Κορονοϊός: 2729 νέα κρούσματα και 35 ακόμη θάνατοι σήμερα (3/9) στην Ελλάδα

Θεσσαλονίκη κορονοϊός τεστ Κορονοϊός Γερμανία ΕΕΘ

Τα νέα στοιχεία για την πανδημία

Κορονοϊός: Ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε σήμερα (3/9) τα νέα στοιχεία για την πανδημία στην Ελλάδα.

Κορονοϊός: Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τις τελευταίες 24 ώρες εντοπίστηκαν 2.729 νέα κρούσματα, ενώ καταγράφηκαν 35 ακόμη θάνατοι.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, αναφέρει:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.729, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 596.383 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 164 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.478 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.813 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (60.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 328 (90.11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 36 (9.89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.994 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 246 (ημερήσια μεταβολή +6.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)”.

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Mu καταρρίπτει τη Δέλτα

Αυξάνεται η ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη Mu του κορονοϊού με τους ειδικούς να χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου.

Στη χώρα μας, όπως ανακοινώθηκε έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα, ωστόσο μέχρι σήμερα κυρίαρχη παραμένει η μετάλλαξη Δέλτα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο M, ή B.1.621, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία και κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο ενημέρωσης του διεθνούς οργανισμού για την πανδημία, η νέα παραλλαγή έχει μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια κατά της νόσου Covid- 19, όπως συνέβη με τη μετάλλαξη «Βήτα», ωστόσο, τόνισε ότι θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες.

Μέχρι τώρα, υπήρξαν τέσσερις μεταλλάξεις του κορoνοϊού που προκαλούν ανησυχία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: η μετάλλαξη «Άλφα», που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Βρετανίας και εμφανίστηκε σε 193 χώρες, η μετάλλαξη «Βήτα» που έχει καταγραφεί συνολικά σε 141 χώρες , η μετάλλαξη «Γάμμα» σε 91 χώρες και η μετάλλαξη «Δέλτα» σε 170 χώρες.

«Αν εμβολιαζόμασταν θα την αποφεύγαμε»

Για τη νέα μετάλλαξη Μu, κρούσματα της οποίας εντοπίστηκαν και στη χώρα μας, αλλά και για τη νέα φάση στην οποία περνά η πανδημία μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως δήλωσε ο κ. Γώγος τα κλινικά δεδομένα ακόμα δεν επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μ» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ.

«Η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ», πρόσθεσε. Μάλιστα, ο κ. Γώγος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί»

Σχετικά με το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μ σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι αυτό είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.

Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί: «Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χωρές οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».

Για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Δ’, ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μ.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μ μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας , όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *