Μεγάλες αλλαγές για τα κατοικίδια φέρνει νέος νόμος!

Αυστηρά πρόστιμα και ποινές καθώς και αυξημένες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα, όσον αφορά τα κατοικίδια ζώα, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις και κενά στη νομοθεσία. Ωστόσο, ένα νέο νομοσχέδιο που έρχεται, φιλοδοξεί να βελτιώσει την κατάσταση. Πρόκειται για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα συντροφιάς, που αναμένεται να […]

Αυστηρά πρόστιμα και ποινές καθώς και αυξημένες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Είναι γεγονός πως στην Ελλάδα, όσον αφορά τα κατοικίδια ζώα, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις και κενά στη νομοθεσία. Ωστόσο, ένα νέο νομοσχέδιο που έρχεται, φιλοδοξεί να βελτιώσει την κατάσταση.
Πρόκειται για το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα συντροφιάς, που αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος». Οι ποινές και τα πρόστιμα για την κακοποίηση μεγαλώνουν, παράλληλα όμως και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών.

Τα βασικά σημεία στις αλλαγές που έρχονται και όσα εξετάζονται:
Δημιουργείται ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα. Οι πόροι του ταμείου θα έχουν στόχο την οικονομική ενίσχυση σε Δήμους και δομές φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων.
Ειδικό τέλος αγοραστή θα επιβάλλεται σε κάθε αγοραστή ζώου. Από την πληρωμή του εξετάζεται η εξαίρεση υιοθετούν ζώο από δομές αδέσποτων, όσων χρειάζονται ζώα για λόγους υγείας (σκύλοι-οδηγοί τυφλών), όσων αγοράζουν στειρωμένα ζώα και όσων έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Εξετάζεται και η επιβολή ενός μικρού τέλους σε κάθε προϊόν που θα πωλείται από κτηνιατρικά καταστήματα.
Διερευνάται πρόταση για κατάργηση των ζώων-βιτρίνας. Eτσι, όποιος πουλάει ένα ζώο θα πρέπει να του έχει εξασφαλίσει συνθήκες ευζωίας ανάλογες με ενός εκτροφείου (4 τετραγωνικά μέτρα χώρου, αερισμός, κλπ).
Κλιμακωτά πρόστιμα για τις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων ώστε να βεβαιώνονται οι παραβάσεις, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως έχουν παραγγελθεί από το υπουργείο ειδικά σκάνερ προκειμένου να ελέγχεται εάν τα δεσποζόμενα ζώα διαθέτουν τσιπ. Την ίδια ώρα, στα σώματα ελέγχου παρέχονται και τυποποιημένα μπλοκ προστίμων.
Ποινές έρχονται όμως και για τους δήμους, οι οποίοι δεν έχουν συστήσει ακόμα τις προβλεπόμενες πενταμελείς επιτροπές και φαίνεται να δίνουν παραποιημένα στοιχεία για τα αδέσποτα.
«Η ευθανασία γίνεται μόνο εφόσον συντρέχει ιατρικός λόγος», αναφέρει τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.
Οι πυλώνες του νομοσχεδίου σύμφωνα με όσα λέει στο Εθνος ο υπουργός είναι τρεις: ο σεβασμός τους ως συναισθανόμενων όντων, η εξασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης των ζώων όχι μόνο με τους ζωόφιλους αλλά με όλους τους πολίτες και η εξεύρεση τρόπων ώστε να παταχθεί η παράνομη διακίνηση ζώων για εμπορικούς σκοπούς.
Πηγή: aftodioikisi.gr

Διαβάστε επίσης
Μύθοι και αλήθειες: Κατοικίδια και μωρά