Βάλτε ελαιόλαδο στη ζωή… του σκύλου σας!

σκύλο, σκύλος, σκυλάκι

Ευεργετικό για το κατοικίδιο σας

Ευεργετικό και για τον πιστό τετράποδο φίλο μας είναι το ελαιόλαδο, αφού βοηθά σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού του.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει το ελαιόλαδο να είναι ποιοτικό και να του παρέχεται μαζί με άλλα λάδια.

Τα οφέλη του ελαιολάδου για τον σκύλο, αναλύει παρακάτω η διατροφολόγος και εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρεγγίνα Μπίμπα. Επιπλέον, εξηγεί πώς επιλέγουμε το ελαιόλαδο και ποια είναι η σωστή ποσότητα.

«Το ελαιόλαδο είναι ο πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής και αποτελεί ένα σπουδαίο διατροφικό θησαυρό με πολυάριθμα πλεονεκτήματα για την ανθρώπινη υγεία.

Πέρα από τη μοναδική του γεύση, είναι εξαιρετική πηγή φυτικών λιπαρών, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή του να έχει αμέτρητα οφέλη. Σήμερα, ωστόσο, θα αναλύσουμε την αξία του ελαιόλαδου ως τροφή για τους τετράποδους φίλους μας.

Τα οφέλη του

Λόγω του μονοακόρεστου ελαϊκού οξέως (C18: 1) λιπαρών που περιέχει, το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση του σωματικού συσσωρευμένου λίπους.

Γι’ αυτόν τον λόγο θα το συναντήσουμε, αρκετά συχνά, σε προγράμματα διατροφής σκύλων που αποσκοπούν στη μείωση του βάρους τους.

Επίσης, η ιδιότητά του αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον σακχαρώδη διαβήτη.

Η υψηλή περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε, χλωροφύλλες και καροτονοειδή, αποτελούν συμμάχους για το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου μας και τον προστατεύουν μακροχρόνια από τον καρκίνο.

Επίσης, λειτουργεί ως αντίδοτο της θρομβοφιλίας στο αίμα του σκύλου και προστατεύει την εξωτερική μεμβράνη όλων των κυττάρων, κυρίως των εγκεφαλικών.

Συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό κατά την ανάπτυξη στην κουταβίσια ηλικία, σε ηλικιωμένα σκυλάκια (πρόληψη Alzheimer), όπως και σε φυλές με εκ γενετής προβλήματα στην αναπνοή (π.χ. Γαλλικό Μπουλντόγκ).

Διαβάστε επίσης
Επιχείρηση ''βόλτα σκύλου'': Πως θα απαλλαγείτε από τα τραβήγματα με το λουρί

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά του

Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την επιλογή του ελαιολάδου που θα προσφέρουμε στον σκύλο μας. Ένα φτηνό ελαιόλαδο είναι, σπάνια, ένα καλό ελαιόλαδο.

Η οξύτητά του αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς όσο πιο χαμηλή είναι, τόσο πιο ποιοτικό το λάδι. Κατά κανόνα, τα ελαιόλαδα που έχουν καλή γεύση και οσμή έχουν και χαμηλή οξύτητα, δηλαδή κάτω από 0,8%.

Εξίσου σημαντική για τα θρεπτικά συστατικά του ελαιολάδου είναι η αποθήκευσή του. Είναι απαραίτητο να αποφεύγετε την έκθεσή του στη θερμότητα, το φως, και τον αέρα. Όταν το ελαιόλαδο εκτίθεται σε θερμότητα, φως και αέρα, οι πολύτιμες θρεπτικές ουσίες του αρχίζουν να οξειδώνονται και να χάνουν τις ιδιότητές τους.

Ποια είναι, όμως, η σωστή ποσότητα ελαιολάδου που μπορεί να καταναλώσει ένας σκύλος καθημερινά;

Η ημερήσια δοσολογία για τα σκυλάκια μας είναι περίπου 0,3 γραμμάρια ανά κιλό βάρους. Επίσης, καλό θα ήταν να το δίνουμε σε συνδυασμό με άλλα λάδια, όπως σολομού και μουρουνέλαιο.

Το ελαιόλαδο, όταν καταναλωθεί στη σωστή δοσολογία και σε συνδυασμό με τα άλλα λάδια που προαναφέραμε, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών λιπαρών και έναν θησαυρό υγείας για τους τετράποδους φίλους μας».

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *