Κορονοϊός: “Λύγισε” στη σημερινή ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας

γάντια σχολεία Τσιόδρας κρούσματα λαμπάδα

Τι τόνισε από τον πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς

Φανερά συγκινημένος και φορτισμένος εμφανίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας στάθηκε σε μία επιστολή που του έστειλε γνωστός του, καταξιωμένος επιστήμονας που του έγραφε ότι “κάνουμε μεγάλη φασαρία για μερικούς ηλικιωμένους”.

Τότε ο λοιμωξιολόγος για λίγα δευτερόλεπτα κόμπιασε και δάκρυσε και λίγο μετά συνέχισε λέγοντας τα εξής: “Ποιους θέλουμε να προστατεύσουμε; Ποιους θέλουμε να έχουμε μαζί μας του χρόνου; Όλους, αλλά αυτό είναι αδύνατο. Μου έγραψε ένας γνωστός σοβαρός επιστήμονας πως κάνουμε πολύ φασαρία για λίγους ηλικιωμένους. Η απάντηση είναι πως το θαύμα της ιατρικής είναι η παράταση της ποιοτικής επιβίωσης αυτών πολλοί εκ των οποίων είναι μανάδες και πατεράδες μας”».

“Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος. Ας γίνει ο αγώνας αυτός, ο αγώνας όλων μας” συμπλήρωσε.

Ο δραματικός τόνος στα λόγια του κ. Τσιόδρα ήταν μία προσπάθεια αφύπνισης των πολιτών, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των συνθηκών.

Κρίσιμες οι στιγμές

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς εφιστώντας για ακόμα μια φορά την προσοχή σε όσους δεν τηρούν τις συστάσεις και τους κανόνες περιορισμού του κορονοϊού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “οι στιγμές είναι κρίσιμες”.

“Καλούμε όσους δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά να ακολουθούν τα μέτρα της κυβέρνησης”, είπε ο υφυπουργός συμπληρώνοντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και πως οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα η Ιταλία, όπως είπε πριν από 24 μέρες είχε τα ίδια νούμερα με την Ελλάδα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε Ιταλία, έχουμε λάβει μέτρα να μην γίνει κάτι τέτοιο», ενώ συμπλήρωσε ότι είναι στο χέρι όλων να δείξουμε την μέγιστη υπευθυνότητα.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: “Η πλειοψηφία των πολιτών δείχνει ευθύνη αλλά υπάρχουν κάποιοι που συμπεριφέρονται ανεύθυνα, τους καλούμε και σήμερα να σκεφτούν τι είναι καλός για εκείνους και τους γύρω τους, αυτή η ευθύνη είναι υπόθεση όλων”.

“Είναι δεδομένο πως όταν τελειώσει αυτή η ιστορία ο κόσμος μας δεν θα είναι ίδιος, όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα πάρουμε ας πάρουμε τις σωστές. Μένουμε σπίτι, αποφεύγουμε τον συνωστισμό, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Τρεις αποφάσεις, τρεις κρίσιμες αποφάσεις για όλους μας”.

Παράταση λειτουργίας των ξενοδοχείων στα νησιά

Παράταση της λειτουργίας για μια εβδομάδα των ξενοδοχείων στα οποία διαμένουν εκπαιδευτικοί σε νησιά αναμένεται να προβλέπει απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Τουρισμού, που θα εκδοθεί άμεσα.

Σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, η υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και τους κ.κ. Χάρη Θεοχάρη και Μάνο Κόνσολα, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα της στέγασης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε νησιά και αναγκαστικά, λόγω της έλλειψης προσφοράς σε κατοικίες, διαμένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το πρόβλημα εστιάζεται σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου και από το υπουργείο έχει ζητηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να γίνει μία χαρτογράφηση των περιοχών που έχουν πρόβλημα, ώστε μέσα στο διάστημα της μίας εβδομάδας να βρεθεί οριστική λύση για όλους.

Ανοιχτά αύριο τα σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα

Ανοιχτά θα είναι αύριο τα σούπερ μάρκετ σε όλη την Ελλάδα μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα.

«Αύριο Κυριακή θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα τα σούπερ μάρκετ, το πρωί της Δευτέρας θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία της κίνησης και αναλόγως θα αποφασίσουμε αν θα ανοίξουν και τις επόμενες Κυριακές».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA αναφέροντας ότι σήμερα θα εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές.

Η απόφαση θα αφορά στις 4 επόμενες Κυριακές, αλλά ο υπουργός σημείωσε ότι αν διαπιστωθεί ότι έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αυτή η πρόβλεψη μπορεί και να αλλάξει.

Ακόμη, σημείωσε ότι το όριο των 10 τετραγωνικών μέτρων ανά πελάτη στα σούπερ μάρκετ γίνεται 15 τετραγωνικά, ώστε να μπαίνουν λιγότεροι πελάτες κι αυτό εφαρμόζεται για ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και για την προστασία και των ίδιων των εργαζομένων «καθώς παραδέχομαι ότι δεν κατέστη δυνατόν να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε ορισμένες περιπτώσεις, παρά τους περιορισμούς» όπως είπε ο υπουργός.

Σεβασμό στους εργαζόμενους

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε: «οι εργαζόμενοι έχουν κερδίσει το σεβασμό μας» και σχετικά με τις ελλείψεις σε αντισηπτικά σημείωσε ότι γίνεται τροφοδοσία της αγοράς, οι παραγγελίες εκτελούνται κανονικά, γίνονται και εισαγωγές και χθες αδειοδοτήθηκε από τον Ε.Ο.Φ ακόμη μία μονάδα παραγωγής αντισηπτικών.

Για την αισχροκέρδεια ανέφερε ότι πλέον, μετά τη σημερινή δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, υπάρχουν τα εργαλεία για να εκτιμηθεί αν κάποιος κάνει υπερχρέωση. «Γίνονται ήδη έλεγχοι και δεν θα διστάσω ευσταλώς να επιβάλλω το μέγιστο πρόστιμο» σημείωσε ο υπουργός υπενθυμίζοντας ότι τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι από 1000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ.

Όμως, πρόσθεσε ο ίδιος, η διεθνής χονδρική τιμή αιθυλικής αλκοόλης έχει τετραπλασιαστεί, εξακολουθούν οι ανοδικές τάσεις γι’ αυτό και η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις. Σχετικά με ενδεχόμενους πλειστηριασμούς για πρώτη κατοικία, σε εφαρμογή της νομοθεσίας, ο υπουργός υπενθύμισε ότι γι΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο, δεν λειτουργούν τα δικαστήρια και πρόσθεσε ότι «ο σχεδιασμός της οικονομίας μας δεν μπορεί να είναι ίδιος πριν και μετά από αυτή την δύσκολη συγκυρία, αλλά οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *