Πάσχα παρέα με τα σκυλάκια σας; Τι πρέπει να προσέξετε

Τι πρέπει να αποφύγετε για να είναι ασφαλή τα ζωάκια σας

Θα περάστε το Πάσχα με τα αγαπημένα σας σκυλάκια; Θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί αυτές τις μέρες, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι που μπορούν να προσβάλουν την υγεία των τετράποδων φίλων σας.

Δείτε τι πρέπει να αποφύγετε για να είναι ασφαλή τα ζωάκια σας.

Do’s

-Κρατήστε τα σοκολατένια γλυκά μακριά από τα ζώα

Προσοχή στις σοκολάτες και κυρίως τις μαύρες. Το συστατικό τους που είναι τοξικό για τους σκύλους ονομάζεται θεοβρωμίνη.

Ενώ οι άνθρωποι μεταβολίζουν εύκολα τη θεοβρωμίνη, οι σκύλοι την επεξεργάζονται πολύ πιο αργά επιτρέποντάς της να εξελίξει τα τοξικά της επίπεδα στο σύστημά τους.

-Αποφύγετε να τους δώσετε σταφύλια ή σταφίδες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στα νεφρά του σκύλου και συνήθως οδηγούν στο θάνατο. Συγκεκριμένα, η κατάποση μόλις 4-5 σταφίδων ή ρογών σταφυλιού μπορεί να δηλητηριάσει ένα σκύλο εννέα περίπου κιλών, ωστόσο οι επιστήμονες δεν έχουν κάνει ακόμα σαφές ποια ακριβώς είναι η τοξική δόση, γιατί αυτό ποικίλλει ανάλογα με το σκύλο.

-Προσοχή στους ξηρούς καρπούς macademia

Οι καρποί macadamia, ενώ γενικά δεν θεωρούνται επικίνδυνοι, μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ασθένειες στο σκύλο σας.

Ο τρόπος με τον οποίο προκαλούν τη δηλητηρίαση καθώς και η ποσότητά που την προκαλεί δεν έχει βρεθεί ακόμα, αλλά η κατάποση κάμποσων τέτοιων ξηρών καρπών δημιουργεί προβλήματα.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα είναι εμετός, αδυναμία, κατάθλιψη, μυϊκός πόνος και πρήξιμο των αρθρώσεων, συμπτώματα που μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε έξι έως 24 ώρες από την κατάποση.

Συνήθως, οι σκύλοι που δηλητηριάζονται από ξηρούς καρπούς αναρρώνουν μέσα σε μια ή δυο μέρες, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί ενδονοσοκομειακή θεραπεία.

-Γιορτάστε μαζί με τα σκυλάκια σας

Αν θέλετε να κάνετε έκπληξη στα παιδιά σας τη μέρα του Πάσχα δίνοντάς τους λιχουδιές, κάνετε το και με τα κατοικίδιά σας ώστε να νιώσουν και εκείνα μέρος της γιορτής.

Όπως και στα παιδιά έτσι και σε εκείνα πρέπει να δώσετε ασφαλή παιχνίδια και λιχουδιές που δεν θα βλάψουν την υγεία τους. Μπορείτε μάλιστα να τις έχετε φτιάξει οι ίδιοι την προηγούμενη μέρα.

Διαβάστε επίσης  Διακοσμητικά κεριά και πασχαλινές λαμπάδες με κηρήθρα

DONT’S

–Απομακρύνετε τα επικίνδυνα αντικείμενα ώστε να μην είναι προσβάσιμα στα σκυλιά σας

Πετάξτε συσκευασίες δώρων, περιτυλίγματα, καλώδια, λαστιχάκια και τα σχετικά γιατί μπορεί να τα καταπιούν και να ψάχνετε τη μέρα του Πάσχα κτηνίατρο.

Το πλαστικό που μοιάζει με γρασίδι, το οποίο χρησιμοποιούν για να γεμίσουν τα πασχαλινά καλάθια, μπορεί να φαίνεται ως παιχνίδι, όμως αν το ζωάκι σας το καταπιεί, ενδέχεται να πάθει το έντερό του μεγάλη ζημιά.

-Μην ξεχνάτε πού αφήνετε τα αβγά του Πάσχα

Επειδή αυτές τις μέρες τσουγκρίζουμε συνέχεια αβγά, μπορεί κάποιο από αυτά να το ακουμπήσουμε σε μέρος που το φτάνει ο σκύλος μας. Επίσης κάποιοι δίνουν αβγά ωμά που περίσσεψαν από το βάψιμο.

Το ασπράδι του ωμού αβγού περιέχει αβιδίνη, ένζυμο που καταστρέφει τα αποθέματα της βιταμίνης Β που είναι απαραίτητα για ανάπτυξη και φυσικό τρίχωμα. Ένα αβγό πρέπει να είναι βρασμένο, καθαρισμένο και χωρίς ίχνη κόκκινης μπογιάς.

-Μη δίνετε κόκαλα από το αρνί ή το κατσίκι

Τα κόκαλα αυτά θρυμματίζονται, γίνονται αιχμηρά και μπορεί να προκαλέσουν διάτρηση σε λαιμό, στομάχι και έντερα. Επιπλέον, σε ένα ζώο που δεν είναι συνηθισμένο, θα φέρουν βαρυστομαχιά.

-Μη μοιράζεστε το πασχαλινό πιάτο σας με τα κατοικίδιά σας

Άλλα είναι τα φαγητά που τρώτε εσείς και άλλα τα ζώα σας, κάτι που δεν πρέπει να μπερδεύετε. Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι γιορτή μπορούμε να παραβούμε τους διατροφικούς κανόνες.

Η μεγάλη επίσης ποικιλία τροφών δημιουργεί προβλήματα στο μεταβολισμό τους.

Οι μέρες μετά το Πάσχα είναι για τους κτηνίατρους οι μέρες με τα περισσότερα περιστατικά. Σκυλιά που έφαγαν κόκαλα, που κατάπιαν αβγά ή σοκολάτες αλλά και ζώα που παράφαγαν και έχουν πρόβλημα με το στομάχι, το έντερό τους και την πέψη τους, επισκέπτονται τα κτηνιατρεία ζητώντας βοήθεια.

Για αυτό τον κανόνα του μέτρου δεν πρέπει να τον παραβούμε ούτε αυτές τις μέρες.

Πηγή: petpet.news