Συνέντευξη Τύπου ενόψει της έναρξης της Διεθνούς Εκθεσης
Με στόχο η 84η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης να προσελκύσει ακόμη περισσότερο κόσμο και να προβάλλει ακόμη περισσότερο την εικόνα της πόλης, οι φορείς μαζί με εκπροσώπους της τιμώμενης χώρας, της Ινδίας, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων από τον πρωθυπουργό.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε χαρακτήρισε πολύ σημαντική στιγμή για τη Θεσσαλονίκη τη συμμετοχή της Ινδίας στη φετινή διοργάνωση. Τόνισε δε πως ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, με παρακαταθήκη την εκθεσιακή τεχνογνωσία και εμπειρία του, έχει ξεκινήσει την πορεία του προς τρεις κατευθύνσεις: την αναγέννηση και επέκτασή του σε νέες δραστηριότητες, την διεθνοποίηση του και την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου.
Στάθηκε και στη νέα ΔΕΘ μέσω της ανάπλασης που σχεδιάζεται. Οπως είπε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 στοχεύει να προκηρύξει τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. με προοπτική το χρηματοδοτικό σχήμα να έχει συσταθεί μέχρι το 2021, τα κατασκευαστικά έργα να ξεκινήσουν το 2022 και η πόλη να έχει τη νέα της αναβαθμισμένη εκθεσιακή υποδομή μέχρι το 2026, έτος κατά το οποίο ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, επισήμανε ότι στόχος είναι η ανάπλαση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε πως θεωρεί αυτονόητο ότι το έργο πρέπει να είναι έτοιμο το 2026, στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της ΔΕΘ. Όπως είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός ξεχώρισε την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου ως “ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα της νέας περιόδου, κάνοντας ειδική αναφορά σε αυτό κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης”.
Συμπλήρωσε ότι το νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να είναι σύγχρονο, να καλύπτει τις ανάγκες και τις νέες προκλήσεις, να αναβαθμίζει και να συμβάλει στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης και φυσικά να δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη, καθιερώνοντας την πόλη ως σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. “Στόχος είναι (η ανάπλαση) να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει η διαδικασία -και η γραφειοκρατική και των έργων- να έχει ολοκληρωθεί το 2026, ώστε να είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της έκθεσης στο καινούργιο εκθεσιακό κέντρο, το οποίο θα είναι και ένα τοπόσημο για την πόλη, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς να απολαμβάνουν το 50% περίπου του σημερινού εκθεσιακού κέντρου ως ελεύθερο χώρο πρασίνου και αναψυχής” κατέληξε.

Στην εξασφάλιση σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου έχει ήδη προχωρήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επισήμανε ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. “Είμαστε έτοιμοι, έχοντας εξασφαλίσει ήδη σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, να συμβάλλουμε και σε αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο, χρηματοδοτώντας την κατασκευή νέων σύγχρονων εκθεσιακών εγκαταστάσεων. Και παράλληλα το μεγάλο αυτό έργο φιλοδοξούμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να το συνδέσουμε με τη συνολική αξιοποίηση και ενοποίηση του συνόλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι” σημείωσε.
Ως μονόδρομο χαρακτήρισε την ανάπλαση ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. “Μετά από δεκαετίες άγονων συζητήσεων και πολλών αντιθέσεων, έχουμε φτάσει σε σημείο να υπάρχει βασική συμφωνία. Η ανάπλαση πρέπει να προχωρήσει, γιατί είναι μια μοναδικής σημασίας ευκαιρία για τη ΔΕΘ αλλά και για την πόλη, που μέσα από την ανάπλαση αναβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά το κέντρο της, αυξάνει το πράσινο και αποτυπώνει στον χώρο τις φιλοδοξίες της. Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα υποστηρίξει αυτό το σχέδιο κι αυτή την προσπάθεια. Είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπάρχει ΔΕΘ και αύξηση του ενδιαφέροντος” υπογράμμισε.
Χαιρετισμούς από 1,3 δισ. Ινδούς μετέφερε στη Θεσσαλονίκη η πρέσβης της Ινδίας, κα Shamma Jain, που υπογράμμισε τις διαχρονικές και παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με την ασιατική χώρα, σημειώνοντας όμως πως υπάρχει ανάγκη αυτές οι σχέσεις να υποστηριχθούν με ισχυρότερο οικονομικό περιεχόμενο. Η κα Jain αναφέρθηκε στις εταιρείες-κολοσσούς που θα βρεθούν στην 84η ΔΕΘ και εξέφρασε την ευχή να αποτελέσει η Έκθεση πλατφόρμα για να έρθουν οι βιομηχανίες της Ινδίας πιο κοντά με τις ελληνικές ομολόγους τους.
Με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της διοργάνωσης, έκανε γνωστό ότι επίσημος καλεσμένος της 84ης ΔΕΘ είναι ο Ινδός μεγιστάνας κ. Prakash Hinduja, ο οποίος ηγείται του Hinduja Group, ενός πολυσχιδούς πολυεθνικού ομίλου με παγκόσμια εμβέλεια, που απασχολεί πάνω από 150.000 εργαζόμενους.
Τα χαρακτηριστικά της 84ης ΔΕΘ
Με 1.600 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους), έναντι 1.494 πέρυσι, με συμμετοχές 18 χωρών, Τιμώμενη Χώρα την Ινδία και έμφαση στο τρίπτυχο «επιχειρηματικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια», η 84η ΔΕΘ ξεκινά το Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου και επί εννέα μέρες θα δίνει από τη Θεσσαλονίκη τον παλμό των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων.
