Τι είναι το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» από το οποίο πέθανε η Ρούξι Ντουμιτρέσκου

Ντουμιτρέσκου

Από τι μπορεί να προκληθεί

Θλίψη έχει προκαλέσει ο ξαφνικός θάνατο της αθλήτριας βόλεϊ, Ρούξι Ντουμιτρέσκου σε ηλικία 46 ετών, από ανακοπή καρδιάς.

Με αφορμή τον θάνατο της Ρούξι Ντουμιτρέσκου έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο η συζήτηση για το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου που έχει «χτυπήσει» αρκετούς αθλητές.

Αρκετοί θεωρούν ότι η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίστηκε μετά την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το «Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Ενηλίκων» υπάρχει εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Τι είναι το «Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Ενηλίκων»

Το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» γνωστό ως SADS εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. To καναδικό ινστιτούτο φαρμάκων το ονόμασε «σύνδρομο αιφνίδιου, απροσδόκητου νυχτερινού θανάτου».

«Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους απροσδόκητους θανάτους σε νέους, που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών», ανέφερε το Βασιλικό Αυστραλιανό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών. Ο όρος χρησιμοποιείται όταν η νεκροψία δεν μπορεί να βρει μια προφανή αιτία θανάτου.

Δείτε επίσης: Σοκ στο ελληνικό βόλεϊ: Πέθανε η Ρούξι Ντουμιτρέσκου, πρώην σύζυγος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη

Το σύνδρομο αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου είναι όταν κάποιος πεθαίνει ξαφνικά και απροσδόκητα από καρδιακή ανακοπή, αλλά η αιτία της καρδιακής ανακοπής δεν μπορεί να βρεθεί. Μια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα. Αυτό σταματά την αναπνοή και δεν οξυγονώνεται ο εγκέφαλος.

Ο ρυθμός της καρδιάς (που ελέγχει τον καρδιακό παλμό) ενδέχεται να παρουσιάσει κάποιες «ανωμαλίες» και αυτός ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός είναι γνωστός ως αρρυθμία. Ορισμένες αρρυθμίες μπορεί να είναι επικίνδυνες και εάν δεν υπάρξει θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή.

Τι προκαλεί το «σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου»

Το SADS συμβαίνει συνήθως όταν ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, γνωστός ως αρρυθμία, δεν αντιμετωπίζεται και οδηγεί σε καρδιακή ανακοπή. Μια αρρυθμία συνήθως προκαλεί την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα. Συνήθως προκαλείται από μια καρδιακή πάθηση που επηρεάζει το «ηλεκτρικό» σύστημα της καρδιάς.

Μερικές φορές, η καρδιακή πάθηση που προκαλεί την αρρυθμία μπορεί να είναι κληρονομική. Οι κληρονομικές καρδιακές παθήσεις είναι συχνά η αιτία του SADS εάν δεν εντοπιστούν και δεν αντιμετωπιστούν.

Μια κατάσταση που προκαλεί το σύνδρομο ου αιφνίδιου θανάτου σε ενήλικες είναι μη ανιχνεύσιμη μετά τον θάνατο, επειδή η καρδιά φαίνεται φυσιολογική. Υπό ορισμένες συνθήκες όμως ενδέχεται να μπορεί να διαγνωστεί σε περίπτωση που ισχύουν προϋποθέσεις όπως:

υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM)

διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM)

αρρυθμογενής μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας (ARVC)

Χάρη στην έρευνα, οι ειδικοί γνωρίζουν πλέον ότι αυτές οι καταστάσεις προκαλούνται από αλλαγές (ή μεταλλάξεις) σε ένα ή περισσότερα από τα γονίδιά. Μερικές φορές αυτό μπορεί να το ανακαλύψει κανείς με γενετικές εξετάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαγνωσθεί εάν κάποιος έχει μια κληρονομική καρδιακή πάθηση.

Πηγή πληροφοριών: British HealthFoundation

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Exit mobile version
%%footer%%