Συγκρατημένη είναι η αισιοδοξία στην Ιταλία σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς μειώνονται καθημερινά οι εισαγωγές ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 175.925. Οι νεκροί έφτασαν τους 23.227. Παράλληλα, 44.927 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 172.434 και είχαν χάσει την ζωή τους 22.745 άνθρωποι ενώ 42.727 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 482 ασθενείς και καταγράφηκαν 3.491 νέα κρούσματα. 2.200 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
2.733 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 25.007 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 80.031 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 65.381 και οι νεκροί 12.050. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 22.184, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.965. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 15.692, με 1.059 νεκρούς.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού δεν παρουσιάζει ουσιαστική μεταβολή (μόνο 2 λιγότερα κρούσματα) ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 93 λιγότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη πέμπτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Οι θεραπευμένοι στην Ιταλία είναι 363 λιγότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η μεγάλη πρόκληση, τώρα, είναι να μπορέσει να ελεγχθεί επαρκώς η κατάσταση των ασθενών σε κατ΄οίκον περιορισμό, για να υπάρξει η βεβαιότητα ότι έχουν θεραπευθεί, και μόνον στην συνέχεια να ξαναρχίσουν να έχουν επαφές με μέλη της οικογένειας τους.
Συνεχίζεται η οικονομική στήριξη
21 εκατομμύρια πολίτες με οικονομικά προβλήματα αφήνει ο κορονοϊός στην Ιταλία.
Έτσι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία, η κυβέρνηση της Ρώμης σκοπεύει να χορηγήσει έκτακτη οικονομική στήριξη στους πολίτες, μέχρι και τον Ιούνιο.
Η παράταση αυτή, όπως διαρρέει, θα αφορά όλες της μορφές οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας:
Από το ταμείο ανεργίας, μέχρι την στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και άλλα βοηθήματα για τις πιο αδύναμες, οικονομικά κατηγορίες.
Η κυβέρνηση στην Ιταλία, μάλιστα, φέρεται έτοιμη να εγκρίνει «κοινωνικό εισόδημα έκτακτης ανάγκης», το οποίο αναμένεται να χορηγηθεί και στους πολίτες που δούλευαν, χωρίς ένσημα και συμβόλαιο, σε εταιρίες οι οποίες έχουν κλείσει.
Παράλληλα, η μηνιαία οικονομική ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι πιθανό να αυξηθεί από τα 600 ευρώ του Μαρτίου, στα 800 ευρώ.
Σύμφωνα με έρευνα του ιταλικού πανεπιστημίου της Τούσια, στην κεντρική Ιταλία, είκοσι ένα εκατ. Ιταλοί, την περίοδο αυτή βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση, λόγω του κορονοϊού.
Δέκα εκατομμύρια πολίτες στην Ιταλία έχουν σχεδόν μηδενικό εισόδημα.
Με το προσωρινό κλείσιμο των παραγωγικών δραστηριοτήτων, 3,7 εκατ. εργαζόμενοι έχασαν την μόνη πηγή εισοδήματος που διέθεταν.
Με ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις, κυρίως για παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά και για πολίτες στην Ιταλία οι οποίοι ζουν μόνοι και συντηρούνται χωρίς καμία άλλη βοήθεια.