Μία αξέχαστη βόλτα με τα ρινοδέλφινα στον Αμβρακικό (ΒΙΝΤΕΟ)

βόλτα με τα ρινοδέλφινα στον Αμβρακικό

Η μοναδική συνάντηση με τα υπέροχα θαλάσσια θηλαστικά

Μία κρουαζιέρα παρατήρησης στον σπουδαίο υγρότοπο αποτελεί αναμφισβήτητα μία ανεπανάληπτη εμπειρία, που αν βρεθείτε στην περιοχή, πρέπει οπωσδήποτε να τη βιώσετε.

Η βόλτα με τα ρινοδέλφινα στον Αμβρακικό Κόλπο ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους καθώς τα υπέροχα αυτά θαλάσσια θηλαστικά κερδίζουν τις εντυπώσεις με τη συμπεριφορά και τα… σκέρτσα τους.

βόλτα με τα ρινοδέλφινα στον Αμβρακικό

Η παρατήρηση των δελφινιών μέσα σε έναν σπουδαίο υγροβιότοπο, σπάνιας ομορφιάς, που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες και έχει ανακηρυχτεί σε Εθνικό πάρκο από το 2008, αποτελεί μία αξέχαστη εμπειρία.

Με την κάμερα του Thes.gr κάνουμε μία βόλτα στον Αμβρακικό Κόλπο. Τα ρινοδέλφινα ακολουθούν δίπλα μας το σκάφος και τραβούν φυσικά όλα τα φλας.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γοητεία τους;

Τι είναι τα ρινοδέλφινα

Το ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus) αποτελεί προστατευόμενο πληθυσμό, ο οποίος κινδυνεύει άμεσα.
O πληθυσμός των ρινοδέλφινων του Αμβρακικού κόλπου είναι μόνιμος και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πυκνότητες στη Μεσόγειο.

Τα θερμά νερά του κόλπου αποτελούν τον ιδανικό υγρότοπο για αρκετά είδη ψαριών, από τα οποία τρέφονται τα δελφίνια της περιοχής, ενώ ιδιαίτερα πλούσια είναι και η ορνιθοπανίδα στον κόλπο.

Το μέγεθός του ρινοδέλφινου είναι 2 με 4 μέτρα (το ανώτερο) και έχει βάρος 270-350 χιλιόγραμμα. Το χρώμα του σώματός του είναι σκούρο γκρι στην ράχη με λιγότερο σκούρα ή άσπρη-ροζ κοιλιά. Στις ελληνικές θάλασσες τα πινοδέλφινα μπορούμε να διακρίνουμε μια ανοιχτόχρωμη «πινελιά» κάτω από ραχιαίο πτερύγιο. Εκτός από το μεγάλο του μέγεθος έχει πολύ καμπυλομένη ράχη όταν ξενερίζει. (Βγάζει το νερό από την τρύπα που έχει στη ράχη το σώματός του).

βόλτα με τα ρινοδέλφινα στον Αμβρακικό

Ζει σε όλους του ωκεανούς (πλην των Αρκτικών) και σε όλη την Μεσόγειο, την Αδριατική και τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου. Επίσης μεγάλοι πληθυσμοί παρατηρούνται και στον Αμβρακικό, στον Βόρειο Ευβοϊκό, στον Σιγγιτικό, στον Σαρωνικό, στον Κορινθιακό και στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία.

Κολυμπά με ταχύτητες φτάνουν τα 35 χιλιόμετρα την ώρα. Πολύ συχνά το βλέπουμε να παίζει με το κύμα της πλώρης ή με τα απόνερα ενός σκάφους. Βουτά για 3 με 4 λεπτά και τρέφεται με γαύρο, σαρδέλα, σκουμπριά, κέφαλους, σουπιές και καλαμάρια. Είναι φιλικό με τον άνθρωπο και συχνά πλησιάζει και παίζει με τους κολυμβητές. Ζει μέχρι και σαράντα έξι χρόνια.

Οι κύριες απειλές του είναι η μείωση τροφής, η απευθείας θανάτωση, η παρεμπίπτουσα αλιεία με παραδοσιακά μέσα, ο θόρυβος, η θαλάσσια ρύπανση, η τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα) και η υπεραλίευση.

βόλτα με τα ρινοδέλφινα στον Αμβρακικό

Λίγα λόγια για τον Αμβρακικό Κόλπο

Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγρότοπους της Ελλάδας και από άποψη μεγέθους αλλά και από άποψη σημαντικότητας. Ο έκτασης 400 τετρ. χιλιόμετρα περίπου Κόλπος, μεταξύ Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, αποτελεί μια κλειστή θάλασσα, η οποία περιλαμβάνει πολλούς μικρότερους υγρότοπους. Ο Αμβρακικός επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω του πορθμού της Πρέβεζας.

Στο βόρειο τμήμα του Αμβρακικού υπάρχει το σύστημα των Δέλτα των ποταμών Αραχθου και Λούρου. Στην περιοχή σχηματίζεται ένα πραγματικό μωσαϊκό υγροτόπων με μεγάλες λιμνοθάλασσες, παραποτάμιες ζώνες, καλαμώνες και σχηματισμούς αμμολωρίδων οι οποίες χωρίζουν τις λιμνοθάλασσες από τον Κόλπο.

βόλτα με τα ρινοδέλφινα στον Αμβρακικό

Πηγή στοιχείων: epoxi.gr, wikipedia.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *