Καρχαρίας – προστατευόμενο είδος αλιεύθηκε στο Αγιον Ορος

Τι σημειώνουν ο ειδικός, Ιωάννης Γιώβος

«Δεν είναι γαλέος, είναι καρχαρίας, ανήκει σε προστατευόμενο είδος και η αλιεία, η θανάτωση και η πώλησή του απαγορεύονται», σχολίασε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση στο διαδίκτυο που αφορά την αλίευση καρχαρία, με τον χαρακτηρισμό «γαλέος», μήκους 6 μέτρων, στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους.

Σύμφωνη με τον Ιωάννη Γιώβο από την iSea, «δυστυχώς, η αλίευση του εξαβράγχιου ή εξακαρχαρία, αποτελεί συχνό φαινόμενο, αν και το είδος προστατεύεται με εθνική οδηγία, ενώ πάντα πωλείται ως “ γαλέος” προκειμένου να πιάσει υψηλή τιμή στους καταναλωτές».

«Οταν όμως μαγειρευτεί στο τηγάνι, αφρίζει γιατί το κρέας του έχει πολύ λίπος και δεν είναι εύγευστο», ξεκαθαρίζει ο κ. Γιώβος.

Σύμφωνα με τη Ρωξάνη Ναασάν Αγα – Σπυριδοπούλου, υπεύθυνη προγραμμάτων στην iSea, η οργάνωση τους τελευταίους 10 μήνες έχει προβεί σε 9 καταγγελίες σε λιμεναρχεία για την αλιεία, θανάτωση, κατοχή, αγορά, πώληση και εκφόρτωση καρχαριών.

Διαβάστε επίσης  Θεσσαλονίκη: Κοσμοσυρροή στον Αγιο Δημήτριο για προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού και του Αρραφου Χιτώνος του Ιησού (ΦΩΤΟ)

«Και για την πρόσφατη περίπτωση, με την αλίευση του εξαβράγχιου καρχαρία, θα εξετάσουμε όλα τα στοιχεία και θα ενημερώσουμε το αρμόδιο λιμεναρχείο», προσθέτει. Σχολιάζοντας φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αλιείς που επιδεικνύουν την ψαριά τους, σημειώνει ότι κάποιοι δεν ξέρουν ότι πρόκειται για προστατευόμενα είδη.

Ενθαρρυντικό είναι, στον αντίποδα, ότι αυξάνονται αυτοί που προβαίνουν σε αντίστοιχες αναρτήσεις όταν απελευθερώνουν καρχαρία, κάτι που όμως έχει πρακτικές δυσκολίες.

«Αν αλιευθεί με παραγάδι είναι σχετικά εύκολο να κόψεις την πετονιά με το αγκίστρι αλλά αν πιαστεί σε δίχτυ τράτας που ξεφορτώνει πάνω στο καΐκι, είναι δύσκολο να ξαναβάλεις τον, περίπου 500 κιλών, καρχαρία, πάλι μέσα στη θάλασσα και να τον απελευθερώσεις», τονίζει η κ. Σπυριδοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *