Τι είναι η κυστική ίνωση και ποια είναι τα «αθώα» συμπτώματα της

κυστική ίνωση

Ποια είναι η ποιότητα της ζωής σε όσους πάσχουν

Τα τελευταία χρόνια ακούμε ολοένα και περισσότερο για την κυστική ίνωση, μία προοδευτική, γενετική ασθένεια που προκαλεί επίμονες πνευμονικές λοιμώξεις και περιορίζει την ικανότητα αναπνοής με την πάροδο του χρόνου.

Τι συμβαίνει όμως σε άτομα που πάσχουν από κυστική ίνωση; Οι μεταλλάξεις στο γονίδιο ρυθμιστικής αγωγιμότητας διαμεμβρανικής κυστικής ίνωσης (CFTR) προκαλούν τη δυσλειτουργία της πρωτεΐνης CFTR.

Οταν η πρωτεΐνη αυτή δεν λειτουργεί σωστά, δεν μπορεί να βοηθήσει στην μεταφορά του χλωριδίου (ένα συστατικό του αλατιού) στην κυτταρική επιφάνεια. Χωρίς το χλωρίδιο για να προσελκύσει νερό στην κυτταρική επιφάνεια, η βλέννα σε διάφορα όργανα γίνεται παχιά και κολλώδης.

Στους πνεύμονες, αυτή η βλέννα φράζει τους αεραγωγούς και παγιδεύει μικρόβια, όπως βακτήρια, οδηγώντας σε λοιμώξεις, φλεγμονή, αναπνευστική ανεπάρκεια και άλλες επιπλοκές. Για αυτόν τον λόγο, η ελαχιστοποίηση της επαφής με τα μικρόβια αποτελεί κορυφαία ανησυχία για τα άτομα με κυστική ίνωση.

Στο πάγκρεας, η συσσώρευση βλέννας εμποδίζει την απελευθέρωση πεπτικών ενζύμων που βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τρόφιμα και βασικά θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα τον υποσιτισμό και την κακή ανάπτυξη.

Στο ήπαρ, η παχιά βλέννα μπορεί να μπλοκάρει τον χολικό πόρο, προκαλώντας ηπατική νόσο. Στους άνδρες, η νόσος μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά τους να τεκνοποιήσουν.

Αυτά είναι τα συμπτώματα στην κυστική ίνωση

Τα άτομα με ΚΙ μπορεί να εκδηλώσουν ποικιλία συμπτωμάτων, όπως:
Πολύ αλμυρό (γεύση) δέρμα
Επίμονος βήχας, μερικές φορές με φλέγμα
Συχνές πνευμονικές λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας ή της βρογχίτιδας
Συριγμός ή δύσπνοια
Κακή ανάπτυξη και ελλιπής αύξηση βάρους παρά την καλή όρεξη
Συχνά λιπαρά, ογκώδη κόπρανα ή δυσκολία με τις κινήσεις του εντέρου
Ανδρική υπογονιμότητα

Ποια είναι η ποιότητα της ζωής στα άτομα που πάσχουν από κυστική ίνωση

Η κυστική ίνωση είναι μια πολύπλοκη ασθένεια και οι τύποι και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο. Πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, όπως η ηλικία της διάγνωσης, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία ενός ατόμου και την πορεία της νόσου.

Μεγάλες και ραγδαίες εξελίξεις στην εξειδικευμένη φροντίδα της κυστικής ίνωσης έχουν προσθέσει χρόνια και ποιότητα ζωής στη ζωή των ασθενών. Υπήρξαν δραματικές βελτιώσεις από τη δεκαετία του 1950, όταν ένα παιδί με κυστική ίνωση σπανίως έφτανε σε ηλικία για να πάει στο δημοτικό σχολείο.

Σήμερα πολλοί ασθενείς ζουν αρκετά για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, να φοιτήσουν στο πανεπιστήμιο, να ακολουθήσουν καριέρα, να παντρευτούν και να αποκτήσουν παιδιά.

Παρόλο που έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση της νόσου, δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία και κατά κανόνα το προσδόκιμο ζωής είναι ακόμα χαμηλό.

Πηγή: iatropedia.gr, cff.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *