Μικροί καταρράκτες, λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά και ένα μαγευτικό φυσικό τοπίο
Ολυμπος! Το βουνό των 12 θεών, των ατελείωτων θρύλων και μύθων, με την απαράμιλλη αίγλη και την απέραντη γοητεία.
Οποιο σημείο του και αν επισκεφθείτε, σας υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις και ατελείωτες ιστορίες, που χάνονται στα βάθη των αιώνων και έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα.

Μοναδική και αξέχαστη εμπειρία αποτελεί η πεζοπορία στο Φαράγγι του Ενιπέα. Με έδρα και ορμητήριο την πανέμορφη και παραδοσιακή κωμόπολη του Λιτοχώρου, που είναι χτισμένη στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου, οι ταξιδιώτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το μαγευτικό αυτό κομμάτι του Ολύμπου, με τα «μυστικά» των θεών και την ατελείωτη ομορφιά.

Αφετηρία της περιήγησης αποτελεί η θέση «Μύλοι», μια από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, σε υψόμετρο 400 μ. Το μονοπάτι είναι ευρύχωρο, με πολλές εναλλαγές και μήκος περίπου 9 χιλιομέτρων, που καταλήγει στη θέση «Πριόνια», στις πηγές του Ενιπέα, σε υψόμετρο 1.100.
Οι φυσιολάτρες ακολουθούν το καλοδιατηρημένο διεθνές μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών Ε4, το οποίο φέρει σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες, μέτριας δυσκολίας και διάρκειας 5 περίπου ωρών.
Ποιος ήταν ο Ενιπέας, τι λέει ο μύθος
Ο Ενιπέας, μια προσωποποίηση του θεού Ποσειδώνα, είναι ο μόνος ποταμός του Ολύμπου που έχει συνεχή ροή, υδρεύοντας από τις κρυστάλλινες πηγές του το Λιτόχωρο. Επτά επιβλητικές ξύλινες γέφυρες ενώνουν τις όχθες του, δημιουργώντας μοναδικής ωραιότητας συνθέσεις με το τοπίο.
Ο μύθος του Ενιπέα είναι συγκινητικός και εξηγεί το παράδοξο τέλος του ποταμού, ο οποίος δεν εκβάλλει κάπου συγκεκριμένα, αλλά παρά την εντυπωσιακή του αρχή, με τρεις διαμαντένιες πηγές, χάνεται στα βάραθρα της Πιερίας. Αυτό υποτίθεται ότι ήταν το τίμημα που του όρισε η Ήρα να πληρώσει, επειδή τόλμησε να αγαπήσει την Αφροδίτη – φαίνεται ότι η πάντα ζηλιάρα ως προς τον Δία Ήρα, μαγεύτηκε από τον νεαρό Ενιπέα. Τον καταδίκασε λοιπόν να είναι ποτάμι, πανέμορφο μεν, αλλά με άδοξο τέλος!
Ωστόσο η κοίτη του, ξεκινώντας από τα 1100 μέτρα ύψος, είναι τόσο μαγευτική, που δεν χρειάζεται το δέλτα, μπορεί να αναπαύεται με διακριτικότητα στις μυστικές υπόγειες κοίτες του.
Το ταξίδι στη μαγεία αρχίζει
Και τι δε θα συναντήσετε κατά την ανάβαση (από τη θέση Μύλοι) ή αν επιλέξετε την κατάβασή σας (από τη θέση Πριόνια) στο Φαράγγι του Ενιπέα. Ολη η διαδρομή χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση, ενώ στα περισσότερα σημεία της σας συνοδεύει ο ήχος του νερού από τα τρεχούμενα νερά.
Εντυπωσιακές ορθοπλαγιές, χαράδρες και ρεματιές, γραφικές ξύλινες γέφυρες, μικροί καταρράκτες και κολυμπήθρες συνθέτουν ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον και ένα μυθικό σκηνικό, που γοητεύει τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών και μοιάζει… θεοβάδιστο!
Μεθυστικά αρώματα από τα αγριοβότανα του Ολύμπου, όπως θυμάρι, ρίγανη, τσάι του βουνού θα σας «ζαλίσουν» ενώ θα συναντήσετε αγριοφράουλες και αγριοτριανταφυλλιές, καρυδιές, κρανιές, οξιές και μαύρη πεύκη. Το νερό του ποταμού είναι πόσιμο σε όλα, σχεδόν, τα σημεία του και υδρεύει το Λιτόχωρο ενώ η θερμοκρασία του είναι κοντά στους 0 βαθμούς.
Το διεθνές μονοπάτι Ε4
Αυτό το συνταρακτικό τοπίο είναι τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε4 που ξεκινάει από τα Πυρηναία Όρη και καταλήγει στην Κρήτη, ενώνοντας τις ομορφότερες διαδρομές της Ευρώπης σε ένα ενιαίο δίκτυο εμπειριών και συγκινήσεων.
Όπως προαναφέραμε, το μονοπάτι ξεκινάει από την θέση Μύλοι, σε υψόμετρο 400 μέτρων και ακριβώς στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού, από την πλευρά του Λιτόχωρου. Το πολύ καλά οριοθετημένο μονοπάτι, με καλή και ασφαλή σήμανση, διασχίζει τον Ενιπέα πάνω από τις γέφυρες, έχοντας την κοίτη του πότε στα δεξιά και πότε στα αριστερά της διαδρομής.
Στα μισά της διαδρομής βρίσκεται το μυστηριακό Άγιο Σπήλαιο, στο οποίο ασκήτευσε ο Άγιος Διονύσιος και μετά από πεζοπορία 20 λεπτών συναντάει ο ταξιδιώτης και την ομώνυμη Μονή του Αγίου Διονυσίου, η οποία από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο είναι ανοιχτή για το κοινό.
Με πληροφορίες από wikipedia.org, newsit.gr, in.gr