Μπροστά στη γέννηση ενός μοσχαριού (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

γέννηση μοσχαριού γέννα αγελάδα μοσχάρι

Οι τρυφερές στιγμές με τη μητέρα του

Το Thes.gr είχε την τύχη να βρεθεί μπροστά στη γέννηση ενός μοσχαριού και να καταγράψει τη στιγμή.

Το συμβάν με τη γέννηση του μοσχαριού σημειώθηκε στον Εβρο. Η αγελάδα, ως είθισται σ’ αυτή την περίπτωση, είναι ξαπλωμένη και περιμένει τον ερχομό του μοσχαριού, το οποίο φέρνει στον κόσμο χωρίς κάποιο πρόβλημα.

γέννηση μοσχαριού γέννα αγελάδα μοσχάρι

Οι στιγμές που ακολουθούν είναι στιγμές τρυφερότητας, στιγμές που μοιράζεται μία μάνα με το παιδί της. Η αγελάδα πλένει το μοσχαράκι της και αυτό νιώθει όμορφα από την περιποίησή της.

Η γέννηση ενός μοσχαριού

Με αφορμή το βίντεο με τη γέννηση του μοσχαριού, σας παραθέτουμε μερικά στοιχεία (πηγή: gaiapedia.gr) που πιθανότατα δεν γνωρίζετε…

1. Η διάρκεια της κύησης διαρκεί περίπου 9 μήνες, αλλά εξαρτάται από τη φυλή, την ηλικία του θηλυκού, τον αριθμό μόσχων που έχει αποκτήσει και τον αριθμό μοσχαριών που γεννιούνται σε κάθε τοκετό. Σε όλη αυτή τη διάρκεια, το έμβρυο δεν μεγαλώνει με την ίδια ταχύτητα: το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής του λαμβάνει χώρα κατά τους τρεις τελευταίους μήνες (από την 190η ημέρα έως την 282η ημέρα). Το βάρος του μελλοντικού μόσχου περνάει τότε κατά μέσον όρο από 4 κιλά (βάρος το οποίο αποκτά μέσα σε 6 μήνες) σε περίπου 40 κιλά.

2. Πριν γεννήσει το μοσχαράκι της, η αγελάδα ξαπλώνει, πράγμα που ξαναφέρνει τη μήτρα σε οριζόντια θέση και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα των συσπάσεων της μήτρας: ο πρώτος στόμαχος ωθεί τότε με παθητικό τρόπο το μόσχο προς τα πίσω και οι συστολές τον «καθοδηγούν» προς την έξοδο.

3. Ο τοκετός προκαλεί στην αγελάδα το ξεκίνημα της γαλακτοπαραγωγής, χάρις στην οποία θα τραφεί ο μόσχος με θηλασμό, εξ ού και ο όρος θηλάζουσα αγελάδα.

αγελάδες

4. Γέννηση
Πρώτο στάδιο: Διαστολή του τράχηλου της μήτρας και αρχή των συστολών

Το πρώτο στάδιο του τοκετού διαρκεί συνήθως 4 ώρες (6 ώρες εάν η αγελάδα γεννά για πρώτη φορά). Ο τράχηλος της μήτρας που μέχρι τότε βρίσκεται σε συστολή διαστέλλεται. Ταυτόχρονα ξεκινούν οι πρώτες συστολές της μήτρας, σε ακανόνιστο ακόμα ρυθμό. Αρχίζουν να μετακινούν το έμβρυο προς τα πίσω. Αλλά ο αμνιακός σάκος είναι αυτός που θα βρεθεί μεταξύ εμβρύου και τράχηλου της μήτρας.

Δεύτερο στάδιο: Η εξώθηση του μόσχου
Το στάδιο αυτό διαρκεί από 2 έως 10 ώρες μια ενήλικη αγελάδα γεννά συνήθως ένα μοσχαράκι σε 3 ώρες. Οι συστολές γίνονται πιο έντονες και πιο κανονικές, ωθώντας το έμβρυο. Τότε σπάει ο αμνιακός σάκος. Το έμβρυο προχωρά προς την πύελο : κάνουν την εμφάνισή τους έξω πρώτα τα εμπρόσθια πόδια και στη συνέχεια το κεφάλι. Έτσι, δεν κόβεται ο ομφάλιος λώρος όσο το κεφάλι του μόσχου είναι ακόμα μέσα (οπότε ο μόσχος δεν θα μπορούσε να αναπνέει).

Τρίτο στάδιο: Η ολοκλήρωση του τοκετού
Κατά το τρίτο αυτό στάδιο, ο μόσχος βρίσκεται στο έδαφος, ακόμα αλειμμένος με ιξό, η μητέρα του το γλείφει και ο ομφάλιος λώρος έχει κοπεί. Εξωθείται τότε από τη μήτρα ο υπόλοιπος πλακούντας, ο όγκος του οποίου έχει απότομα μειωθεί, αλλά ο οποίος συνεχίζεται να συσπάται. Αυτά τα υπολείμματα πλακούντα, τα οποία ονομάζονται «ύστερο», εξωθούνται μέσα στις 12 ώρες που ακολουθούν τη γέννηση του μόσχου.

γέννηση μοσχαριού γέννα αγελάδα μοσχάρι

5. Μετά από τον φυσιολογικό τοκετό χορηγείται στην αγελάδα άφθονο καθαρό νερό, καθαρίζονται κι απολυμαίνονται τα εξωτερικά γεννητικά της όργανα και είτε αφήνεται στο χώρο τοκετών μαζί με το μοσχάρι, εάν αυτό πρόκειται να θηλάσει ή μεταφέρεται στη θέση της (στάβλος) όπου έχει προηγουμένως τοποθετηθεί άφθονη ξηρή καθαρή στρωμνή. Εάν ο τοκετός ήταν δύσκολος και το ζώο υπέστη ταλαιπωρίες, τότε επιβάλλεται τόνωση με φάρμακα μετά από υπόδειξη κτηνιάτρου.

αγελάδες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *