«Οχι» του ΣτΕ στους υγειονομικούς για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

εμβόλιο εμβόλια εμβολιασμός κατ'οίκον Βέλγιο

Πόσοι είναι οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί στην Ελλάδα

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε τις αιτήσεις που είχαν καταθέσει γιατροί και εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της χώρας ζητώντας με αυτές να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που θα «πάγωνε» προσωρινά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 115 γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας ζητώντας το προσωρινό «πάγωμα» του μέτρου που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα και πλέον το Γ΄ Θερινό Τμήμα του ΣτΕ εξετάζει αν θα προχωρήσει στην έκδοση απόφασης επί αναστολής της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ή όχι. Ακόμη, στην Ολομέλεια ΣτΕ εκκρεμεί αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση προσωρινής διαταγής και για αναστολή της απόφασης που προβλέπει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε εργαζόμενους στο χώρο της υγείας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θα βγουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Επίσης από 1η Σεπτεμβρίου ανακαλούνται οι κανονικές άδειες όλων των υγειονομικών. Η ανάκληση των αδειών αφορά το προσωπικό που απασχολείται στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΔΥ και τις δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα και Περιφερειακά/Τοπικά Ιατρεία καθώς και τον Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). Η εξέλιξη αυτή έρχεται λόγω της αναγκαιότητας να καλυφθούν κενά που θα προκύψουν από τις αναστολές εργασίας.

Οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί στην Ελλάδα

Μεταξύ των 17 χωρών που παρέχουν στοιχεία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για τους εμβολιασμούς υγειονομικών, με ποσοστό 83,9% να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση (80% για τους πλήρους εμβολιασμένους), η Ελλάδα βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Σουηδία και προηγείται της Εσθονίας (83,2%), του Λουξεμβούργου (82,5%), του Βελγίου (80,4%), της Σλοβενίας (71,5%), της Λετονίας (69%), της Δανίας (68,7%), της Κροατίας (68,5%) και της Βουλγαρίας, η οποία εμφανίζει μακράν το χαμηλότερο ποσοστό (23,5%).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *