Τα οφέλη που έχει η μαύρη σοκολάτα στον άνθρωπο

Μαύρη Σοκολάτα

Μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών

Γεμάτη με θρεπτικά συστατικά είναι η μαύρη σοκολάτα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας.

Η μαύρη σοκολάτα είναι φτιαγμένη από τους σπόρους του κακάου, όντας μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη.

Σε αντίθεση με την επεξεργασμένη, εξαιρετικά γλυκιά σοκολάτα που δεν έχει κανένα όφελος για την υγεία, τα οφέλη από τη μαύρη σοκολάτα είναι πολυάριθμα και αρκετά εντυπωσιακά.

Δίνει πολλά θρεπτικά συστατικά

Η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι γεμάτη με θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων διαλυτών ινών, σιδήρου, μαγνησίου, χαλκού, μαγγανίου και καλίου. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα μονο- και πολυακόρεστων λιπαρών (καλά λίπη) τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Βελτιώνει τη ροή του αίματος

Οι φλαβανόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να διεγείρουν το ενδοθήλιο, την επένδυση των αρτηριών, για να παράγει μονοξείδιο του αζώτου (NO). Μία από τις λειτουργίες του ΝΟ είναι να στείλει σήμα στις αρτηρίες για να χαλαρώσουν, γεγονός που μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος και κατά συνέπεια μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μειώνει τους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις

Οι ενώσεις στη μαύρη σοκολάτα φαίνεται να είναι εξαιρετικά προστατευτικές έναντι της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα πρέπει να προκαλέσει πολύ λιγότερη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Διαβάστε επίσης: Παγωτό: Πόσο να φάμε; Ποιοι να το αποφύγουν;

Προάγει την απώλεια βάρους

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα είναι πολύ πιο πλήρης από τη σοκολάτα γάλατος και προσφέρει περισσότερη αίσθηση κορεσμού. Δηλαδή, η μαύρη σοκολάτα μειώνει την επιθυμία για γλυκά, αλμυρά και λιπαρά τρόφιμα. Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η μυρωδιά της μαύρης σοκολάτας μειώνει την όρεξη και βελτιώνει την κορεσμό.

Βοηθά στην λειτουργία του εγκεφάλου

Μια μελέτη σε υγιείς εθελοντές έδειξε ότι η κατανάλωση κακάου υψηλής φλαβανολίνης για πέντε ημέρες βελτίωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Το κακάο μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους με ψυχική δυσλειτουργία, αλλά και να βελτιώσει τη λεκτική ευχέρεια και διάφορους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο.

Προστατεύει από τον ήλιο

Οι ενώσεις της μαύρης σοκολάτα μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικές για το δέρμα σας. Οι φλαβονόλες μπορούν να προστατεύσουν από τον ήλιο, να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα και να αυξήσουν την πυκνότητα και την ενυδάτωση του δέρματος.

Πηγή: mynutriplan.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *