Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επισήμανε σήμερα πως ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων από μόνος του δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης νέων πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας οποίος εκτιμά σε συνέντευξη του στο newsit.gr ότι τα κρούσματα σήμερα θα είναι «αρκετά περισσότερα» σε σχέση με τον αριθμό των προηγούμενων ημερών.
«Το να φτάσουμε σε ένα τετραψήφιο νούμερο, δεν είναι κάτι που οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων. Και αυτό γιατί εξετάζουμε και όλα τα άλλα στοιχεία, όπως είναι οι αντοχές του Συστήματος Υγείας σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, αλλά και ανά την Επικράτεια, καθώς και το προφίλ αυτών οι οποίοι νοσούν, προκειμένου να δούμε τι πίεση αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες στο Σύστημα Υγείας» τονίζει ο κ. Πέτσας .
Για την κυβέρνηση οι επόμενες δύο εβδομάδες αποτελούν ορόσημο που θα κρίνουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοινώθηκαν μετά το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη και τότε θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων φυσικά θα ανέβει αυτές τις ημέρες, πριν δούμε τι μπορούν να αποδώσουν τα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά θα πάρουμε τις όποιες αποφάσεις μας» επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η εξάπλωση της πανδημίας τρομάζει κυβέρνηση και ειδικούς.
Η αξιολόγηση της όλης κατάστασης σε δύο εβδομάδες θα κρίνει και τα όποια μέτρα τελικά θα ενεργοποιηθούν.
Οι προϋποθέσεις για lockdown
Έτσι, σχετικά με τα μέτρα που εξετάζονται σε περίπτωση που δεν αποδώσουν αυτά που είναι σε ισχύ, στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι ένα γενικό lockdown, υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Οι προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με τον χρόνο και με το ύψος των κρουσμάτων το οποίο θα διαμορφωθεί τις επόμενες ημέρες.
Σε ό,τι αφορά το χρονικό διάστημα, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να κάνει τις τελικές εκτιμήσεις μετά από δύο-τρεις εβδομάδες ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει.
Το «καμπανάκι» θα χτυπήσει εάν ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπεράσει τα 1.500 εκείνο το χρονικό διάστημα, δηλαδή μετά από 2-3 εβδομάδες. Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του πολιτικού συντάκτη του MEGA Γιάννη Χρηστάκου, από σήμερα μέχρι και την επόμενη εβδομάδα μπορεί να δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, αριθμός που μπορεί να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα.
Πάντως εάν δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων να αγγίζει τα 1.500 την ημέρα δεν είναι απίθανο να επιβληθεί κλείσιμο στην εστίαση σε πολύ επιβαρυμένες περιοχές ή και απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός περιφερειών που βρίσκονται στο κόκκινο ή το πορτοκαλί, από την Παρασκευή και μετά.