Πως να αρωματίζετε τους χώρους σας όταν έχετε κατοικίδια

κατοικίδια γάτα σπίτι

Κάντε το φυσικά χωρίς να τα ενοχλήσετε

Όταν έχετε στο σπίτι σας ένα κατοικίδιο ζωάκι, πρέπει να προσέχετε πολύ με τα αρωματικά που χρησιμοποιείτε στους χώρους σας, καθώς αυτά είναι πολύ πιο ευαίσθητα από εμάς με τις μυρωδιές.

Για να σας δώσω να καταλάβετε, ο μέσος άνθρωπος έχει 5 εκατομμύρια αισθητήρες όσφρησης, ενώ ένας σκύλος έχει από 125 μέχρι 250 εκατομμύρια (ή 300, για ορισμένα λαγωνικά) και μια γάτα από 45 μέχρι 80 εκατομμύρια αισθητήρες (με πιθανότητα να φτάνουν τα 200 εκατ.). Όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι πολύ εύκολο να έχεις αρωματικά χώρου στο σπίτι σου, αν έχεις κατοικίδια. Ή αν έχεις άσθμα.

Εντωμεταξύ, το να είναι ένα αποσμητικό ή αρωματικό χώρου κατάλληλο για παιδιά δεν σημαίνει απαραίτητα πως είναι ασφαλές για τα κατοικίδια σου. Ο γενικός κανόνας είναι πως οι γάτες είναι συχνά πιο ευαίσθητες στις δυνητικά τοξικές και άλλες επικίνδυνες επιδράσεις των αιθέριων ελαίων και άλλων αρωμάτων από ό,τι οι σκύλοι. Όλα όμως, εξαρτώνται από το άρωμα, το πόσο «βγάζει» η κάθε συσκευή και πώς αντιδρά το κάθε ζώο.

Πως θα αρωματίσεις φυσικά τους χώρους

Εφόσον νιώθεις πως χρειάζεσαι αρωματικού χώρου μολονότι έχεις κατοικίδιο, μπορείς να φτιάξεις δικά σου φυσικά αρωματικά. Υπάρχει και η εξής λύση: Σε μια κατσαρόλα με νερό βάζουμε συστατικά όπως ξυλάκια κανέλας, γαρύφαλλο, βανίλια ή φύλλα μέντας και αφήνουμε να βράσουν.

Γενικά, η λεβάντα δεν ενοχλεί τους σκύλους και τις γάτες (εφόσον τη συσκευάσεις με τρόπο που αποκλείει την κατάποση). Ούτε τα εκχυλίσματα και τα ένζυμα φυτικής προέλευσης που δεν έχουν τεχνητά αρώματα ή βαφές.

Υπάρχουν και αποσμητικά υφασμάτων που αναφέρουν πως είναι ασφαλή για χρήση όταν έχεις κατοικίδιο. Αρκεί να μην ψεκάζονται απευθείας σε αυτό.

Πηγή: ow.gr