Κορονοϊός: 21.102 νέα κρούσματα – 60 θάνατοι και 351 διασωληνωμένοι

τεστ κορονοϊος Νεάπολη

Τα νέα στοιχεία για την πανδημία

Κορονοϊός: Δημοσιοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΥ τα νέα στοιχεία για την πανδημία.

Κορονοϊός: Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν  21.102 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 01 Απριλίου 2022 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.102 , εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.051.531 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 49.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 181 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.778 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 60, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.571 θάνατοι. 1 Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 351 (66.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. Το 91.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 210 (59.83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 141 (40.17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.467 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 485 (ημερήσια μεταβολή +6.13%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 441 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Πλεύρης: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις – Τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά

Την μη κατάργηση των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» σχετικά με τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι άμεσα, ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αποκλιμάκωσης, προκειμένου όσο πλησιάζει το καλοκαίρι η χώρα να βρίσκεται πιο κοντά στην κανονικότητα.

Διευκρίνισε ότι δεν θα καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά αυτό που εξετάζεται είναι να μην χρειάζεται η επίδειξή του για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους κατά τους θερινούς μήνες.

Προσδιόρισε αυτή την αλλαγή τον μήνα Μάιο και δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, προκειμένου να μην προκαταβάλει τις αποφάσεις της επιτροπής.

Η ενοποίηση της διάρκειας των πιστοποιητικών

Για τα πιστοποιητικά ανέφερε επίσης, ότι υπάρχει σύσταση της Κομισιόν προς όλα τα κράτη μέλη για να ενοποιηθεί η διάρκεια της ισχύος τους σε όλα τα κράτη μέλη, στους 9 μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.

Στην Ελλάδα έως τώρα η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις δύο δόσεις είναι οι επτά μήνες ενώ για το πιστοποιητικό νόσησης είναι οι τρεις μήνες.

Για όσους έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και με την τρίτη δόση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ισχύ του πιστοποιητικού.

«Μένουν» οι μάσκες

Σχετικά με την χρήση προστατευτικών μασκών στους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχετικά ήπιο μέτρο που δεν περιορίζει την κινητικότητα και την κοινωνική, οικονομική ζωή, ενώ στη χώρα μας οι εσωτερικοί χώροι περιορίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο που πρέπει να «φύγει» άμεσα.

Αναμένονται άμεσα πανευρωπαϊκές αποφάσεις για την τέταρτη δόση

Σχετικά με την τέταρτη δόση εμβολίου, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζήτησαν να ληφθεί άμεσα μια επιστημονική απόφαση, ει δυνατόν κοινή για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

«Η εκτίμησή μου είναι ότι πολύ άμεσα θα υπάρξουν αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο υπουργός Υγείας.