Μια εφιαλτική νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι του Πηλίου και του Βόλου, καθώς η βροχή έπεφτε ασταμάτητη και τα σπίτια τους πλημμύρισαν.
Κακοκαιρία Daniel: Οι κάτοικοι με αγωνιώδεις αναρτήσεις τους στα σόσιαλ μίντια εκλιπαρούσαν για βοήθεια: «Σας παρακαλώ αν ένας μπορεί να βοηθήσει, μένουμε αρχές Πηγάσων και Ζάχου. Είμαστε στο έλεος του Θεού και το νερό μέχρι το βράδυ θα έχει καλύψει και τον πρώτο όροφο πέρα από το υπόγειο και το ισόγειο που είναι ήδη καλυμμένα και θα θρηνήσουμε οικογένειες και μωρά» γράφει ένας κάτοικος αναρτώντας και τις σχετικές φωτογραφίες.
Η κυκλοφορία είχε απαγορευτεί καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ήταν άκρως επικίνδυνο να βγει κάποιος έξω στους δρόμους, είτε πεζός, είτε με το αυτοκίνητο του. Ενδεικτικό της κατάσταση είναι το γεγονός, ότι ακόμα και κεντρικοί οδοί που οδηγούσαν στην έξοδο της πόλης και στην εθνική οδό, είχαν αποκλειστεί από φερτά υλικά, τους κορμούς δέντρων που έπεσαν στο οδόστρωμα καθώς και από ένα μείγμα λάσπης το ύψος της οποίας έφτανε έως παρμπρίζ των αυτοκινήτων σε κάποιες γειτονιές.
«Φοβήθηκα για τη ζωή μου. Προσπαθούσα να γυρίσω στο σπίτι μου και δε μπορούσα να το προσεγγίσω. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, νόμιζα ότι θα με παρέσυραν τα νερά. Τηλεφώνησα στην κόρη μου για να έρθει να με πάρει αλλά δε μπορούσε να με βρει. Τα νερά του Κραυσίδωνας υπερχείλισαν και όλη η περιοχή μετατράπηκε σε ένα μεγάλο ποτάμι», λέει κάτοικος Βόλου που κατάφερε να βρει καταφύγιο σε μια άλλη κατοικία για να προφυλαχτεί μέχρι να πέσει η στάθμη του νερού και να μπορέσει να απομακρυνθεί με ασφάλεια.
Δείτε επίσης: Κακοκαιρία Daniel: Eντοπίστηκε το ζευγάρι που είχε εξαφανιστεί από το Πήλιο
Τον δικό τους αγώνα δίνουν από τα ξημερώματα της Τετάρτης και οι καταστηματάρχες του Βόλου. Με τις σκούπες και τις σφουγγαρίστρες ανά χείρας απομακρύνουν τα νερά που εισχώρησαν στο εσωτερικό των καταστημάτων τους. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ζημιές είναι μεγάλες.
Οχήματα του Δήμου και της περιφέρειας βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους και δίνουν μάχη για να παραμένει ανοιχτό το οδικό δίκτυο που συνδέει τον Βόλο με τα χωριά του Πηλίου, όμως σε πολλές περιπτώσεις έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις και οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι.
«Προσπαθούσα να φτάσω με το αυτοκίνητο από την Πορταριά στο κέντρο του Βόλου και λίγα χιλιόμετρα πριν έγινε κατολίσθηση και μεγάλη βράχοι, με κλαδιά και άλλα υλικά μου έκοψαν τον δρόμο. Φοβήθηκα και νόμιζα ότι θα με παρασύρουν τα νερά. Καλούσα στην αστυνομία και την πυροσβεστική αλλά δε μπορούσα να πιάσω γραμμή και να ζητήσω βοήθεια. Ευτυχώς, λίγα λεπτά αργότερα, εμφανίστηκε η φαγάνα και απομάκρυνε τα αντικείμενα από το οδόστρωμα. Η κατάσταση είναι απελπιστική», ανέφερε οδηγός που ήταν στις περιοχές του Πηλίου για ολιγοήμερες διακοπές.
Τις πληγές τους μετρούν πολλές περιοχές της χώρας μετά τη σφοδρή επέλαση της κακοκαιρίας Daniel που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, με σπίτια να παραδίνονται στα ορμητικά νερά και δρόμους να μετατρέπονται σε χείμαρρους την ώρα που υπάρχουν αγνοούμενοι.
Η εικόνα στο Πήλιο
Τουλάχιστον δύο σπίτια στο χωριό Χόρτο στο Πήλιο μετακινήθηκαν από τη θέση τους και κατέληξαν μέσα στο ρέμα της περιοχής από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.
Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της περιοχής σκαρφάλωναν στα… δέντρα προκειμένου να σωθούν από τους ορμητικούς χειμάρρους που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις.
Εικόνες από το χωριό Χόρτο, το παραθαλάσσιο χωριό του Παγασητικού σε απόσταση 46 χλμ. από τον Βόλο που είναι γνωστό ως παραθεριστικό κέντρο, ιδανικό για οικογενειακές διακοπές με μικρά παιδιά, δείχνουν τα ορμητικά νερά να έχουν παρασύρει ό,τι βρίσκουν στο διάβα τους, ακόμη και αυτοκίνητα.
Στο μεταξύ, υπερχείλισε ο Άναυρος στο ύψος της γέφυρας της Αναλήψεως όπου έπεσε ένα δένδρο φράζοντας τη ροή του νερού κάτω από τη γέφυρα.
Τα νερά πέρασαν αριστερά και δεξιά του ποταμού ενώ έχει πέσει και ένα δένδρο επί της οδού Φιλιππίδη μεταξύ Γ. Δήμου και Αναλήψεως με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός.
Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής καταγράφηκα στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 χιλιοστά, με το meteo.gr να αναφέρει- για λόγους σύγκρισης- ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 χιλιοστά σε έναν χρόνο.
Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέμβριο 2020.
Πηγή: protothema
Πηγή φωτό: Eurokinissi