Τι να προσέξετε πριν μπείτε στη θάλασσα

Παραλία Τρίμη Ουρανούπολη Αγιο Ορος

Για να μην κινδυνέψετε και να απολαύσετε το μπάνιο σας

Περίοδος διακοπών και αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι πως χρειάζεται προσοχή ώστε το μπάνιο σας στη θάλασσα να είναι ασφαλές.

Ειδικά για όσους επισκέπτονται νέους προορισμούς και δεν έχουν κάνει μπάνιο στη θάλασσα στη συγκεκριμένη παραλία, πρέπει να προσέξουν συγκεκριμένα πράγματα.

Ο συνδυασμός της ανεμελιάς, της άγνοιας κινδύνου, αλλά και της ενδεχόμενης κατανάλωσης αλκοόλ ή/και φαγητού πριν βουτήξουμε στο νερό, ανεβάζει κατακόρυφα τον κίνδυνο κάποιου απρόβλεπτου ατυχήματος.

Πολλοί ξεχνούν για παράδειγμα ότι υπάρχουν υποθαλάσσια ρεύματα. Αυτά μπορεί να είναι πολύ ισχυρά, σε βαθμό που να μην μπορεί ο κολυμβητής να ξεφύγει από αυτά.

Μερικές οδηγίες για τις διακοπές στη θάλασσα

Μην ξεχνάτε ποτέ να ακολουθείτε τις παρακάτω βασικές οδηγίες προστασίας και πρόληψης ατυχημάτων στην παραλία, στην πισίνα ή στην ανοιχτή θάλασσα.

-. Μην μπείτε ποτέ στο νερό, αν έχετε πιει αλκοόλ

-. Μην βουτήξετε ποτέ από ύψος, αν προηγουμένως δεν έχετε δει με τα ίδια σας τα μάτια τον βυθό στο σημείο που θα πέσετε. Πρέπει να μην έχει αρκετό βάθος.

Διαβάστε επίσης
Χαλκιδική: Νεκρός λουόμενος στη θάλασσα της Σωζόπολης

-. Οταν πάτε σε ένα νέο μέρος για διακοπές, ρωτήστε τους ντόπιους κατοίκους για τυχόν γνωστά υποθαλάσσια ρεύματα στην περιοχή ή για άλλους κινδύνους.

-. Πάντα κολυμπάτε κοντά στην ακτή και αρκετά πριν από τις σημαδούρες, οι οποίες σε ορισμένες παραλίες οριοθετούν τον χώρο κολύμβησης των λουόμενων.

-. Πάντα να κολυμπάτε παρέα με ένα ακόμα άτομο.

– Οταν ξεκινάτε τις διακοπές σας, το σώμα σας δεν είναι ακόμα έτοιμο για πολύωρο και κοπιαστικό κολύμπι. Κολυμπήστε μικρές αποστάσεις τις πρώτες μέρες και σταδιακά αυξήστε τις.

-. Εάν δεν είστε σε παραλία, αλλά μπαίνετε στο νερό απευθείας από βραχώδη ακτή, βεβαιωθείτε ότι έχετε πρώτα εντοπίσει το σημείο από το οποίο θα βγείτε από το νερό. Προσοχή: Αν έχει κύματα, μην κάνετε μπάνιο κοντά σε βράχια.

-. Πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τον ρόλο που παίζει η θερμοκρασία του νερού. Όταν η θάλασσα είναι πολύ παγωμένη το αίμα συγκεντρώνεται στον κορμό του σώματος για να κρατήσει τα όργανα ζεστά. Έτσι, μετά από λίγο μουδιάζουν τα άκρα και, πρακτικά, δεν μπορείτε να κολυμπήσετε.

Πηγή: telegraph.co.uk

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.