Τι σημαίνει το χάσιμο πόντων στο ύψος της γυναίκας όσο μεγαλώνει

ηλικιωμένη ύψος

Πως μπορείτε να το αποφύγετε

Όσο γερνάμε αντιλαμβανόμαστε ότι χάνουμε πόντους στο ύψος μας. Ήδη από την ηλικία των 50 η διαδικασία «συρρίκνωσης» ξεκινάει και στην ηλικία των 70 επιδεινώνεται.

Σύμφωνα με νέα ερευνητικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο BMJ Open, αποδεικνύεται ότι αυτή η απώλεια στο ύψος θα μπορούσε να αποβεί απειλητική για τις γυναίκες, καθώς συνδέεται με τον αυξανόμενο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο με το χαμένο ύψος. Όμως υπάρχει και ένα καλό νέο, καθώς με τη συστηματική σωματική άσκηση μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Η απώλεια αυτή των ελάχιστων εκατοστών από το ύψος συνήθως προκαλείται από τη συρρίκνωση του σπονδυλικού δίσκου, από κατάγματα της σπονδυλικής στήλης αλλά και λόγω των αλλαγών στη στάση του σώματος.

Μιας και στις γυναίκες παρατηρείται μεγαλύτερη απώλεια πόντων σε σύγκριση με τους άντρες, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν εάν αυτή η απώλεια αποτελεί προάγγελο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες αλλά και από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το δείγμα τους ήταν γυναίκες από τη Βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα 1147 από τη Σουηδία και 1259 από τη Δανία, γεννημένες την περίοδο 1908 με 1952. Για να καθορίσουν την ποσότητα του χαμένου ύψους, πραγματοποιούσαν μετρήσεις κατά τις πρωινές ώρες χωρίς φυσικά οι συμμετέχουσες να φοράνε παπούτσια και σε δύο φάσεις: η πρώτη μέτρηση έγινε όταν οι γυναίκες ήταν σε ηλικία μεταξύ 30 και 60 ετών και η δεύτερη έπειτα από 10 με 13 χρόνια, όταν δηλαδή οι γυναίκες ήταν άνω των 70 ετών. Η ημερομηνία και η αιτία θανάτου παρακολουθήθηκαν για 17 έως 19 χρόνια μετά τη δεύτερη μέτρηση ύψους.

Αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι ότι ανάμεσα στις μετρήσεις, οι γυναίκες έχασαν ύψος της τάξης του 0.8 εκ, όμως οι τιμές κυμαίνονταν από 0 έως και 14 εκ

Κατά την περίοδο των 19 χρόνων παρακολούθησης από τους ερευνητές, σημειώθηκαν 625 θάνατοι από όλες τις αιτίες. Όμως, κατά τη διάρκεια των 17 χρόνων, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν η βασική αιτία θανάτου σε 157 γυναίκες, και συγκεκριμένα περιελάμβανε 37 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και 362 περιπτώσεις που οφείλονταν σε άλλες αιτίες.

Διαβάστε επίσης
Κοντά σε μία γυναίκα που έχει παλέψει ή παλεύει με τον καρκίνο του μαστού

Όταν όμως η απώλεια του ύψους ήταν αξιοσημείωτη και της τάξης των 2 εκατοστών ή και περισσότερο, αυτή συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε ποσοστό 74% για τις Σουηδέζες και 80% για τις Δανέζες, υποδηλώνοντας ξεκάθαρα τον κίνδυνο. Μάλιστα, ακόμα πιο ανησυχητικά η απώλεια διπλασίασε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο και όλα τα καρδιαγγειακά νοσήματα και 71% από άλλες αιτίες.

Παρόλα αυτά, στα θετικά ευρήματα της μελέτης, το μικρό ανάστημα των γυναικών και η συστηματική σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο στην αρχή της μελέτης συσχετίστηκαν με μικρότερη απώλεια ύψους, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Τέλος, κάθε χαμένο εκατοστό από το ύψος των γυναικών αύξανε επιπλέον τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 14% για τις γυναίκες από τη Σουηδία και 21% για τις γυναίκες από τη Δανία. Οι επιστήμονες εφιστούν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές τις αλλαγές στο ύψος των γυναικών με στόχο την πρόληψη της εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πηγή: ygeiamou.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *