Στις 30 Ιανουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τους Τρεις Ιεράρχες, τον Μέγα Βασίλειο, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και το Γρηγόριο το Θεολόγο, τρεις μεγάλους Πατέρες και Διδασκάλους της Πίστεως, καθώς το έργο τους καθοδηγεί ανά τους αιώνες όλους τους, και ειδικότερα τους παιδαγωγούς που προσδοκούν να φανούν χρήσιμοι και να εμπνεύσουν την αγάπη.
Σήμερα, τιμώντας τους Τρεις Ιεράρχες αναζωπυρώνουμε το πνεύμα της πίστης και της θεολογικής σκέψης, καθώς είναι μια ευκαιρία να εμβαθύνουμε στις διδασκαλίες τους και να εμπνευστούμε από το πνεύμα της αγάπης και της αφοσίωσης προς τον Θεό. Έζησαν τον 4ο αιώνα, όταν ο Μ. Κωνσταντίνος αναγνώρισε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους, οι οποίοι κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στον αρχαίο ελληνισμό των γραμμάτων και των τεχνών, με τις διδαχές της αγάπης, της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης και της αυταπάρνησης του Χριστού. Η εναρμόνιση της αρχαίας ελληνικής σοφίας με την σοφία της πίστης στο Χριστό, είναι αυτή που καθιστά την αγάπη ως το αληθινό νόημα στη γνώση, η οποία μαρτυρείται και αποτυπώνεται στο μεγαλειώδες έργο των Αγίων. Η αναγνώρισή τους ως Τρεις Ιεράρχες, δείχνει ακριβώς αυτό το σεβασμό που τρέφει η Ορθόδοξη Εκκλησία, για τους σπουδαίους αυτούς θεολόγους και πνευματικούς ηγέτες.
Η συμβολή των Τριών Ιεραρχών παραμένει ανεκτίμητη για την Ορθόδοξη Εκκλησία, με τις διδασκαλίες τους να έχουν συμβάλει στη σύνθεση της Ορθοδοξίας ως πνευματικού πλούτου, ενώ και οι τρεις τους ονομάζονται Άγιοι και Θεολόγοι της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως και προστάτες της παιδείας και των γραμμάτων.
Οι Τρεις Ιεράρχες άφησαν πλούσια κληρονομιά θεολογικών κειμένων που ανέδειξαν τη σημασία και τον πολυσύνθετο χαρακτήρα της αγωγής, εστιάζοντας στην ανθρώπινη διάσταση της παιδείας, αρχές που ανακαλύπτουμε να πρεσβεύονται μέχρι και σήμερα από τους εκπροσώπους της παιδαγωγικής επιστήμης.
Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας Επίσκοπος Καισαρείας, χαρακτηρίζεται από την ευσέβεια και την επιστημονική προσέγγιση των θεολογικών ζητημάτων. Αντιμετώπισε την έντονη παρουσία του αρειανικού στοιχείου και άλλων χριστιανικών μη ορθόδοξων ομολογιών, όπου μέσα από τις επιστολές του υποστήριξε το Σύμβολο της Πίστεως, καθώς και την πιστή εφαρμογή των ιερών κανόνων από τους πιστούς, αλλά και την ποιμαντική μέριμνα που επέδειξε για τα περιθωριοποιημένα μέλη της εκκλησίας.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός ο Θεολόγος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, ξεχωρίζει για τη βαθιά του σύνδεση με την πνευματικότητα και τη συγγραφική του ικανότητα. Θεωρείται ευρέως ως ο πιο ταλαντούχος ρήτορας μεταξύ των Πατέρων της Εκκλησίας καθώς κατάφερε να συνδυάσει τον Ελληνισμό με την πρώτη Εκκλησία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση της Τριαδικής Θεολογίας, ενώ τα περισσότερα έργα που εξέδωσε αφορούν τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος, συμβάλλοντας στην κατανόηση της πίστης.
Τέλος, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Επίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, εξέπεμπε μεγάλη χαρά στην κήρυξη του λόγου του Θεού και στην προσωπική εμπειρία της πίστης. Αναγνωρισμένος ως ρήτορας, Πατέρας και ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες λόγω του χαρίσματος του στην ομιλία. Διακρίθηκε για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο που διενέργησε και ξεχώρισε για το σπουδαίο και διαχρονικό συγγραφικό του και διδασκαλικό του έργο, που αγκαλιάζει όλο το φάσμα των ποιμαντικών και θεολογικών ζητημάτων της εκκλησίας.
Στο σημερινό παγκόσμιο σκηνικό, το οποίο χαρακτηρίζεται από ιδεολογικές συγκρούσεις και κοσμογονικές εξελίξεις, όπου οι αξίες και οι πεποιθήσεις συγκρούονται, οι Τρεις Ιεράρχες αναδεικνύονται ως σημαντικοί οδηγοί που υπενθυμίζουν τους κινδύνους που διατρέχει το ανθρώπινο πρόσωπο, επισημαίνοντας τους κινδύνους της υποδούλωσης στην υποκριτική δύναμη του προσωπείου του και στην απώλεια της δημιουργικότητας του. Ωστόσο, μέσα από τις αρχές και τα διδάγματά τους, δεν παραμελούν να δείξουν τον δρόμο για την υπέρβαση αυτών των κινδύνων και την δημιουργία ενός καινούριου ανθρωπινότερου κόσμου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σοφίας, της αγάπης, της αυταπάρνησης και της δοτικότητας, ως μέσα για την ανάπτυξη μιας ευθύτερης αλλά και πνευματικά εμπλουτισμένης ζωής.
Στο πνεύμα της εορτής, ας αντλήσουμε δύναμη από την πίστη τους και ας αναζητήσουμε τη σοφία και την ευλάβεια, ακολουθώντας τα ίχνη των Τριών Ιεραρχών. Οι προσωπικότητες τους, ας σταθούν οδηγοί προς την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ανθρώπου, όπου οι αρχές και τα διδάγματά τους μπορούν να προβληματίσουν τον καθένα για την συμπόρευση στον κόσμο. Ας είναι η αφορμή να δούμε την παιδεία μας, στην προοπτική της διακονίας της αλήθειας και του συνδυασμού της γνώσης για τον άνθρωπο με τη γνώση του Θεού, η οποία προσθέτει το «κάλλος» και λυτρώνει τον κόσμο με τον πνευματικό φωτισμό που μας κληρονόμησαν.
Καλή εορτή σε όλους!