Οι επικίνδυνες τροφές για τις γάτες

Τι δεν πρέπει να τις ταΐζετε

Οι γάτες έχουν την τάση να καταναλώνουν διάφορες τροφές χωρίς αυτές να είναι απαραίτητα καλές για την υγεία τους.

Για αυτό τον λόγο, ο κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να είναι ενήμερος για το τι κάνει πραγματικά καλό και τι μπορεί να βλάψει τις γάτες.

Ανάμεσα στις επικίνδυνες τροφές για γάτες είναι οι εξής:

Αλκοόλ

Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να χορηγείται αλκοόλ στις γάτες. Για το λόγο αυτό, τα ανθοϊάματα Μπαχ για γάτες διατίθεται μόνο σε έκδοση χωρίς αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο ήπαρ και τον εγκέφαλο της γάτας. Ακόμη και μια ποσότητα πολύ μικρή για ανθρώπους, δηλαδή μια κουταλιά της σούπας, αρκεί για να πέσει μια γάτα σε κώμα. Μόνο ελάχιστα περισσότερο αλκοόλ μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη γάτα.

Σοκολάτα

Όπως και για τους σκύλους, έτσι και για τις γάτες η σοκολάτα είναι ιδιαίτερα τοξική λόγω του συστατικού θεοβρωμίνης. Η ουσία περιέχεται σε κάθε τύπο σοκολάτας – σε ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση ωστόσο στη μαύρη σοκολάτα και στο καθαρό κακάο, όπως χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για ψήσιμο ή για την παραγωγή «ζεστής σοκολάτας». Εάν οι γάτες καταναλώσουν σοκολάτα, αυτό έχει μοιραίες συνέπειες. Οδηγεί σε καρδιακή αρρυθμία, τρέμουλο των μυών και επιληπτικές κρίσεις.

Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η σοκολάτα για τους τετράποδους φίλους μας. Ευτυχώς, οι γάτες – σε αντίθεση με τους σκύλους – συχνά δεν ενδιαφέρονται τόσο για το λαχταριστό πειρασμό, αλλά λόγω του κινδύνου δηλητηρίασης πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας δεν έχει καμία πρόσβαση στη σοκολάτα σας.

Ωμό χοιρινό κρέας

Εδώ εγκυμονεί ο κίνδυνος μιας – συχνά θανατηφόρου – μόλυνσης με τον ιό Aujezky. Η νόσος του Aujeszky (ΝΑ) ή ψευδολύσσα εκδηλώνεται κυρίως μέσω νευρολογικών συμπτωμάτων στη γάτα. Η γάτα γίνεται ανήσυχη και αεικίνητη, κάνει αισθητή την παρουσία της με συχνό νιαούρισμα και χάνει πολύ σάλιο μέσω εμφανών κινήσεων κατάποσης. Σε προχωρημένο στάδιο εμφανίζονται προβλήματα συντονισμού και παράλυση.

Ντομάτες και μελιτζάνες

Τα λαχανικά περιέχουν ατροπίνη, η οποία προκαλεί καρδιακές αρρυθμίες στις γάτες.

Ωμό κρέας πουλερικών

Ακόμα κι αν οι γάτες αγαπούν το κρέας πουλερικών, παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το τρώνε. Διότι η κατανάλωσή του ενέχει πολλούς κινδύνους για τις γάτες μας – μεταξύ άλλων επειδή θα μπορούσε να περιέχει σαλμονέλα.

Κόκκαλα

Αυτά μπορεί να περιέχουν θραύσματα και έτσι να τραυματίσουν τον ουρανίσκο της γάτας, να κολλήσουν στο λαιμό ή να βλάψουν το εντερικό τοίχωμα της γάτας.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια σε κάθε μορφή είναι πολύ τοξικά για τις γάτες – είτε ωμά, μαγειρεμένα, αποξηραμένα είτε σε σκόνη. Ο λόγος γι’ αυτό είναι οι θειούχες ενώσεις. Αυτές προσβάλλουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια των γατών. Η κατανάλωση όλων των ειδών κρεμμυδιών μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, ερεθισμό της βλεννογόνου μεμβράνης ή ακόμη και αναιμία στις αγαπημένες μας γάτες. Ακόμα και μικρές ποσότητες αρκούν για να αλλάξουν το αίμα της γάτας προς το αρνητικό και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της.

Γάλα

Επειδή οι γάτες είναι από τη φύση τους δυσανεκτικές στη λακτόζη, δεν πρέπει να τις δίνετε γάλα, παρόλο που υποστηρίζεται συχνά ότι οι γάτες του αγρού πίνουν τακτικά γάλα, (υποτίθεται) χωρίς να βλάπτονται.

Πηγή: zooplus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *