Τελικά τα κατοικίδια σας επηρεάζουν τον ύπνο σας;

κατοικίδια γάτα σπίτι

Τι έδειξε παγκόσμια έρευνα που σας αφορά

Αν έχεις επιλέξει και εσύ έναν τετράποδο φίλο για να ζεις μαζί του τότε δώσε προσοχή γιατί αυτή η διεθνής έρευνα σίγουρα σε αφορά.

Τα κατοικίδια ζώα –τα οποία τόσο πολύ αγαπά η γενιά των millennials– έχουν πολλά οφέλη, κυρίως στην ψυχική μας υγεία. Η συντροφιά τους μπορεί να προσφέρει πολλά τόσο στα παιδιά (ιδιαίτερα στα μοναχοπαίδια) όσο και στους ενήλικες. Αν και το να υιοθετήσει κανείς ένα ζωάκι απαιτεί πολλή σκέψη, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που προχωρούν σε μια τέτοια απόφαση.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human-Animal Interactions διαπίστωσε ότι το να είσαι ιδιοκτήτης ενός κατοικίδιου ζώου, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ύπνο σου! Ειδικότερα, η έρευνα συμπέρανε ότι οι άνθρωποι με κατοικίδια ζώα μπορεί να βιώνουν κατώτερης ποιότητας ύπνο σε σύγκριση με όσους δεν έχουν κατοικίδια.

Πως συμβάλλουν στον ύπνο σας τα κατοικίδια σας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με δεδομένα από ένα μεγάλο, εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, και συγκριμένα από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή των ΗΠΑ, η οποία θέτει ερωτήσεις για διάφορα θέματα υγείας.

Οι ερευνητές προσάρμοσαν τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ύπνο, όπως το εισόδημα, η ηλικία, το φύλο και ο δείκτης μάζας σώματος, και εστίασαν στο αν τα άτομα αντιμετώπιζαν κάποια διαταραχή ύπνου και αν ήταν ιδιοκτήτες γάτας ή σκύλου.

Η ποιότητα του ύπνου μετρήθηκε εξετάζοντας στοιχεία όπως το ροχαλητό, η διάγνωση διαταραχής ύπνου, τα προβλήματα ύπνου, το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, το πολύ πρωινό ξύπνημα, το αίσθημα ανησυχίας, οι λίγες ώρες ύπνου, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τον ύπνο, τα τραντάγματα ή οι κράμπες στα πόδια.

Άλλοι δείκτες κακού ύπνου που λήφθηκαν υπόψη ήταν το να χρειάζεται κάποιος περισσότερο από 15 λεπτά για να αποκοιμηθεί και το να κοιμάται κανείς λιγότερο από έξι ώρες σε τακτική βάση.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η κατοχή σκύλου συνδεόταν με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής ύπνου και γενικότερα δυσκολίας ύπνου, ενώ η κατοχή γάτας με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης τραντάγματος των ποδιών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι οι ερευνητές δεν εξέτασαν το πού κοιμούνταν τα κατοικίδια, δηλαδή αν καταλάμβαναν χώρο από το κρεβάτι του ιδιοκτήτη τους.

Εχετε το στο νου σας

Η μελέτη ήταν παρατηρητική, πράγμα που σημαίνει ότι οι ερευνητές δεν μπορούσαν να δηλώσουν με βεβαιότητα ότι τα κατοικίδια ζώα ήταν αυτά που προκαλούσαν κακό ύπνο. Ωστόσο, τα συμπεράσματά της συμφωνούν με εκείνα προηγούμενων μελετών, σύμφωνα με τις οποίες η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.

Ορισμένοι επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στην έρευνα σημειώνουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα ήταν τυχαία ή αν τα κατοικίδια ζώα πράγματι προκαλούν προβλήματα ύπνου. Επίσης, τονίζουν ότι μελέτες όπως αυτή δεν πρέπει να μας κάνουν να αντιμετωπίζουμε τα κατοικίδια ως «εμπόδιο» στον ύπνο μας, αφού σε κάθε περίπτωση αυτά δεν παύουν να είναι μέλη της οικογένειάς μας.

Πηγή φωτό: pixabay

Πηγή: ow.gr