Αυστραλία: Πουλί ζωολογικού κήπου μιμείται το κλάμα ενός μωρού! (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυστραλία πουλί

Ξεκίνησε να εξασκείται μόνος του

Ενθουσιασμό προκαλεί ο Έκο, ένα πουλί με μακριά ουρά του ζωολογικού κήπου Taronga στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία, το οποίο έχει μάθει να αντιγράφει το κλάμα ανθρώπινου μωρού.

O Έκο, ο οποίος ανήκει στο είδος Λύρα ή Μήνουρος (Menura novaehollandiae), είναι αποδημητικό πουλί στην Αυστραλία, το οποίο πήρε το όνομά του από το σχήμα της ουράς του κατά τη διάρκεια του φλερτ, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica. Η ουρά του μοιάζει με το μουσικό όργανο λύρα, το οποίο ήταν δημοφιλές στην αρχαία Ελλάδα.

Τα πουλιά αυτά είναι πολύ καλά στη μίμηση- μπορούν να αναπαράγουν σχεδόν οποιονδήποτε ήχο στο άμεσο περιβάλλον τους, όπως αυτός από ένα αλυσοπρίονο ή έναν κινητήρα αυτοκινήτων, αλλά και φωνές ζώων, σύμφωνα με το Αυστραλιανό Μουσείο.

Ο επτάχρονος Έκο μπορεί να μιμηθεί τον ήχο ενός ηλεκτρικού τρυπανιού, ενός συναγερμού πυρκαγιάς, αλλά και την ανακοίνωση «εκκενώστε τώρα» στον ζωολογικό κήπο, δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian, η Λιάν Γκολεμπιόφσκι, υπεύθυνη της μονάδας πουλιών στον ζωολογικό κήπο.

Η αρχή

Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Έκο άρχισε να εξασκείται μιμούμενος το κλάμα ενός μωρού. Αλλά δεν είναι σαφές πώς το τελειοποίησε, καθώς ο ζωολογικός κήπος ήταν κλειστός για τους επισκέπτες εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19 στο Σίδνεϊ.

«Υποθέτω ότι το έμαθε από τους επισκέπτες μας», δήλωσε η Γκλεμπιόφσκι. «Προφανώς δούλεψε την τεχνική του κατά τη διάρκεια του λόκνταουν».

Διαβάστε επίσης
Σοκαρισμένη η Αυστραλία από το σκάνδαλο μιας «κυβέρνησης φάντασμα»

«Στοιχηματίζω ότι δεν περιμένατε αυτό το ξύπνημα», έγραψε ο ζωολογικός κήπος στο Twitter. «Δεν παρακούσατε, ο Έκο που κατοικεί στο ζωολογικό κήπο μας έχει την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ικανότητα να μιμείται μια ποικιλία από φωνές – συμπεριλαμβανομένου του κλάματος ενός μωρού».

Τα αρσενικά χρησιμοποιούν το ταλέντο της μίμησης κυρίως για το φλερτ, σύμφωνα με την National Audubon Society. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής τους περιόδου, από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, τα αρσενικά μπορούν και τραγουδούν έως και 4 ώρες την ημέρα. Τα τραγούδια τους αποτελούνται από ένα συνονθύλευμα διαφορετικών φωνών πουλιών που έχουν “δανειστεί” από το περιβάλλον τους. Αλλά μερικές φορές, τα τραγούδια ζευγαρώματος ενσωματώνουν και άλλους ήχους.

Η σειρά ντοκιμαντέρ

Στη σειρά του 1998 με τίτλο «Η ζωή των πουλιών», ο διάσημος παρουσιαστής και φυσιοδίφης Ντέιβιντ Ατένμπορο, παρουσίασε ένα πουλί Λύρα που μιμείται τους ήχους μιας φωτογραφικής μηχανής, ενός συναγερμού αυτοκινήτου και δασολόγων που χρησιμοποιούσαν αλυσοπρίονα.

Τα εντυπωσιακά ταλέντα των πουλιών αυτών τα καθιστούν ταλαντούχους απατεώνες. Πρόσφατα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ διαπίστωσαν ότι τα πουλιά αυτά μπορούν να μιμηθούν τους ήχους όχι μόνο άλλων πτηνών αλλά και ομάδων πτηνών που προσποιούνται ότι κινδυνεύουν από κοντινό θηρευτή, σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στις 25 Φεβρουαρίου στο περιοδικό «Current Biology».

Τα αρσενικά το κάνουν αυτό μόνο κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος ή όταν το θηλυκό διακόπτει το φλερτ, σύμφωνα με τη μελέτη. Ίσως το αρσενικό να θέλει να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει κίνδυνος ώστε να πείσει το θηλυκό να μείνει μαζί του, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο. Τα θηλυκά επίσης έχουν την ικανότητα να μιμούνται ήχους, αλλά πιθανότατα το κάνουν για άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα για άμυνα, σύμφωνα με την Guardian.

Πηγή: ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.