μπείτε

Θάλασσα και πισίνα

Βασικές οδηγίες προστασίας

Το καλοκαίρι απολαμβάνουμε τη θάλασσα και τον ήλιο και ξεχνάμε πως αυτή ίσως η άγνοια κινδύνου μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη.

Το σίγουρο είναι πως όταν κάνουμε μπάνιο είτε στη θάλασσα, είτε στην πισίνα, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς δεν είναι λίγα τα τραγικά δυστυχήματα που συμβαίνουν στη χώρα μας.

Ο συνδυασμός της ανεμελιάς, της ηρεμίας, αλλά και της ενδεχόμενης κατανάλωσης αλκοόλ ή/και φαγητού πριν βουτήξουμε στο νερό, ανεβάζει κατακόρυφα τον κίνδυνο κάποιου απρόβλεπτου ατυχήματος.

Πολλοί ξεχνούν για παράδειγμα ότι υπάρχουν υποθαλάσσια ρεύματα, τα οποία μπορεί να είναι πολύ ισχυρά, σε βαθμό που να μην μπορεί ο κολυμβητής να ξεφύγει από αυτά.

Τι πρέπει να προσέχουμε πριν μπούμε στη θάλασσα ή στην πισίνα

Παρακάτω θα δείτε βασικές οδηγίες προστασίας και πρόληψης ατυχημάτων στην παραλία, στην πισίνα ή στην ανοιχτή θάλασσα. Καλό είναι να τις θυμάστε…

-Μην μπείτε ποτέ στο νερό, αν έχετε πιει αλκοόλ

-Μην βουτήξετε ποτέ από ύψος, αν προηγουμένως δεν έχετε δει με τα ίδια σας τα μάτια τον βυθό στο σημείο που θα πέσετε. Πρέπει να μην έχει αρκετό βάθος.

-Οταν πάτε σε ένα νέο μέρος για διακοπές, ρωτήστε τους ντόπιους κατοίκους για τυχόν γνωστά υποθαλάσσια ρεύματα στην περιοχή ή για άλλους κινδύνους.

-Πάντα κολυμπάτε κοντά στην ακτή και αρκετά πριν από τις σημαδούρες, οι οποίες σε ορισμένες παραλίες οριοθετούν τον χώρο κολύμβησης των λουόμενων.

-Πάντα να κολυμπάτε παρέα με ένα ακόμα άτομο.

-Οταν ξεκινάτε τις διακοπές σας, το σώμα σας δεν είναι ακόμα έτοιμο για πολύωρο και κοπιαστικό κολύμπι.

-Κολυμπήστε μικρές αποστάσεις τις πρώτες μέρες και σταδιακά αυξήστε τις.

-Εάν δεν είστε σε παραλία, αλλά μπαίνετε στο νερό απευθείας από βραχώδη ακτή, βεβαιωθείτε ότι έχετε πρώτα εντοπίσει το σημείο από το οποίο θα βγείτε από το νερό.

Προσοχή: Αν έχει κύματα, μην κάνετε μπάνιο κοντά σε βράχια.

-Πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τον ρόλο που παίζει η θερμοκρασία του νερού. Οταν η θάλασσα είναι πολύ παγωμένη το αίμα συγκεντρώνεται στον κορμό του σώματος για να κρατήσει τα όργανα ζεστά. Έτσι, μετά από λίγο μουδιάζουν τα άκρα και, πρακτικά, δεν μπορείτε να κολυμπήσετε.

Πηγή: elegraph.co.uk

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *