Θερμοπληξία: Τα συμπτώματα και πώς θα βοηθήσετε τον διπλανό σας

Εάν ένα άτομο που βιώνει την εξάντληση από τη θερμότητα είναι σε θέση να κρυώσει μέσα σε 30 λεπτά, τότε η υγεία του δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο.

Εάν ένα άτομο που βιώνει την εξάντληση από τη θερμότητα είναι σε θέση να κρυώσει μέσα σε 30 λεπτά, τότε η υγεία του δεν διατρέχει σοβαρό κίνδυνο

Θερμοπληξία, τυπικά, συμβαίνει όταν η θερμοκρασία του σώματος του ατόμου έχει ανέβει σε επιβλαβή βαθμό. Ένα άτομο που υποφέρει από εξάντληση, εξαιτίας της ζέστης, μπορεί να πάθει θερμοπληξία. Επίσης, όταν ένα άτομο ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο στον ήλιο ή σε θερμές θερμοκρασίες, μπορεί να αφυδατωθεί πολύ.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της εξάντλησης από τη θερμότητα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ζάλη, απώλεια όρεξης, ναυτία, υπερβολική εφίδρωση, κράμπες, αυξημένο καρδιακό ρυθμό, θερμοκρασία 38C ή μεγαλύτερη και αίσθημα δίψας.

Οι ενήλικες και τα παιδιά που παρουσιάζουν θερμική εξάντληση τείνουν να παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, τα παιδιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν και υπνηλία.

Αν ένα άτομο που εμφανίζει αυτά τα σημάδια δεν βελτιωθεί μέσα σε 30 λεπτά, τότε η κατάστασή του μπορεί να έχει εξελιχθεί σε θερμοπληξία.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν την έλλειψη ιδρώτα ακόμα κι αν αισθάνεται κάποιος πολύ ζεστός, θερμοκρασία 40C ή μεγαλύτερη, δυσκολία στην αναπνοή, σύγχυση, βίαιη κρίση, απώλεια συνείδησης και μη ανταπόκριση.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που υποφέρει από υπερβολική θερμότητα;

Εάν εντοπίσετε ότι κάποιος μπορεί να υποφέρει από εξάντληση θερμότητας, τότε θα πρέπει να μετακινηθεί σε ένα δροσερό περιβάλλον.

Πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να τους βοηθήσετε να κρυώσουν, πίνοντας πολύ νερό, ψύχοντας το δέρμα τους με ένα σπρέι ή σφουγγάρι και βάζοντάς τους να ξαπλώνουν με τα πόδια τους ελαφρώς ανυψωμένα.

Εάν δεν έχουν βελτιωθεί σε 30 λεπτά και πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν θερμοπληξία, τότε θα πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο.

Ενώ περιμένετε να φτάσει το ασθενοφόρο, συνιστάται να προσπαθήσετε να δροσίσετε τον ασθενή με κάποιον τρόπο. Καθώς περιμένετε την άφιξη ενός παραϊατρικού, συνεχίστε να ελέγχετε την αναπνοή, τον παλμό και το επίπεδο αντίδρασης. Εάν σε οποιοδήποτε σημείο δεν ανταποκρίνεται, τότε πρέπει να ελέγξετε την αναπνοή του και να εξασφαλίσετε ότι ο αεραγωγός του είναι ανοιχτός.

Πώς μπορεί να αποφευχθεί η εξάντληση από τη θερμότητα;

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να αποτρέψετε την εξάντληση από τη θερμότητα:

Αυτά περιλαμβάνουν την κατανάλωση πολλών κρύων ποτών, το μπάνιο με δροσερό νερό, τη χρήση χαλαρών ενδυμάτων, την αποφυγή του ήλιου κατά τις ώρες αιχμής και τη μη κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ.

Η συμβουλή είναι να παρακολουθείτε στενά εκείνους που μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ηλικιωμένων ατόμων και εκείνων που έχουν μακροχρόνιες παθήσεις και προβλήματα υγείας.

Πηγή: Independent