Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για σκύλους;

σκύλοι έλεγχοι

Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι σκύλοι χρειάζονται τις δικές τους ασκήσεις, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη ράτσα του σκύλου και εάν υπάρχουν υποκείμενες παθήσεις.

Για παράδειγμα, ένα πεντάχρονο μπουλντόγκ απαιτεί πολύ περισσότερη άσκηση από ένα πεντάχρονο γαλλικό μπουλντόγκ. Οι ενήλικες που αθλούνται και τσοπανόσκυλά, όπως τα κόλεϊ, και τα γκόλντεν ριτρίβερ χρειάζονται περίπου μία έως μιάμιση ώρα άσκησης καθημερινά.

Οι παιχνιδιάρικες ράτσες όπως οι Pomeranians, οι Yorkies, οι dachshunds και οι brachycephalic ράτσες (βραχυκέφαλες ράτσες που συχνά έχουν στριμωγμένα πρόσωπα) όπως τα τεριέ και τα μπόξερ, χρειάζονται μόνο περίπου μισή έως μία ώρα την ημέρα.

Εάν ο σκύλος σας τυχαίνει να είναι ηλικιωμένος ή έχει παθήσεις, όπως αρθρίτιδα, επωφελείται από την καθημερινή άσκηση ρουτίνας.

Συνήθως, οι μεγάλοι σε ηλικία σκύλοι είναι άνω των οκτώ ετών για μικρές ράτσες, άνω των 10 ετών για μεσαίου μεγέθους ράτσες και άνω των 11 ετών για μεγάλες ράτσες. «Γενικά, απαιτούν 30-60 λεπτά άσκησης, χωρισμένες σε πολλές βόλτες κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει η Δρ Κάρλι Φοξ, κτηνίατρος του προσωπικού στο Ιατρικό Κέντρο Ζώων της Νέας Υόρκης στο southernliving.com.

Πόση άσκηση χρειάζονται τα κουτάβια;

Τα κουτάβια έχουν το δικό τους μάθημα άσκησης. “Τα κουτάβια έχουν τόνους ενέργειας, αλλά απαιτούν επίσης περιόδους ανάπαυσης όπως ένα μικρό παιδί”, λέει η Δρ Φοξ. Θα πρέπει να ασκηθείτε ή να παίξετε με το κουτάβι σας πέντε έως 10 λεπτά.

Αυτός ο συγχρονισμός θα αξιοποιήσει στο έπακρο το παιχνίδι σας, καθώς έχουν πολλή ενέργεια για να κάψουν αλλά λιγότερη αντοχή για να διανύσουν την απόσταση από έναν ενήλικο σκύλο. Φροντίστε να τα αφήσετε να κοιμηθούν και να ξεκουραστούν. Μετά, θα είναι έτοιμα για τον δεύτερο ή τον τρίτο γύρο.

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για σκύλους;

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι αγαπούν διάφορα είδη άσκησης και παιχνιδιού. Οι περισσότεροι αγαπούν έναν καλό περίπατο ή μία μεγάλη πεζοπορία. Άλλοι επωφελούνται από μια πιο δυναμική πορεία με τον ιδιοκτήτη τους. Πολλοί απολαμβάνουν το κολύμπι, μερικοί λατρεύουν να παίζουν με άλλα σκυλιά και να παλεύουν, άλλοι πάλι θέλουν να να τρέχουν ή να φέρνουν το παιχνίδι τους για τους το πετάτε.

«Ο βαθμός άσκησης εξαρτάται από το επίπεδο φυσικής κατάστασης, τη ράτσα και την ηλικία του σκύλου σας», λέει .

Ο σκύλος σας δεν θέλει να το παρακάνετε με την άσκηση

“Ανεξάρτητα από τη ράτσα, κάθε σκύλος που αρχίζει να ασκείται τακτικά απαιτεί περιόδους εκπαίδευσης, όπως και οι άνθρωποι. Είναι πάντα καλύτερο να ξεκινάτε αργά και να αυξάνετε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης για να αποφύγετε τραυματισμούς και υπερβολική κόπωση”, λέει ο Δρ Φοξ.

Θυμηθείτε να ασκείστε σε ζεστό καιρό νωρίς και αργότερα μέσα στην ημέρα, ώστε ο σκύλος σας να μην υπερθερμαίνεται. Αφήστε το κουτάβι σας να είναι ο οδηγός σας όταν χορτάσει.

Αυτό το βλέμμα, που κρεμάει τη γλώσσα έξω από το στόμα του μπορεί να είναι μια ένδειξη. Τα σκυλιά είναι αρκετά κουρασμένα όταν ξαπλώνουν, λαχανιάζουν έντονα, σταματούν να παίζουν ή χάνουν το ενδιαφέρον τους. Προσέξτε να μην το παρακάνετε.

Να θυμάστε ότι τα σκυλιά επωφελούνται εξίσου από διανοητικά παιχνίδια όπως η εκπαίδευση, η εκμάθηση νέων κόλπα, τα παιχνίδια παζλ και η εργασία υπακοής.

Επιπλέον, τα οφέλη από την άσκηση του κατοικίδιου ζώου σας επεκτείνονται και σε εσάς. Οι άνθρωποι που κάνουν βόλτα με τα σκυλιά τους τακτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι, να έχουν καρδιακές παθήσεις και να έχουν διαβήτη τύπου 2.

Πηγή: healthstories.gr