Τα φλαμίνγκο δίνουν… χρώμα στην Χαλκιδική (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Χαλκιδική φλαμίνγκο

Η ευχάριστη έκπληξη από τα πανέμορφα πτηνά

Με χιλιάδες φλαμίνγκο έχει γεμίσει αυτή την περίοδο η λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική.

Σε έναν σημείο στη Χαλκιδική όπου δεν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία, τα όμορφα πτηνά έχουν βρει καταφύγιο και απολαμβάνουν το νερό και την ησυχία.

Τα τελευταία χρόνια η λιμνοθάλασσα του Αγίου Μάμα έχει γίνει τόπος… συνάντησης για τα φλαμίνγκο που έχουν βρει περιοχές στη Ελλάδα και σταματούν πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Ετσι, για λίγες ημέρες, το μέρος γίνεται ροζ ενώ συχνά στον ουρανό πετούν κατά ομάδες.

Φέτος, μάλιστα, παρατηρείται για πρώτη φορά το φαινόμενο της αναπαραγωγής των φοινικοπτέρων, η άλλη ονομασία για τα φλαμίνγκο. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στη Ελλάδα. Εχουν ήδη καταγραφεί τα πρώτα μικρά που μεγαλώνουν με τη φροντίδα των γονιών τους, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί περίπου 180 φωλιές, από τις οποίες αναμένεται να έχουμε φέτος 120 – 140 νεοσσούς.

Τις φωλιές των φοινικοπτέρων ανακάλυψαν στις αρχές Μαΐου εθελοντές της Δράσης για την Άγρια Ζωή, ωστόσο ήταν κρίσιμο να παραμείνει η πληροφορία κρυφή, προκειμένου να μην συρρεύσουν επισκέπτες και ενοχλήσουν τα πουλιά, προκαλώντας ενδεχομένως εγκατάλειψη των φωλιών και αποτυχία της αναπαραγωγής.

Τα φοινικόπτερα, με την επιστημονική ονομασία Phoenicopterus roseus, έκαναν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια και έκτοτε η παρουσία τους έχει επεκταθεί σε πολλούς υγροτόπους, όπου συναντώνται σε μεγαλύτερους αριθμούς το χειμώνα. Την άνοιξη, τα ενήλικα άτομα πηγαίνουν για την αναπαραγωγή σε αποικίες της Μεσογείου (στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία την Τουρκία και τη Βόρεια Αφρική). Στην Ελλάδα είχαν γίνει προσπάθειες αναπαραγωγής σε υγροτόπους όπως η Λιμνοθάλασσα Αλυκής Κίτρους, η Κορώνεια και το Έλος Πτελέας, δίχως όμως επιτυχία.

Διαβάστε επίσης
Χαλκιδική: Εγκαθίστανται πέντε σταθμοί για τον καιρό

Τα drone και η ενόχληση στα φλαμίνγκο

Υπεύθυνοι του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου που παρακολουθούν τα φλαμίνγκο κάνουν έκκληση στους επισκέπτες να μην πλησιάζουν την αποικία. Μεγάλος είναι ο κίνδυνος που προκαλείται από τις πτήσεις drone πάνω από τον υγρότοπο, οι οποίες άλλωστε απαγορεύονται στις περιοχές Natura 2000. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πρόσφατο βίντεο από drone που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα, στο οποίο εμφανώς τα πουλιά της αποικίας πετούν σε πανικό και είναι πιθανόν να έχουν καταστραφεί φωλιές.

φλαμίνγκο Χαλκιδική  φλαμίνγκο Χαλκιδική Χαλκιδική φλαμίνγκο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *