Νεότερα στοιχεία για τον κορονοϊό στην Ιταλία που συνεχίζει να δίνει μάχη.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 207.428. Οι νεκροί έφτασαν τους 28.236. Παράλληλα, 78.249 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες, το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 205.463 και είχαν χάσει την ζωή τους 27.967 άνθρωποι, ενώ 75.945 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους 269 άνθρωποι στην Ιταλία και καταγράφηκαν 1.965 νέα κρούσματα. 2.304 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
1.578 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 17.569 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 81.796 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει αύξηση, με 93 περισσότερες μολύνσεις. Παράλληλα, σημειώνεται μείωση του αριθμού των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 16 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα. Οι δε ιαθέντες παρουσιάζουν σήμερα ουσιαστική μείωση σε σχέση με το χθεσινό θετικό ρεκόρ (είναι 2.389 λιγότεροι) αλλά παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για εικοστή όγδοη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ισπανία: 281 νεκροί από τον κορονοϊό σε 24 ώρες
281 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία από τον κορονοϊό τις τελευταίος 24 ώρες.
Ο αριθμός αυτός, είναι λίγο μεγαλύτερος στην Ισπανία σχετικά με χθες, όπου οι θάνατοι ήταν 268.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, τώρα, ανήλθε σε 215.216 από 213.435 που ήταν χθες, Πέμπτη.
Αυτά ανέφερε το υπουργείο Υγείας της χώρας στην ιστοσελίδα του.
Πώς αίρονται τα μέτρα στην Ισπανία
Το τέλος της καραντίνας, για την Ισπανία, ξεκινάει στις 9 Μαίου και θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερις φάσεις, ως τα τέλη Ιουνίου, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα νέα μέτρα.
Οι επικρίσεις απέναντι στην κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης του Covid-19, ήταν ήδη έντονες, αλλά ενισχύθηκαν μετά την παρουσίαση, το βράδυ της Τρίτης, του σχεδίου της άρσης των περιορισμών.
Η ισπανική κυβέρνηση δεν προτίμησε το παράδειγμα άρσης καραντίνας της Ιταλίας ή της Γαλλίας που γίνεται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
«Επιλέξαμε ένα σχέδιο σε φάσεις, με βήματα, το οποίο θυμίζει το παράδειγμα της Νότιας Κορέας», εξήγησε ένας αξιωματούχος της ισπανικής κυβέρνησης.
Οι τέσσερις φάσεις θα εφαρμοστούν σε κάθε περιφέρεια και θα είναι σταδιακές και ασύμμετρες.
Ορισμένες περιφέρειες θα μπορούν, επομένως, να προχωρήσουν στην άρση της καραντίνας πιο γρήγορα από άλλες, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας και την κατάσταση του συστήματος υγείας που διαθέτουν.
Κάθε φάση θα διαρκεί τουλάχιστον 15 ημέρες. Αλλά αν μια επαρχία δεν είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση, θα περιμένει.
Γι’αυτό δεν υπάρχουν ημερομηνίες στο ισπανικό σχέδιο.
Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, συνεχίζει τις επιθέσεις στην κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών-Ποδέμος στην Ισπανία.
Το ΡΡ εκτιμά ότι δεν υπάρχει σχέδιο και ότι λείπει η κεντρική κατεύθυνση, ενώ ζητά μαζικά τεστ ελέγχου για κρούσματα κορονοϊού.
Οι Βάσκοι εθνικιστές και οι Καταλανοί επικρίνουν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να πάρει τον έλεγχο από περιφερειακές δομές.
Πράγματι, το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανέλαβε κεντρικά την πολιτική σε δομές που ήταν ως τώρα περιφερειακές.
Ο Πέδρο Σάντσεθ των Ποδέμος διαβεβαίωσε ότι οι περιφέρειες θα εισακουστούν και τα αιτήματά τους θα γίνουν δεκτά, αλλά οι επικρίσεις συνεχίζονται εναντίον της κεντρικής διοίκησης της Μαδρίτης στην Ισπανία.
Οι επαγγελματίες της εστίασης δηλώνουν, επίσης, απογοητευμένοι από την ισπανική κυβέρνηση.
Στην δεύτερη φάση των μέτρων, από τις 11 Μαίου, θα επιτρέπονται μόνο τα τραπέζια στα πεζοδρόμια, σε ποσοστό 30%, ενώ τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θα είναι δρακόντεια στην Ισπανία.
Η ένωση Hosteleria España, η οποία εκπροσωπεί πάνω από 300.000 καταστήματα εστίασης, εκτιμά ότι πολλά μαγαζιά θα προτιμήσουν να ανοίξουν στην επόμενη φάση, με περισσότερη ελευθερία κινήσεων.