Κορονοϊός – Βατόπουλος: “Μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος κι από άλλες χώρες”

κορονοϊός σχολεία μάσκες

Πως εξελίσσεται η πανδημία και οι σκέψεις για μέτρα

Κορονοϊός: Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η επιστημονική κοινότητα για τα πανηγύρια υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να απαγορευτούν.

Κορονοϊός: Όπως ανέφερε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ «τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα. Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα «για να για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα σημειώνοντας ότι «το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά», ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ορφανά κρούσματα που καταγράφονται, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα τουριστών κι από άλλες χώρες, αν αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συνέβη και με τη Σερβία.

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο εντοπισμός των κρουσμάτων από το εξωτερικό δείχνε ότι το σύστημα επιτήρησης που εφαρμόζει η χώρα μας λειτουργεί.

Κορονοϊός: Αυξάνονται τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Στα 31 ανέρχονται τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοιού στη χώρα σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, με το 1/6 αυτών να εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη: Αυξάνονται τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην πόλη, καθώς, χθες, από τα 31 νέα, τα 5 βρίσκονται στη συμπρωτεύουσα.

Τα 4 εξ αυτών εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Αναλυτικότερα:

–  τέσσερα (4) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– τρία (3) κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– πέντε (5) στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

– ένα  (1) στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

– έξι (6) στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,

– ένα (1) στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 31 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3803, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορονοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 12 Ιουλίου 2020 (ώρα 15:00).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *