Θεσσαλονίκη: Η ΕΥΑΘ φέρνει τις «έξυπνες» μετρήσεις νερού

Θεσσαλονίκη έξυπνοι μετρητές ΕΥΑΘ

Ξεκινά η προμήθεια – εγκατάσταση συνολικά 200.000 «έξυπνων» υδρομέτρων

Τη μετεξέλιξη του στόλου των υδρομέτρων στην Θεσσαλονίκη σε ψηφιακό σηματοδοτεί η σημερινή υπογραφή συμφωνίας-πλαίσιο της ΕΥΑΘ με δύο κοινοπραξίες, για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 200.000 «έξυπνων» υδρομέτρων οικιακής χρήσης στην περιοχή δραστηριότητας της εταιρείας.

Με την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη 50.000 νέων οικιακών υδρομέτρων υψηλής ακρίβειας το τελευταίο διάστημα, θα έχει ήδη αντικατασταθεί ο μισός υδρομετρικός στόλος της ΕΥΑΘ με μετρητές ακριβείας. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας διαφανούς, άμεσης και εντέλει ψηφιακά διασυνδεδεμένης σχέσης της εταιρείας με τον καταναλωτή και φυσικά η εξοικονόμηση του πόρου.

Η συμφωνία-πλαίσιο έπεται διεθνούς διαγωνισμού «για την προμήθεια, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και λειτουργία υδρομετρητών οικιακής χρήσης στην περιοχή δραστηριότητας της ΕΥΑΘ Α.Ε.», με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Πρόκειται για συμφωνία που ορίζει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον μηχανισμό καθορισμού τιμής για τις επιμέρους εκτελεστικές συμβάσεις, βάσει των οποίων θα παρασχεθούν οι παραπάνω προμήθειες και υπηρεσίες. Αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικότερα: προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία των ηλεκτρονικών υδρομετρητών μαζί με τα παρελκόμενα υδραυλικά υλικά σύνδεσης, προμήθεια αποθέματος νέων υδρομετρητών και παράδοση στις αποθήκες της ΕΥΑΘ, προμήθεια και εγκατάσταση ανάντη των υδρομετρητών τηλεσκοπικών σφαιρικών διακοπτών, όπως και αναμεταδοτών σήματος υδρομετρητών, παροχή υπηρεσιών συλλογής δεδομένων καταμέτρησης των νέων υδρομετρητών, μέσω προηγμένου συστήματος ανάγνωσης (Meter Data Collection – MDC), και παροχή υπηρεσίας επεξεργασίας και διαχείρισης των δεδομένων των υδρομετρητών (Meter Data Management – MDM).

Η διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται σε πέντε έτη από την υπογραφή της, με δυνατότητα παράτασης για δύο επιπλέον χρόνια, ενώ η μέγιστη αξία της αναμένεται να φτάσει έως το ποσό των €49.565.000 (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% – για 100.000+100.000 υδρόμετρα). Η επιλογή των υδρομέτρων που θα αντικατασταθούν -χωρίς καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές- θα γίνει με κριτήρια κυρίως παλαιότητας, ενώ θα συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η συνδεσιμότητα, ο υδραυλικός σχεδιασμός των δικτύων διανομής και η διαχείριση του νερού στις ζώνες υδροδότησης.

«Μας ενδιαφέρει πρωτίστως να παρέχουμε ασφαλές, ποιοτικό νερό και παράλληλα να διαχειριζόμαστε με υπευθυνότητα τους υδάτινους πόρους της περιοχής μας. Η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση των πελατών μας είναι κεντρικός άξονας της ανάπτυξής μας, ενώ η στρατηγική μας βασίζεται στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αμφίδρομη επικοινωνία με τους καταναλωτές, διασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες μας ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και τις απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης. Από το πρώτο εκείνο ερευνητικό έργο ‘Smart Water’ το 2017 μέχρι την πιλοτική δοκιμή των ‘έξυπνων’ μετρητών στην Πανεπιστημιούπολη, έφτασε πλέον η ώρα της ψηφιοποίησης του υδρομετρικού στόλου της Θεσσαλονίκης με τη χρήση του Internet of Things», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.

Ο εκσυγχρονισμός των υδρομέτρων και η στροφή στις «έξυπνες» μετρήσεις συνδυάζεται με σειρά άλλων έργων διαρρύθμισης του δικτύου ύδρευσης του Πολεοδομικού: επαναπροσδιορισμό των βασικών ζωνών υδροδότησης των δεξαμενών, δημιουργία νέων ζωνών για τις καινούριες δεξαμενές που θα κατασκευαστούν, εγκατάσταση εξοπλισμού και συσκευών παρακολούθησης για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Με τον τρόπο αυτόν, θα μειωθεί περαιτέρω το μη τιμολογούμενο νερό και θα εξοικονομηθεί επιπλέον υδατικός πόρος αλλά και ενέργεια εφόσον, για παράδειγμα, τα αντλιοστάσια θα καταναλώνουν ενέργεια με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.

Η στροφή στις «έξυπνες» μετρήσεις απαίτησε προεργασία ήδη από το 2011, με δημιουργία εφαρμογής αυτόματου συστήματος μέτρησης της κατανάλωσης νερού, υλοποίηση του ερευνητικού έργου «Smart Water», υδραυλική προσομοίωση υδραγωγείων της ΕΥΑΘ, χωρισμό του δικτύου σε υποζώνες ελέγχου (District Metering Areas – DMA’s), συνεργασία με το ΑΠΘ για μετρήσεις της κατανάλωσης νερού της Πανεπιστημιούπολης, υλοποίηση του έργου τηλεδιαχείρισης – τηλεχειρισμού (SCADA) της ύδρευσης, όπως και υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Οι εταιρείες που υπέγραψαν τη συμφωνία – πλαίσιο με την ΕΥΑΘ είναι οι ΑΧΑΪΚΗ ΟΡΕΙΧΑΛΚΟΥΡΓΙΑ ΕΠΕ – Ν. & Κ. ΓΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΤΕ και η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε.