6 ανοιξιάτικες συμβουλές για όσους έχουν κατοικίδιο σκυλάκι

σκύλος

Πράγματα που πρέπει να τσεκάρετε αυτή την περίοδο

Τώρα που πλέον έχουμε μπει στην άνοιξη και ο καιρός είναι πιο “μαλακός”, έχουν γίνει σίγουρα πιο εύκολες και ευχάριστες οι βόλτες με τον σκύλο σας.

Ο ζεστός καιρός όμως θέλει και ανάλογη προετοιμασία ώστε να βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο σκυλάκι σας θα παραμείνει υγιές και ευτυχισμένο.

Προγραμματίστε ένα τσεκάπ

Μια ετήσια κτηνιατρική επίσκεψη είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να εξασφαλίσει την υγεία του σκύλου σας. Ο κτηνίατρός σας θα φροντίσει για τους απαραίτητους εμβολιασμούς, θα καθαρίσει τα δόντια του, θα θεραπεύσει πιθανές ανοιξιάτικες αλλεργίες και θα σας δώσει οδηγίες για να διατηρείτε το σκύλο σας υγιή.

Δώστε σημασία στις αλλεργίες

Όπως και οι κηδεμόνες τους, τα σκυλιά μπορεί να επηρεαστούν από εποχιακές αλλεργίες. Ψάξτε για σημάδια, όπως υπερβολικό ξύσιμο ή φτέρνισμα, και αν χρειαστεί, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για να βρείτε ένα αντιισταμινικό που θα δώσει στο σκυλί σας ανακούφιση.

Ανανεώστε το τρίχωμα του

Τα σκυλιά έχουν την τάση να αναπτύσσουν ένα πιο παχύ τρίχωμα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ακόμη και σε εύκρατα κλίματα, όπως της Ελλάδας. Προετοιμάστε το σκυλάκι σας για τη ζέστη με μια λεπτομερή περιποίηση. Καταρχάς, ένα καλό μπάνιο θα αφαιρέσει τυχόν ξηρό δέρμα που έχει συσσωρευτεί στη γούνα του κατά τη διάρκεια των πιο κρύων μηνών. Το τακτικό χτένισμα θα απομακρύνει τις περιττές τρίχες και θα τον κάνει λείο και λαμπερό.

Προστασία κατά των παρασίτων

Η άνοδος της θερμοκρασίας σηματοδοτεί την επιστροφή των ψύλλων, τσιμπουριών, και όλων των ειδών των μικροσκοπικών παρασίτων. Για να κρατήσετε το σκυλί σας (και το σπίτι σας) απαλλαγμένο από επιβλαβείς οργανισμούς, εφαρμόστε τακτικά τα αντι – παρασιτικά φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον κτηνίατρό σας. Μην ξεχνάτε μετά από κάθε βόλτα να εξετάζετε το σκυλάκι σας για ακάρεα και δαγκώματα από έντομα.

Προσέξτε την διατροφή του

Καθώς οι εποχές αλλάζουν, η διατροφή του σκύλου σας μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί. Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας ένα σκυλί, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης των αρθρώσεων και μιας συντομευμένης διάρκειας ζωής. Τα κατοικίδια δεν χρειάζεται να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού καθώς δεν χρειάζονται επιπλέον καύσιμα για να κρατηθούν ζεστά. Μειώστε τη μερίδα που του δίνετε και βάλτε στο πρόγραμμα την καθημερινή άσκηση!

Καθαρίστε τα υπάρχοντα του

Γιατί να μην επεκτείνετε τον καθαρισμό και στο σπίτι των σκύλων; Αυτή είναι η τέλεια στιγμή για να πλύνετε τα κλινοσκεπάσματα και τα αξεσουάρ του σκύλου σας, την αγαπημένη κουβέρτα του, το κολάρο και το λουρί του. Θυμηθείτε να πλένετε τακτικά τα κύπελλα για το φαγητό και το νερό επίσης!

Πηγή: keeppet.gr