Την αισιοδοξία του για την αποτελεσματικότητα στο χειρισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού εξέφρασε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.
Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα των χειρισμών ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η τάση είναι ενθαρρυντική» και πρόσθεσε: «Εφαρμόσαμε αυστηρά μέτρα απόστασης σε σχετικά πρώιμο στάδιο και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες γι’ αυτό».
Επισήμανε, εξάλλου, πως «το σύστημα Υγείας μας εξέρχεται από μια δεκαετή κρίση».
– Για το πώς διοικεί τη χώρα: Είμαι στο γραφείο και διοικούμε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων οι συνεργάτες μου κι εγώ. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα στο ψηφιακό μέλλον. Αυτή η κρίση αποτέλεσε και μια ευκαιρία για το ελληνικό κράτος να εναγκαλιστεί την ψηφιακή τεχνολογία.
– Για την αλληλεγγύη και μια παγκόσμια απάντηση έναντι του κορονοϊού: Όπως γνωρίζετε υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για φάρμακα, εξοπλισμό και κλίνες ΜΕΘ. Η Ε.Ε. έχει προχωρήσει στη θέσπιση μιας κοινής σύμβασης για την προμήθεια εξοπλισμού. Βλέπουμε κάποιες ενδείξης, σαφώς, να χειριστούμε με αποτελεσματικό τρόπο την κρίση του κορονοϊού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κινητοποιήσαμε πολύ γρήγορα την ιδιωτική πρωτοβουλία για να συνδράμει την προσπάθεια που κάνουμε. Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κυβέρνηση, έπειτα από 10 χρόνια κρίσης.
– Τι θα έλεγε στον πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου στο G-20: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα η Ελλάδα να βρεθεί πολύ σύντομα στο G20. Θα του έλεγα πως αυτό που κάνει είναι λάθος, γιατί το άπαν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεν θέλουμε το σύστημα υγείας μας να κατακλυστεί από ασθενείς. Είναι λάθος αυτή η τακτική.
– Για το προσφυγικό και την μεταναστευτική κρίση: Είναι ευτύχημα που δεν είχαμε στα νησιά, ούτε στη Μυτιλήνη κάποιο κρούσμα σε δομή φιλοξενίας προσφύγων. Είχαμε μόνον ένα κρούσμα σε δομή φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Νομίζω ότι τα καταφέραμε στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κάτι που δεν ήταν εύκολο από την αρχή, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ξέσπασμα του κορονοϊού. Κοιτάζουμε με προσοχή τα τεκταινόμενα στα νησιά και σκοπός μας είναι να επιμοχλεύσουμε την πίεση που δημιουργεί το προσφυγικό / μεταναστευτικό.
Τι είπε για τα νησιά
– Ξέρετε ότι το προσφυγικό ζήτημα συνιστά ένα σύνθετο πρόβλημα και είδατε τι συνέβη στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα περίπου, όταν υπήρξε μια ξεκάθαρη προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει ανθρώπους σε απόγνωση, πρόσφυγες και μετανάστες και να τους σπρώξει στην Ελλάδα και να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προφανώς δεν έπιασε, η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Ωστόσο, εκτιμώ ότι χειριστήκαμε και αυτή την κατάσταση με έναν πολύ ανθρώπινο τρόπο και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλα όσα συμβαίνουν στις προσφυγικές δομές. Δόξα τω Θεώ, τα νησιά δεν έχουν επηρεαστεί από το ξέσπασμα του κορονοϊού.
– Για τις καταγγελίες ΜΚΟ για τις συνθήκες διαβίωσης στις προσφυγικές δομές: Ήμασταν πολύ σαφείς και γι’ αυτό το λόγο «παγώσαμε» τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Το μέτρο αυτό ήταν προσωρινό εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης που δημιούργησε η Τουρκία με τη στάση της στα σύνορά μας.
Βοήθεια στο σπίτι
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε τηλεδιάσκεψη για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τη στήριξη ευάλωτων πολιτών, στη διάρκεια της κρίσης που έχει προκληθεί από τον κορονοϊό, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του προέδρου της ΕΝΠΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα και του επικεφαλής της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου.
Ο πρωθυπουργός, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό και τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, για την «εξαιρετική συνεργασία» σε μία «πάρα-πάρα πολύ δύσκολη», όπως τη χαρακτήρισε, περίοδο για τη χώρα, τόνισε τα εξής:
«Νομίζω ότι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Αποτέλεσε και αποτελεί αρωγό του κράτους σε μία σειρά από πρωτοβουλίες τις οποίες έχουμε αναλάβει, μέσα στις οποίες φυσικά εντάσσεται και η πιο σημαντική, που δεν είναι άλλη από το να περάσουμε στους πολίτες, στους δημότες το μήνυμα ότι “Μένουμε Σπίτι”. Ότι ο Απρίλιος θα είναι ένας κρίσιμος μήνας, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής τα πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες».
Μητσοτάκης: Όποτε κρίνουμε ότι πρέπει να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε
Όπως τόνισε, «θα ήταν ανεπίτρεπτο αυτή τη στιγμή να κλωτσήσουμε και να χύσουμε την καρδάρα με το γάλα. Αυτό σημαίνει ότι οι περιορισμοί που έχουμε ήδη υλοποιήσει θα πρέπει να εφαρμόζονται με ευλάβεια. Και οι πολύ λίγοι -γιατί είναι πολύ λίγοι τελικά- αυτοί οι οποίοι συνειδητά αποκλίνουν από αυτούς τους περιορισμούς, θα πρέπει να συνετιστούν ώστε να αντιληφθούν ότι με αυτό τον τρόπο θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους υγεία αλλά και την υγεία των ανθρώπων που αγαπούν περισσότερο, και τελικά την υγεία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».
Αναφερόμενος στις ουρές που σχηματίστηκαν έξω από τράπεζες, αλλά και τον κόσμο που επισκέφτηκε τη Νέα Παραλία, o κ. Μητσοτάκης: σημείωσε: «Θεωρώ ότι είμαστε εδώ πάντα να μπορούμε να διορθώνουμε και να παρεμβαίνουμε όταν βλέπουμε φαινόμενα τα οποία μας δημιουργούν προβληματισμό. Καλή ώρα παρενέβησαν η Περιφέρεια και ο Δήμος για να ελέγξουν το ζήτημα στη Νέα Παραλία, έγινε άμεσα μία παρέμβαση στις τράπεζες και με ειδικό spot -το οποίο έχει από χθες δοθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης- εξηγούμε στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας γιατί δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνουν στις τράπεζες. Μάλιστα ζητούμε και τη συστράτευση των νεότερων γενιών, να βοηθήσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες, να τους εξηγήσουν ότι μπορούν ορισμένες από τις πράξεις αυτές να τις κάνουν από το σπίτι, ώστε να μην υπάρχει αυτή η πίεση».
«Κι αν κρίνουμε, όποτε κρίνουμε, ότι πρέπει να παρέμβουμε και να αυστηροποιήσουμε κι άλλο το πλαίσιο θα το κάνουμε», υπογράμμισε.
Πηγή: cnn.gr