Τι μπορεί να προκαλέσει ο νέος κοροναϊός

Θεσσαλονίκη κορονοϊός Γεννηματάς ΕΟΔΥ κορονοϊό κορονοϊός Πάτρα Κατερίνη κορονοϊού

Παγκόσμια η ανησυχία

Παγκόσμια η ανησυχία

Συναγερμός σε όλον τον πλανήτη έχει σημάνει ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κοροναϊό, ενώ οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών που έχουν νοσήσει από τον ιό ανέρχονταν σε 1.287 μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Ο νέος κοροναϊός μπορεί να μπερδέψει εύκολα έναν ασθενή, καθώς συγχέεται με γρίπη και κρυολογήματα βαριάς μορφής, αφού εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια. Βέβαια, η γενικότερη εικόνα θυμίζει πνευμονία ή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στις σοβαρότερες περιπτώσεις ο νέος κοροναϊός -που ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις- είναι πιθανό να οδηγήσει σε πνευμονία, σε οξύ αναπνευστικό σύνδρομο και σε βεβαρημένους οργανισμούς να φτάσει μέχρι τη νεφρική ανεπάρκεια και να οδηγήσει και στον θάνατο. Γι’ αυτό άλλωστε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχουν χάσει πολλοί άνθρωποι τη ζωή τους στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης
Ο κορονοϊός ανησυχεί ξανά την Μ. Βρετανία

Ωστόσο, με βάση τους επιστήμονες, μόνο 1 στους 10 μπορεί να χάσει τη ζωή του από τον νέο κοροναϊό σε σύγκριση με τους άλλους τύπους κοροναϊών όπως τον SARS ή τον MERS που η θνητότητα άγγιζε το 30%.

Ο φόβος πάντως των ειδικών φαίνεται πως είναι η αργοπορία εκδήλωσης των συμπτωμάτων, καθώς με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες απαιτούνται περίπου 15 ημέρες από τη μόλυνση μέχρι να εκδηλωθούν τα συμπτώματα.