Ντομάτες, πατάτες και… σκύλοι: Ολοι οι μύθοι για τη διατροφή τους

σκύλο, σκύλος, σκυλάκι

Εδώ θα σας «λυθούν» όλες οι απορίες

Κυκλοφορούν κάθε λογής φήμες που αφορούν τη διατροφή του σκύλου.

Και οι φήμες αυτές για τη διατροφή του σκύλου, είναι ανυπόστατες!

Μάλιστα, η επιστημονική αλήθεια έρχεται να τις διαψεύσει.

Πόσοι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι ο σκύλος τους πρέπει να τρώει πάντα την ίδια τροφή; Και πόσοι άλλοι έχουν αφαιρέσει από το μπολ του τους υδατάνθρακες;

«Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τη διατροφή του σκύλου. Και, παρόλο που δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, διαδίδονται από στόμα σε στόμα εδώ και πολλά χρόνια», μας λέει η Ρεγγίνα Μπίμπα, διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων. Ποιοί είναι αυτοί οι μύθοι; Η κα Μπίμπα μας τους αποκαλύπτει.

H διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα

  1. Τα σκυλιά δεν πρέπει να τρώνε υδατάνθρακες

Είναι αλήθεια ότι η ενέργεια που χρειάζεται ο σκύλος, μπορεί να καλύπτεται από λιπαρά και πρωτεΐνες.

Οι υδατάνθρακες, εκτός από το γεγονός ότι παρέχουν άμεσα ενέργεια, προμηθεύουν τον οργανισμό του σκύλου με τις απαραίτητες φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες είναι ουσίες αναγκαίες για την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και, κατά συνέπεια, για τη δημιουργία και την προάσπιση ενός δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος.

  1. Ο σκύλος πρέπει να τρώει πάντα την ίδια τροφή

Στην κουταβίσια ηλικία ο οργανισμός παράγει διάφορα ένζυμα, προκειμένου να επεξεργαστεί τις διαφορετικές ουσίες που προσλαμβάνει μέσω της διατροφής.

Όταν παρέχουμε στο κουτάβι μας πάντα την ίδια διατροφή, αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός του να δυσκολεύεται να αφομοιώσει νέες ουσίες λόγω της έλλειψης των κατάλληλων ενζύμων.

  1. Τα αποφάγια μας είναι βλαβερά για τα σκυλιά

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές δεν είναι βλαπτικό για τον οργανισμό του σκύλου μας το να του δώσουμε μια μικρή ποσότητα από το δικό μας γεύμα. Αρκεί να έχουμε και εμείς οι ίδιοι μια ισορροπημένη διατροφή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, να αφαιρούμε τις θερμίδες που έχει πάρει από το δικό μας γεύμα, από τη δική του ημερήσια θερμιδική πρόσληψη.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι, δίνοντας λίγο από το δικό μας φαγητό στο σκύλο μας, ενισχύουμε τους δεσμούς που δένουν την ομάδα μας.

  1. Το B.A.R.F είναι η ιδανική διατροφή για τους σκύλους

Ο βαθμός που μπορεί να μεταβολίσει το φρέσκο κρέας ο οργανισμός του σκύλου, είναι στο 90%. Το μαγειρεμένο κρέας μεταβολίζεται σε ποσοστό 93,5% και η ξηρά τροφή, περίπου, στο 75%.

Αν, όμως, στη διατροφή του σκύλου μας, όποια κι αν είναι αυτή, «υποσκελίζουν» οι υδατάνθρακές τα άλλα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λιπαρά, φυτικές ίνες), η δυνατότητά του να μεταβολίσει το κρέας μειώνεται αρκετά.

  1. Ο σκύλος απαγορεύεται να τρώει ντομάτα, πατάτα ή/και πιπεριά

Είναι αλήθεια ότι όλα τα παραπάνω τρόφιμα περιέχουν σολανίνη, μια ουσία ελαφρώς τοξική, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τον σκύλο.

Η σολανίνη βρίσκεται, κυρίως, στα πράσινα μέρη της ντομάτας, στην πράσινη πιπεριά και στα σημεία όπου οι πατάτες έχουν βγάλει φύτρα.

Η ώριμη ντομάτα και η κόκκινη πιπεριά είναι πολύ υγιεινές τροφές, και αντικαρκινικές. Μπορούμε να τις δώσουμε στο σκύλο μας βρασμένες, σε μικρά κομμάτια.

Η βρασμένη πατάτα χρησιμοποιείται, κυρίως, σε δίαιτες και στη διατροφή σκύλων που παρουσιάζουν αλλεργίες.

Είναι εξαιρετικά υγιεινή τροφή, αρκεί να μη δίνουμε στο σκύλο μας το νερό μέσα στο οποίο έχει βράσει η πατάτα.

  1. Ο σκύλος μας πρέπει να διατρέφεται όπως ο πρόγονός του, ο λύκος

Πράγματι, ο μακρινός πρόγονος του σκύλου μας είναι ο λύκος. Θα πρέπει, όμως, να λάβουμε υπόψη μας ότι επί χιλιάδες χρόνια ζει μαζί με τον άνθρωπο.

Όλα αυτά τα χρόνια επιβίωσε με τα αποφάγια του ανθρώπου, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει ένζυμα που του δίνουν τη δυνατότητα να επεξεργάζεται το άμυλο.

Επίσης, η καθημερινότητα του σκύλου έχει προσαρμοστεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής του ανθρώπου. Αυτό συνεπάγεται ότι ζει σε σχετικά σταθερές θερμοκρασίες, προφυλαγμένος από τις καιρικές συνθήκες, και δεν βιώνει περιόδους έλλειψης τροφής. Κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται υψηλό επίπεδο ενέργειας για να βρει το θήραμα που θα καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το καλύτερο για τον σκύλο μας δεν θα ήταν να εφαρμόζουμε άκριτα ό,τι ακούμε ή διαβάζουμε, αλλά να συμβουλευόμαστε εξειδικευμένους επαγγελματίες πριν προχωρήσουμε σε οποιονδήποτε «αφορισμό» σχετικά με τη διατροφή του».

*Η Ρεγγίνα Μπίμπα είναι διατροφολόγος – εκπαιδεύτρια σκύλων, ασχολείται με την ανατροφή και εκπαίδευσή τους και είναι πτυχιούχος διατροφολογίας σκύλων και γατών του Πανεπιστημίου ATN της Ελβετίας.

Πηγή ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *