Κουνδουράς (ΑΠΘ): “Οι περισσότερες φετινές σοδειές στον θεσσαλικό κάμπο έχουν καταστραφεί, αλλά δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε το μέλλον”

Θεσσαλία κάμπος

Ο πρόεδρος και καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου εξηγεί στο Thes.gr την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλία

Η Θεσσαλία βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο. Η φονική κακοκαιρία Daniel προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες, αλλά και σημαντικές καταστροφές σε υποδομές και σπίτια.

Ομως η Θεσσαλία είναι ίσως η σημαντικότερη πηγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για τη χώρα. Η κατάσταση στον κάμπο βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης έχουν πλημμυρίσει «στενεύοντας» τα όρια της ελληνικής αγοράς σε σημαντικά προϊόντα και αφήνοντας αγρότες και παραγωγούς χωρίς εισόδημα για τους επόμενους μήνες.

Οι καλλιέργειες που έχουν πνιγεί από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel ενδεχομένως να έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από κάποιες άλλες που δεν έχουν καλυφτεί τελείως από το νερό. Για όλα αυτά μίλησε στο Thes.gr ο πρόεδρος και καθηγητής του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Στέφανος Κουνδουράς.

Θεσσαλία κάμπος

Οπως επισημαίνει, θα χρειαστεί χρόνος για να φανεί το ακριβές μέγεθος της καταστροφής και σίγουρα αφού αποστραγγιστούν όλα τα νερά από τα εδάφη. Είναι δεδομένο, σύμφωνα με τον κ. Κουνδουρά, πως οι φετινές καλλιέργειες έχουν καταστραφεί, ενώ για την επόμενη χρονιά θα χρειαστεί να αναμένουν για να φανεί η αντίδραση του εδάφους.

– Πόσο χρόνο θα χρειαστεί ώστε να καλλιεργηθεί και πάλι η γη και να έχει απόδοση;

«Θα εξαρτηθεί κυρίως από το πόσο νερό έχει πέσει στην κάθε περιοχή. Η κάθε περίπτωση δεν είναι ίδια. Εξαρτάται, βεβαίως, από το πόσο καιρό έμεινε κάτω από το νερό η συγκεκριμένη καλλιέργεια. Μιλάμε για ζημιές στην καλλιέργεια αλλά και στο ίδιο το έδαφος. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα και το ένα επηρεάζει το άλλο.

Το έδαφος επηρεάζει το φυτό αλλά και η ζημιά στο έδαφος είναι πολύ σημαντική. Αν μιλάμε για τη ζημιά στο φυτό, θα εξαρτηθεί από το πόσο νερό έμεινε στην συγκεκριμένη καλλιέργεια, πόσες μέρες έμεινε υπό κάλυψη νερού, και τι καλλιέργεια ήταν. Θα είναι τόσο πιο έντονες οι επιπτώσεις όσο το νερό είναι πολύ, πόσο καιρό χρειάστηκε για να αποτραβηχθεί και αν η καλλιέργεια είναι ευαίσθητη».

Θεσσαλία κάμπος

– Την επόμενη χρονιά οι παραγωγοί θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν ή αυτό θα καθυστερήσει;

«Δεν μπορούμε να απογοητεύουμε τους παραγωγούς μας, αλλά μπορούμε να τους προετοιμάζουμε ενδεχομένως για κάτι που δεν είναι και τόσο καλό. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα όλα τα χωράφια να είναι κατεστραμμένα. Σε πολλές περιπτώσεις η καλλιέργεια ήδη από του χρόνου θα δείξει κάποια προβληματικά σημεία. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να είναι μια χαρά.

Ας πούμε σε ένα αμπέλι το οποίο έμεινε για λίγες ημέρες κάτω από το νερό και είναι μεγάλης ηλικίας με βαθιά ρίζα, δεν θα πάθει τόσο μεγάλη ζημιά. Επίσης, έχει σημασία εάν η καλλιέργεια σκεπαστεί ολόκληρη από νερό, δηλαδή είναι διαφορετικό αν σκεπαστεί μόνο η ρίζα και ο κορμός δεν καλυφθεί με νερό και διαφορετικό αν έχει καλυφτεί ολόκληρο το φυτό από το βαμβάκι. Εκεί θα έχει πολύ μεγάλη ζημιά».

Θεσσαλία κάμπος

– Ο θεσσαλικός κάμπος θα μπορέσει να γυρίσει στις συνθήκες που ήταν πριν από την καταστροφή;

«Ναι, βεβαίως, αν μπορέσει να καλλιεργηθεί. Εκεί που ήταν μεγάλη η ζημιά, που ήταν πολύ βαρύ το έδαφος και έκατσε αρκετό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είναι τελείως διαφορετικό το αποτέλεσμα σε σχέση με τα χωράφια στα οποία το νερό έχει ήδη αποτραβηχτεί. Αυτή η διάρκεια παίζει σημαντικό ρόλο και για την καλλιέργεια αλλά και για το έδαφος».

– Ποιες καλλιέργειες επηρεάστηκαν περισσότερο από την καταστροφή;

«Τα εαρινά σιτηρά και βιομηχανικά φυτά όπως είναι το βαμβάκι. Από τα οπωροφόρα κυρίως τα ακτινίδια έχουν μεγάλες ζημιές. Καθώς επίσης τα αμύγδαλα αλλά και τα αμπέλια. Οι περισσότερες φετινές σοδειές έχουν καταστραφεί, αλλά δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε το μέλλον. Εξαίρεση υπάρχει σε κάποια οπωροφόρα που είναι λιγότερο ευαίσθητα».

Φωτογραφίες: Eurokonissi