Κοιμισιόν: Δυσοίωνο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

Γιαβούζ συμβούλιο Ευρώπη Eurogroup κορονοϊός ΕΕ τηλεδιάσκεψη Κύπρο Κορονοϊός πιστοποιητικό κορονοϊού

Περίπου 160.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν

Τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρωζώνη θα υποστεί η ελληνική οικονομία όταν περάσει η κρίση του κορονοϊού, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα, στο – 9,7% προβλέπεται για το 2020, ωστόσο εκτιμάται ότι θα έχει και τη μεγαλύτερη άνοδο για το 2021, που θα φτάσει το 7,9%.

Περίπου 160.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας της κρίσης και το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020. Επίσης, μεγαλώνει το έλλειμμα, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να εκτοξευθεί σε περίπου 196% του ΑΕΠ το 2020 πριν μειωθεί σε περίπου 183% το 2021, υποστηριζόμενο από την οικονομική ανάκαμψη.

Σε σοκ αναμένεται να βρεθεί και η οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά, για την οποία η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει πτώση ρεκόρ -7 και 3⁄4% το 2020, που θα γίνει ανάπτυξη 6 και ¼ το 2021. Η συνολική οικονομία της ΕΕ προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 7 και 1⁄2% το 2020 και να αυξηθεί κατά περίπου 6% το 2021. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για την ΕΕ και τη ζώνη του ευρώ έχουν αναθεωρηθεί περίπου εννέα εκατοστιαίες μονάδες προς τα κάτω σε σύγκριση με την οικονομική πρόβλεψη του φθινοπώρου 2019.

Το σοκ για την οικονομία της ΕΕ είναι συμμετρικό αφού η πανδημία έχει πλήξει όλα τα κράτη μέλη, αλλά και η πτώση της παραγωγής το 2020 (από -4 και 1⁄4% στην Πολωνία σε -9 και 3⁄4% στην Ελλάδα) και η ισχύς της ανάκαμψης το 2021 αναμένεται θα διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Σημαντικές και οι δομές

Η οικονομική ανάκαμψη κάθε κράτους μέλους θα εξαρτάται όχι μόνο από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, αλλά και στη δομή των οικονομιών τους και της ικανότητας ανταπόκρισης με σταθεροποιητικές πολιτικές. Δεδομένης της αλληλεξάρτησης των οικονομιών της ΕΕ, η δυναμική της ανάκτησης σε κάθε κράτος μέλος θα επηρεάσει επίσης την ισχύ της ανάκτησης των υπολοίπων, υπογραμμίζει η Κομισιόν.

«Ο αντίκτυπος της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλος λόγω της σημασίας του τομέα φιλοξενίας στην Ελλάδα και του υψηλού ποσοστού πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες», σημειώνει στην έκθεσή της η Κομισιόν.

«Παρά την ταχεία πολιτική απάντηση, η ισχυρή συρρίκνωση της παραγωγής αναμένεται να επηρεάσει την απασχόληση. Ωστόσο, η κρίση αναμένεται να ακολουθηθεί από ανάκαμψη το 2021. Η ύφεση και το κόστος των φορολογικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης θα οδηγήσουν σε ένα σημαντικό έλλειμμα το 2020».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *