Από τα 107.389 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στον κόσμο και τα 3.652 θανατηφόρα περιστατικά, κανένα από αυτά δεν έχει καταγραφεί την Τουρκία, που υποστηρίζει ότι είναι «καθαρή» από το κορονοϊό Covid 19.
Οι επιστήμονες σκύβουν με ενδιαφέρον πάνω από την περίπτωση στην Τουρκία, προσπαθώντας να καταλάβουν τι ακριβώς κάνει σωστά, σε αντίθεση με την πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου, όπου ο ιός βρήκε κάποιο «παραθυράκι» και εισέβαλε στην καθημερινότητα, σπέρνοντας πανικό στους πολίτες.
Επισήμως οι Τούρκοι υποστηρίζουν το προφανές. Ότι πήραν πολύ γρήγορα όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία δα δεν είναι και «δρακόντεια». Μάλλον ήταν τα απολύτως προβλεπόμενα.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε εμπάργκο στις πτήσεις από και προς χώρες που αντιμετωπίζουν έξαρση κρουσμάτων –και συγκεκριμένα Κίνα, Ιταλία, Νότια Κορέα, αλλά και Ιράν, Ιράκ. Επιπλέον οι Τούρκοι αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορά τους με τα δύο τελευταία κράτη της λίστας, καθώς ειδικά στο Ιράν η επιδημία εμφανίστηκε πολύ έντονη και θανατηφόρα.
Τι υποστηρίζει η Τουρκία
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην Τουρκία έχουν διενεργηθεί 1.363 έλεγχοι σε περιστατικά τα οποία χαρακτηρίστηκαν «ύποπτα», χωρίς κανένα από αυτά να επιβεβαιωθεί και να αναγνωριστεί ως κρούσμα κορονοϊού. Ο μόνος Τούρκος πολίτης που έχει νοσήσει είναι ένας μόνιμος κάτοικος Γαλλίας, γεγονός που διατηρεί «λευκή» την σχετική λίστα, η οποία κάνει τους γείτονες να αισθάνονται υπερήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την κατάσταση.
Επιπλέον, διατείνονται ότι στα εργαστήριά τους κατόρθωσαν να αναπτύξουν ένα νέο τύπου τεστ, που δίνει αποτελέσματα μέσα σε μόλις 90 λεπτά, ενώ με τον παραδοσιακό τρόπο ελέγχου χρειάζονταν το λιγότερο τέσσερις ώρες και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 120! Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, το τεστ είναι τόσο επιτυχές που οι Τούρκοι θα προχωρήσουν στην πώληση σε ξένα κράτη, ξεκινώντας εξαγωγές…
Το επίτευγμα για την Τουρκία γίνεται ακόμη πιο σημαντικό αν στην εξίσωση βάλει κανείς και τις υψηλότατες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές που απορροφά η χώρα.
Καθημερινά εισέρχονται άνθρωποι από διάφορα μέρη του πλανήτη (ορισμένα από αυτά με αναφορές κρουσμάτων κορονοϊού) ενώ κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους έρχονται σε επαφή με ακόμη περισσότερους, την ίδια ώρα που οι συνθήκες υγιεινής πολύ συχνά δεν είναι και οι καλύτερες.
Εκτός της λίστα η Τουρκία
Ακόμη κι υπό αυτές τις συνθήκες που δυσχεραίνουν το έργο των υγειονομικών Αρχών, όμως, οι Τούρκοι έχουν καταφέρει να μείνουν εκτός της λίστας των «θυμάτων» του ιού. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από την πεντακάθαρη «βιτρίνα» υποψιάζονται παρατυπίες και παραπληροφόρηση από ένα καθεστώς που με άλλες αφορμές στο παρελθόν είχε δείξει σημάδια απολυταρχισμού, φίμωσης και ανελευθερίας.
Νερό στον «μύλο» της αμφισβήτησης έρχεται να ρίξει η άρνηση των τουρκικών να συνεργαστούν πλήρως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στον οποίο δεν δίνουν πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία με βάση τα οποία επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός τους περί μηδενικών κρουσμάτων.
Την ίδια ώρα και η Ρωσία, μένει αλώβητη από το χτύπημα του κορονοϊού καθώς έχει καταγράψει μόλις τρεις περιπτώσεις φορέων του ιού, παρά την τεράστια έκτασή της, την απέραντη μεθοριακή γραμμή της και -κυριότερα- την γειτνίασή της με την Κίνα, την «πατρίδα» της επιδημίας και «πηγή» του κακού που απειλεί και μεταλλάσσεται.
Πηγή: Menhouse.gr