Θεσσαλονίκη: Πραγματοποιήθηκαν οι φετινοί αεροψεκασμοί σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό τον περιορισμό της αλλεργιογόνου κάμπιας, σύμφωνα με ενημέρωση του δασαρχείου Θεσσαλονίκης.
Το βιολογικό σκεύασμα που χρησιμοποιήθηκε είναι απολύτως ασφαλές, φιλικό προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αφού είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, η ανάγκη για επαναληπτικό ψεκασμό κάθε χρόνο είναι σημαντική καθώς σύμφωνα με την κ.Κουρακλή, (δασολόγο- περιβαλλοντολόγο στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης), ύστερα από έντονη προσβολή από την πευκοκάμπια, τα δέντρα εμφανίζονται καλυμμένα με καφετιές (φαγωμένες) βελόνες και πολλές φορές δίνεται η εντύπωση πως είναι νεκρά, εικόνα που εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη.
«Η έντονη προσβολή από την πευκοκάμπια διαταράσσει τη φυσιολογία των δέντρων καθιστώντας τα ευάλωτα σε προσβολές άλλων εντόμων (λ.χ. φλοιοφάγα και ξυλοφάγα έντομα). Γι’ αυτό, η βιολογική καταπολέμηση με τη χρήση σκευασμάτων που περιέχουν το βάκιλο της Θουριγγίας Bacillusthuringiensisvar Kurstaki αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της πευκοκάμπιας χωρίς καμία δυσμενή επίδραση στον άνθρωπο», υποστηρίζει η κ. Κουράκλη.
Ο ερευνητής Δρ. Δημήτρη Αβτζή συμπληρώνει επίσης ότι η συγκεκριμένη δράση εκτός από τη διάσωση του δάσους αποσκοπεί και στην απομάκρυνση των αλλεργιωγόνων ουσιών που φέρει η πευκοκάμπια στα τριχίδια της, τα οποία παραμένουν στο έδαφος και μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του ανθρώπου.
Οι δυσκολίες των αεροψεκασμών
Ο Γιώργος Καλπάκας από τη Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (ΜΑΕΔΥ) πετάει εδώ και 14 χρόνια πάνω από το Σέιχ Σου για να πραγματοποιήσει τον ψεκασμό του δάσους και περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της τοποθεσίας, καθώς το έδαφος δεν είναι επίπεδο και έχει πολλές κεραίες.
«Πρέπει να πετάς σε χαμηλό ύψος και να ελίσσεσαι. Ε, καμιά φορά “τρώμε” και καμιά κορυφή από κανένα δεντράκι», τονίζει χαριτολογώντας για το μόλις πέντε μέτρων ύψος που πρέπει να πετάνε για να γίνεται απολύτως στοχευμένα η ρίψη του σκευάσματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