Η ανάγκη για μία πιο “ανθρώπινη” πόλη, για μία πιο “ανθρώπινη” Θεσσαλονίκη δεν είναι μία ουτοπία, ούτε και μία φανταστική κατάσταση. Είναι σίγουρα μία διαφορετική εικόνα σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη του Ζέρβα.
Η Θεσσαλονίκη του Ζέρβα είναι κατά βάση “εχθρική” απέναντι στον πολίτη, που θέλει να μετακινηθεί με αξιοπρέπεια μέσα στον αστικό ιστό και να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες, σε καταστήματα ή απλά να μπορέσει να περπατήσει σε ένα πεζοδρόμιο.
Η Θεσσαλονίκη του Ζέρβα έχει πεζοδρόμια υπό κατάληψη από μηχανάκια, έχει ράμπες αναπήρων αποκλεισμένες από οχήματα, έχει κακής ποιότητας ή ανύπαρκτες υποδομές προσβασιμότητας και ως εκ τούτου έλλειψη σεβασμού για τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή γενικότερα για τους πολίτες που θέλουν κάποια υποστήριξη για να μετακινηθούν.
Γιατί κοινωνική πολιτική δεν είναι μόνο να εφαρμόζεις όσα επιτάσσει το νομοθετικό πλαίσιο και εκεί να εξαντλείς την ευαισθησία σου.
Κοινωνική πολιτική είναι να σέβεσαι τις ανάγκες της μητέρας με το μωρό στο καροτσάκι, που δεν μπορεί να ανέβει από το ένα πεζοδρόμιο στο άλλο, γιατί η δίοδος είναι αποκλεισμένη από τα αυτοκίνητα.
Κοινωνική πολιτική είναι το πεζοδρόμιο να μην έχει κακοτεχνίες, προκειμένου να μπορεί ο ηλικιωμένος με το μπαστουνάκι ή η ηλικιωμένη με το καρότσι με τα ψώνια να περπατήσει χωρίς κίνδυνο να πέσει και να πάθει πιθανότατα ανεπανόρθωτη ζημιά.
Η Θεσσαλονίκη του Ζέρβα δεν έχει μέριμνα για όλα τα παραπάνω και κυρίως δεν έχει σχέδιο και ορατό αποτέλεσμα, κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί με μία απλή βόλτα σε οποιαδήποτε γειτονιά της πόλης.
Η κοινωνική ευθύνη δεν αρκεί πλέον να επιδεικνύεται, αλλά απαιτείται να στοχεύει μετρήσιμα σε δραστηριότητες, που παρουσιάζουν συνέχεια, συνέπεια και κυρίως παραμετροποιημένη αναγνώριση και ικανοποίηση των πιο επίκαιρων αναγκών των ανθρώπων.
Η παράταξη “Θεσσαλονίκη για Όλους” με υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης τον Σπύρο Πέγκα, έχει σχέδιο και κυρίως τρέφει σεβασμό για όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Άραγε έκατσε ο κ. Ζέρβας και οι Αντιδήμαρχοι του τόσα χρόνια που διοικούν να καταρτίσουν το Προφίλ Προσβασιμότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης;
Ένα τέτοιο Προφίλ απαιτείται ενδεικτικά να συμπεριλαμβάνει:
• Πλήρης πρόσβαση σε όλες τις διαδικτυακές και μη υπηρεσίες του Δήμου (ανασχεδιασμός ιστοσελίδων, λειτουργία Φωνητικής Πύλης, ψηφιοποίηση όλου του πληροφοριακού υλικού, ανάπτυξη πρωτοκόλλων – προτύπων συναλλαγής/εξυπηρέτησης των υπηρεσιών με τα άτομα με αναπηρίες κλπ.).
• Σχεδιασμός «διαδρομών» πλήρους προσβασιμότητας στις δομές και τις υπηρεσίες του Δήμου.
• Ανάπτυξη πολιτιστικού, αθλητικού και κοινωνικού περιεχομένου για τα άτομα με αναπηρία και τα μέλη των οικογενειών τους, με παροχή πρόσβασης σε πολιτιστικό και αθλητικό προϊόν για τα ΑμεΑ και τους συνοδούς / φροντιστές αυτών.
• Δημιουργία αλυσίδας «διαδρομών» πλήρους προσβασιμότητας μέσα στη Θεσσαλονίκη, συνδυασμός με «γεγονότα» ή σημεία ενδιαφέροντος, για εμπορικούς, τουριστικούς και πολιτιστικούς λόγους.
• Γραμμή Επικοινωνίας / Τηλεφωνική Γραμμή για τα προβλήματα προσβασιμότητας ή και κοινωνικής ενσωμάτωσης
• Ενδυνάμωση της συμμετοχής ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή. Δράσεις ενεργοποίησης για συμμετοχή στα κοινά με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής τους σε όλα τα κέντρα διαβούλευσης και λήψης αποφάσεων. Δε θα πρέπει να μας διαφεύγει το μότο ζωής και αξιοπρέπειας των ΑμεΑ «Τίποτα Για Εμάς, Χωρίς Εμάς».
• Δημιουργία ΚΔΑΠμεΑ και αξιοποίηση προσβάσιμων χώρων (π.χ. ειδικά σχολεία) και το απόγευμα.
• Προσβασιμότητα του ενημερωτικού υλικού του Δήμου (τα φυλλάδια για κοινωνικές / πολιτιστικές / αθλητικές υπηρεσίες σε γραφή Braille ή ηχογραφημένα, τα σποτάκια του Δήμου στη Νοηματική και με υπότιτλους).
Σήμερα περισσότερο από ποτέ η προστιθέμενη αξία για έναν Δήμο αναδύεται μέσα από την επικέντρωση σε ζητήματα, όπως η προσβασιμότητα, η ασφάλεια και η αλληλεγγύη απέναντι σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Εμείς στο συνδυασμό “Θεσσαλονίκη για Όλους” έχουμε σχέδιο για ένα νέο “κοινωνικό συμβόλαιο” με τους πολίτες, το οποίο θα εφαρμόσουμε και θα δουλέψουμε πάνω σε αυτό για την άμεση υλοποίηση του την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.