Μετά από κάποια ηλικία, το γάλα σταματά να αποτελεί για τους περισσότερους από εμάς κομμάτι της καθημερινής διατροφής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε να λαμβάνουμε το πολύτιμο ασβέστιο που παρέχει.
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών και των οστών και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Το μέταλλο αυτό εμπλέκεται επίσης στη λειτουργία του μυϊκού συστήματος και στη ρύθμιση της πήξης του αίματος, στη μεταφορά σημάτων μέσω του νευρικού συστήματος και στον έλεγχο των παλμών της καρδιάς.
Οι ενήλικες 19-50 ετών χρειάζονται περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν και τα άτομα άνω των 50 χρειάζονται 1.200 mg την ημέρα.
Ένα ποτήρι γάλα παρέχει περίπου 300 mg ασβεστίου. Εάν δεν το προτιμάτε μπορείτε θέλετε να το συνδυάσετε και με άλλες πηγές ασβεστίου.
Οι καλύτερες πηγές για το ασβέστιο εκτός από το γάλα, είναι επίσης όλα τα τυριά και ιδιαίτερα τα κίτρινα, τα ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, οι ξηροί καρποί όπως τα φιστίκια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, τα ξερά φασόλια και λαχανικά όπως το μπρόκολο και οι λαχανίδες.
Το ασβέστιο και οι… εχθροί του
Υπάρχουν ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση του ασβεστίου και έτσι συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησής του. Τέτοιες ουσίες είναι: το λίπος, όταν αυτό βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε κάποια τρόφιμα, το οξαλικό οξύ, που βρίσκεται στη σοκολάτα, στο σπανάκι και στα παντζάρια, και το φυτικό οξύ, που βρίσκεται στους σπόρους.
Έτσι το είδος της τροφής αλλά και οι άλλες τροφές που συνοδεύουν την κύρια πηγή του ασβεστίου καθορίζουν το βαθμό με τον οποίο το σώμα μας θα το προσλάβει.
Επίσης, όταν υπάρχει μειωμένη πρόσληψη για το ασβέστιο, σε συνδυασμό με μειωμένη άσκηση και κάπνισμα, τότε τα οστά φθείρονται, γίνονται πορώδη και αποκτούν σπογγώδη μορφή.
Τέλος, υπερβολικές ημερήσιες δόσεις ασβεστίου (πάνω από 2000 mg) μπορεί να οδηγήσουν σε υπερασβεσταιμία, ενώ ιδιαίτερα υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
Πηγή: iatronet.gr