Θεσσαλονίκη: Αρνούνται τις κατηγορίες οι ιδιοκτήτες του γηροκομείου που πέθαναν 28 ηλικιωμένοι

κορονοϊός Θεσσαλονίκη

Τι κατέθεσαν οι πρώτοι μάρτυρες

Με την εξέταση μαρτύρων ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης η δίκη των υπευθύνων του γηροκομείου στη Θεσσαλονίκη, όπου τον Αύγουστο του 2020 κατέληξαν 28 ηλικιωμένοι μετά από επιπλοκές συνδεόμενες με τον κορονοϊό.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης κάθονται οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι του οίκου ευγηρίας (αδέλφια), ο πρώτος ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η δεύτερη υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα. Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας αρνήθηκαν και οι δύο την κατηγορία που τους αποδίδεται και είναι αυτή της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο, είναι ο γιος μίας ηλικιωμένης γυναίκας με χρόνια προβλήματα υγείας, η οποία ασθένησε από κορονοϊό και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου μετά από δύο εβδομάδες νοσηλείας ανάρρωσε και επέστρεψε στον οίκο ευγηρίας όπου συνεχίζει να διαμένει μέχρι σήμερα.

«Είχα συχνή επικοινωνία με την μητέρα μου, η οποία ένιωθε τη Μονάδα σα σπίτι της και ήθελε να επιστρέψει εκεί για να συνεχίσει τη διαμονή της. Μου περιέγραφε ότι τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, ενώ τη ξάφνιαζε θετικά που έβλεπε τους νοσοκόμους να φοράνε στολές, σκουφάκια, μάσκες και «ποδονάρια». Είναι απαιτητική με τις συνθήκες υγιεινής και μου έλεγε ότι είναι εξαιρετικές στη Μονάδα», κατέθεσε.

Σχετικά με τα τεστ Covid ο μάρτυρας είπε ότι γίνονταν, χωρίς να θυμάται τη συχνότητα. «Η μητέρα μου έμενε σε ένα τρίκλινο δωμάτιο το οποίο μου έλεγε ότι ήταν πολύ άνετο και με αποστάσεις, καθώς μπορούσε να κινηθεί με ευκολία με το αμαξίδιο που χρησιμοποιεί. Μου έλεγε ότι ήταν πολύ άνετο», είπε.

Διαβάστε επίσης  Πυλαία: Αποζημίωση 200.000 ευρώ για θάνατο 65χρονου από αγέλη σκύλων στο Ελαιόρεμα

Στην ερώτηση για το πως έμαθε ότι η μητέρα του νόσησε από κορονοϊό και ότι θα έπρεπε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπως προέβλεπαν οι οδηγίες, ο μάρτυρας ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους της δομής ότι η μητέρα του είχε βγει θετική σε προληπτικό τεστ και ότι θα μεταφέρονταν στο Παπανικολάου.

«Με είχαν ενημερώσει ότι θα έκαναν τεστ μέρα παρά μέρα. Όταν της πήγαινα φάρμακα – χωρίς να έχω πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο της δομής – τα απολύμανα πριν της τα δώσω. Από τη τζαμαρία έβλεπα ότι οι νοσηλευτές φορούσαν ολόσωμη στολή ενώ αντιλήφθηκα τη μυρωδιά της βενζίνης».

Οι κατηγορίες

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει περισσότερους από 70 μάρτυρες, μεταξύ αυτών συγγενείς των ηλικιωμένων, ιατριδικαστές, επιστήμονες, κλπ. Το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν να δικαστούν στηρίζεται στα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησαν επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, την οποία προκάλεσε εισαγγελική έρευνα.

Σύμφωνα με το βούλευμα, στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, σειρά παραβιάσεων των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού, όπως υπεράριθμοι περιθαλπόμενοι (156 αντί για 88), μη τήρηση των αποστάσεων στα δωμάτια φιλοξενίας των ηλικιωμένων και στους κοινόχρηστους χώρους, μη διενέργεια προληπτικών τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού, κ.ά.

Οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι, αρνούνται την κατηγορία που τους αποδίδεται και φαίνεται πως υποστηρίζουν ότι είχαν εφαρμόσει όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής και περιορισμού διάδοσης του ιού και ότι δεν υπήρχε αδικαιολόγητη υπέρβαση του αριθμού των περιθαλπόμενων.

Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση μαρτύρων.

Πηγή: protothema.gr