Καύσωνας: 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι στην χώρα θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 βαθμών

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας σήμερα (26/7) προβλέπεται να φτάσουν στις υψηλότερες τιμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου μαίνεται ο καύσωνας.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, περίπου 8,5 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 41 °C, ενώ περίπου 120 χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 45 °C.

Σημειώνεται, ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής, ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (π.χ. λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν έχουν ληφθεί υπόψη.

χάρτης

Παράλληλα, ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένεται σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου. Αιτία των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από Δ/ΝΔ διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 bf (τοπικά 8 bf) πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από Δ/ΒΔ διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 bf (τοπικά 7 bf) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο.

Διαβάστε επίσης  Ο καιρός σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου 2025

Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Τετάρτη 26.07.2023 θα χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο τύπο καιρού Hot – Dry – Windy (Εικόνα 1). Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και αναλύοντας τις γεωγραφικές ζώνες όπου περιμένουμε να συνδυαστούν οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου με τις πιο ξηρές και θερμές συνθήκες, οι περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας. Ακραία θα είναι η επικινδυνότητα και σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Βόρειο Έβρο, Κορινθία, Ανατολική Αρκαδία, Κρήτη (κυρίως το δυτικό τμήμα της νήσου), και Ρόδο.

χάρτης

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι δυτικοί άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Πηγή: ΕΜΥ