Η Τιμώμενη Χώρα, Ινδία, θα «συστηθεί» στους επισκέπτες της 84ης ΔΕΘ στο περίπτερο 13, σε σχεδόν 3.000 τμ., μέσω περίπου 80 επιχειρήσεων-εκθετών, οι οποίες προέρχονται από διάφορους κλάδους της ινδικής βιομηχανίας, της υψηλής τεχνολογίας και της πρωτογενούς παραγωγής.
Επίσης την Έκθεση θα επισκεφθεί επιχειρηματική αποστολή 15 ινδικών επιχειρήσεων-κολοσσών από τομείς όπως τα πετροχημικά, η ναυπηγική, η ενέργεια, οι υποδομές (αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι), η διαστημική, τα φάρμακα, οι αερομεταφορές και η αγροδιατροφή, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν επιχειρηματικές συναντήσεις με μεγάλες ελληνικές εταιρείες και φορείς. Μεταξύ των ινδικών επιχειρήσεων της αποστολής συγκαταλέγονται η Reliance Industries Limited (πετροχημικά, ενέργεια και πολυμερή με έσοδα πάνω από 60 δισ. δολάρια), το GMR Group (αεροδρόμια, ενέργεια και υποδομές), η UPL Limited (γεωργία) και η Larsen & Toubro (ναυπηγεία) κα. Επίσης στο πλαίσιο της ινδικής συμμετοχής θα δώσουν το «παρών» τα υπουργεία Τουρισμού, Ηλεκτρονικών και Πληροφορικής, αλλά και Επικοινωνίας και Τύπου.
Πέραν της Ινδίας, συμμετέχουν στην 84η ΔΕΘ 18 χώρες (Κύπρος, Ουρουγουάη, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σλοβακία, Πολωνία, Ινδονησία, Ρουμανία, Μπαγκλαντές, Σερβία, Ρωσία, Νεπάλ, Ιράν, Ιταλία, Αίγυπτος, Κίνα και Βουλγαρία).
Σημαντική είναι φέτος και η εκπροσώπηση του ελληνικού επιχειρείν, που για μία ακόμη χρονιά δίνει «ψήφο» εμπιστοσύνης στη διοργάνωση. Επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν στην Έκθεση υπό την «ομπρέλα» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων. Ειδικότερα, στα περίπτερα 2 και 3 θα βρίσκονται 43 Επιμελητήρια από όλη την χώρα με 308 επιχειρήσεις. Ξεχωριστές παρουσίες θα έχουν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Επιμελητήριο Σερρών.
Εκδηλώσεις και αφιερώματα
Στην 84η ΔΕΘ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και μια άλλη Ελλάδα, αυτή της καινοτομίας και των νέων ιδεών, την «Digital Greece». Πρόκειται για ένα αφιέρωμα-πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με τους Industry Disruptors-Game Changers, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 12. Εκεί, startups και δομές υποστήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και φορείς χρηματοδότησης θα αναδείξουν τις τάσεις και τις ευκαιρίες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.
Επίσης η 84η ΔΕΘ γίνεται η πρώτη έκθεση όπου θα παρουσιασθεί πιλοτικά το δίκτυο 5G, με τη συνδρομή της WIND και της Huawei, επιβεβαιώνοντας τον διαχρονικό ρόλο της ΔΕΘ ως εφαλτηρίου προβολής νέων τεχνολογιών. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να βιώσουν τις δυνατότητες των πρώτων 5G συσκευών (τηλεφώνων) στην Ελλάδα, μέσα από το πιλοτικό δίκτυο 5G της WIND.
Η φετινή ΔΕΘ καλύπτει, πέραν του επιχειρηματικού σκέλους και μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων. Μηχανοκίνηση (Automotion-Electricity-Mobility), ενέργεια (Energia), εκπαίδευση (Akademia), γαστρονομία (Γωνιά Γαστρονομίας) είναι μερικά μόνο από τα θεματικά αφιερώματα της έκθεσης.
Επίσης φέτος για πρώτη φορά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες της ΔΕΘ θα φιλοξενηθεί στον πρώτο όροφο του Περιπτέρου 2 η Salonica Cannabis Expo 2019.
Όσον αφορά στο κομμάτι της ψυχαγωγίας, διασκέδασης, παράλληλων εκδηλώσεων και συνεδρίων, στο πλαίσιο της Τιμώμενης Χώρας διοργανώνεται πληθώρα events τόσο εντός όσο
και εκτός του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου (εικαστική έκθεση Ινδών καλλιτεχνών στο MOMus Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, επιδείξεις Ινδικού χορού-Bollywood Dance από την Kaly Stasinou, αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Ινδίας στην Αποθήκη 1 στο λιμάνι, παράσταση χορού Kathakali κτλ).
Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα διοργανωθεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ το 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.
Με περισσότερους από 80 καλλιτέχνες και επιμελητές, η CHEAPART, για έκτη συνεχή χρονιά, θα φέρει κοντά το κοινό με τους δημιουργούς. Επίσης στην 84η ΔΕΘ σε καθημερινή βάση γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες θα δίνουν τον μουσικό τόνο στην μεγάλη σκηνή, στο Τόξο της ΧΑΝΘ.
Στη φετινή έκθεση θα βρεθεί και το παγκοσμίου φήμης Circo Medrano, που έρχεται ξανά μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα!