Τυφλίτης: To ερπετό που μπερδεύουν όλοι με φίδι και είναι τελείως ακίνδυνο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Τυφλίτης φίδι φιδόσαυρα άποδη σαύρα Τυφλίτη

9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Το συναντάμε συνήθως στην εξοχή και σίγουρα η όψη του μας τρομάζει καθώς νομίζουμε πως πρόκειται για φίδι και το κυριότερο πως θα μας τσιμπήσει.

Ο Τυφλίτης (Pseudopus apodus thracius) είναι ένα τελείως ακίνδυνο ερπετό, που μπερδεύουν οι περισσότεροι με φίδι, ωστόσο στην ουσία πρόκειται για μία φιδόσαυρα όπως κάποιοι το αποκαλούν, ή καλύτερα, με μία άποδη σαύρα.

Τι σημαίνει αυτό; Πως παρά τις πολλές ομοιότητές του με φίδι, δεν είναι. Μάλιστα, αρκετοί τα μπερδεύουν με οχιές και «τρέμουν» στο πέρασμά τους, είτε τα σκοτώνουν.

Δείτε επίσης: Συνάντηση με ένα φίδι: Τι πρέπει να προσέχουμε (ΒΙΝΤΕΟ) 

Τυφλίτης: 9 πράγματα που πρέπει να μάθετε

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίσετε για τον Τυφλίτη.

1. Είναι ακίνδυνο ερπετό, μία σαύρα χωρίς πόδια, που συνήθως κινείται με μεγάλη ταχύτητα και κάνει θόρυβο, πιθανότατα από φόβο. Δεν είναι φίδι.

2. Η άποδη αυτή σαύρα, έχει βλέφαρα και ακουστικά ανοίγματα, σε αντίθεση με ένα φίδι. Αυτό σημαίνει πως η σαύρα έχει την αίσθηση της ακοής ενώ τα φίδια είναι «κουφά» και αντιλαμβάνονται μόνο τις δονήσεις του εδάφους.

3. Αν συναντήσετε Τυφλίτη, το πιθανότερο είναι να τρομάξει και να κινηθεί γρήγορα προσπαθώντας να ξεφύγει. Οπότε μην αγχωθείτε, μη φοβηθείτε και αφήστε το να φύγει. Να θυμάστε πως αυτό φοβάται περισσότερο από εσάς. Αρκεί να το αναγνωρίσετε.

4. Μπορεί να φτάσει τα 1,40 -1,50 μέτρα μήκος, συνήθως όμως το συναντάμε μικρότερο.

5. Ο Τυφλίτης δεν αγαπάει ιδιαίτερα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κινείται στο έδαφος αλλά μπορεί και να σκαρφαλώσει σε θάμνους.

6. Η τροφή του είναι κυρίως ασπόνδυλα, μικρά τρωκτικά ή ερπετά.

7. Ο Τυφλίτης ζευγαρώνει την άνοιξη και τα θηλυκά γεννούν 6-12 αυγά που εκκολάπτονται στα τέλη του καλοκαιριού.

8. Το συναντάμε σε πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Απαντάται στην Ηπειρωτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στο Ιόνιο (Κέρκυρα, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος), αλλά και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου (Θάσος, Σκιάθος, Λήμνος, Αγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Σάμος, Ικαρία, Κως, Ρόδος).

9. Οι Τυφλίτες είναι ακίνδυνα και ωφέλιμα ζώα. Προστατεύονται από την Κοινοτική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ Συμβουλίου 21ης Μαΐου 1992, Παραρτήματα IV και την Σύμβαση της Βέρνης, Παραρτήματα II .

Με πληροφορίες από www.herpetofauna.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *