Αγώνας δρόμου για να μην κλείσει το ελληνικό Euronews

Euronews

Ισχυρές πιέσεις από Ελληνες και Κύπριους πολιτικούς αλλά και τις δημοσιογραφικές ενώσεις

Σε κίνδυνο βρίσκεται το ελληνόφωνο τμήμα του Euronews μετά από εννέα χρόνια λειτουργίας.

Η διοίκηση του σταθμού έχει αποφασίσει την κατάργησή του ως το τέλος του έτους και ήδη από τον προηγούμενο μήνα άρχισαν οι απολύσεις συνεργατών.

Μάλιστα, στις 27 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένες άλλες πέντε απολύσεις προσωπικού, άλλες τόσες θα γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου και οι υπόλοιποι θα απολυθούν στα τέλη του έτους. Συνολικά, στο ελληνικό Euronews εργάζονταν 28 άτομα.

Οι κινήσεις για το κλείσιμο του ελληνικού τμήματος ξεκίνησαν το προηγούμενο διάστημα. Οι αρχικές προσπάθειες ώστε να αποτραπεί η απόφαση αυτή, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Οι εργαζόμενοι, σε στενή συνεργασία με τα δημοσιογραφικά σωματεία, έχουν ξεκινήσει αγώνα ώστε να διατηρηθεί ο σταθμός και η ελληνική γλώσσα να συνεχίζει να ακούγεται. Θα είναι ένα ισχυρό πλήγμα για Ελλάδα και Κύπρο, καθώς δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα σταματήσουν να έχουν φωνή σε όλη την Ευρώπη.

Να σημειωθεί, πως το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ανήκει στον Αιγύπτιο μεγιστάνα Ναγκίμπ Σαουίρις (με σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο). Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει και χρηματοδοτεί το Euronews. Το 2022 είναι προϋπολογισμένο να δοθεί το ποσό των 16 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης και περικοπών, η διοίκηση του  σταθμού αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του ελληνικού τμήματος.

Εντονες πιέσεις και αντιδράσεις

Η κινητοποίηση του συνόλου των εργαζομένων είναι σύσσωμη. Εχοντας στο πλευρό τους την ΕΣΗΕΑ, την ΕΣΗΕΜΘ, τον ΠΣΑΤ και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), έχουν συντονίσει τις κινήσεις τους.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι Ελληνες και οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, καθώς είναι απαραίτητη η πίεση στα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του Κύπριου ευρωβουλευτή Λουκά Φουρλά, που έκανε γνωστό πως έλαβε διαβεβαίωση από την πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δε θα γίνει αποδεκτή η απόφαση για κλείσιμο του ελληνόφωνου τμήματος. Μάλιστα έκανε γνωστό πως θα υπάρξει προειδοποίηση για πλήρη διακοπή της χρηματοδότησης του καναλιού από την Κομισιόν, αν προχωρήσει το κλείσιμο του ελληνικού τμήματος.

Από ελληνικής πλευράς, οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης (ΝΔ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ), και Εμμανουήλ Φράγκος (Ελληνική Λύση) έχουν αντιδράσει καταθέτοντας σχετικές ερωτήσεις.

“Κόβονται” Ελλάδα-Κύπρος, ενισχύεται η Τουρκία

Τη στιγμή που δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με ιστορία στην Ευρώπη και με μια γλώσσα με ρίζες στην αρχαιότητα, μένουν χωρίς τμήμα από το Euronews, το αντίστοιχο κανάλι της Τουρκίας ενισχύεται. Είναι ιδιαίτερη η στιγμή, καθώς η περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στο επίκεντρο με συνεχείς πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις.

Είναι πολιτική απόφαση

Ο χρόνος είναι ιδιαίτερα πιεστικός. Οπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, έχουν μπροστά τους 20 ημέρες να ανατραπεί η απόφαση. Ο αρμόδιος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, είναι αυτός που θα φέρει στο Ευρωκοινοβούλιο τον προϋπολογισμό για το νέο έτος και εκεί μπορεί να υπάρξει μπλόκο από τους ευρωβουλευτές.

Υπό αυτά τα δεδομένα, γίνεται σαφές πως η απόφαση είναι πολιτική και είναι αναγκαία η ισχυρή κοινή θέση από Ελλάδα και Κύπρο ώστε να αποτραπεί το λουκέτο. Θα είναι ένα πλήγμα σε μια χρονιά-ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην (τότε) ΕΟΚ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *